Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Πάνω από 50 πολυεθνικές αποχωρούν από τη χώρα λόγω εμπορικού πολέμου

tags :
Κίνα: Πάνω από 50 πολυεθνικές αποχωρούν από τη χώρα λόγω εμπορικού πολέμου
Στο Πεκίνο υπάρχει έντονη ανησυχία ότι αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να συρρικνώσουν την κινεζική απασχόληση και κατανάλωση.
Η Κίνα παλεύει να κρατήσει τις ξένες εταιρείες εντός της χώρας, προσπαθώντας να τις δελεάσει με σημαντικά οφέλη ούτως ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκύπτουν από τους δασμούς που επέβαλλε η κυβέρνηση Trump.
Μέσα σε έναν χρόνο εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον, περισσότερες από 50 πολυεθνικές, συμπεριλαμβανομένων των Apple και Nintendo, ανακοίνωσαν ότι αναθεωρούν τα πλάνα τους και μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Κίνας.
Στα ίδια βήματα αναμένεται να κινηθούν εταιρείες από την Κίνα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, με το βλέμμα όλων να στρέφεται σε τεχνολογικούς γίγαντες παραγωγής υπολογιστών και smartphones.
Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Dynabook, Kiyofumi Kakudo, είπε «χρειαζόμαστε μόνιμα μέτρα για να αποφύγουμε το ρίσκο των δασμών από τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Dynabook κατασκευάζει σχεδόν όλους τους φορητούς υπολογιστές της στην Κίνα. Αν και ο τέταρτος γύρος αμερικανικών δασμών έχει προσωρινά ανασταλεί, συνεχίζει να υπάρχει μια αβεβαιότητα».
Την ίδια ώρα, η Sharp εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τη μονάδα παραγωγής φορητών υπολογιστών που προορίζονται για την αμερικανική αγορά. σε ένα νέο εργοστάσιο που ήδη κατασκευάζεται στο Βιετνάμ.
Αυτοί οι υπολογιστές αντιπροσωπεύουν το 10% της συνολικής παραγωγής φορητών υπολογιστών της εταιρείας.
Στο Βιετνάμ αναμένεται να βρει καταφύγιο και ο ιαπωνικός γίγαντας Nintendo, ενώ ο κολοσσός της παγκόσμιας τεχνολογίας Apple, εξετάζει μαζί με τους σημαντικότερους προμηθευτές της, το ενδεχόμενο να αποσύρει το 15% - 30% της παραγωγής του iPhone από την Κίνα.
Σύμφωνα με τη Nikkei Asian Review, η Apple πρόκειται να αρχίσει τη δοκιμαστική παραγωγή των δημοφιλών ασύρματων ακουστικών της AirPods στο Βιετνάμ, κάτι που ίσως αποτελεί πρόδρομο της μαζικής πραγωγής.
Στα ίδια χνάρια κινούνται και αμερικανοί κατασκευαστές υπολογιστών, όπως οι HP και Dell που σκέφτονται να μεταφέρουν μέχρι και το 30% της παραγωγής laptops από την Κίνα προς τη Νοτιοανατολική Ασία.
Στο Πεκίνο υπάρχει έντονη ανησυχία ότι αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να συρρικνώσουν την κινεζική απασχόληση και κατανάλωση.
Σύμφωνα με τον Yuji Miura, ανώτερο οικονομολόγο στο Ιαπωνικό Ινστιτούτο Ερευνών «Πολλές εταιρείες, ανησυχώντας για την προοπτική μιας παρατεταμένης εμπορικής σύγκρουσης, αναζητούν εναλλακτικούς τόπους παραγωγής εμπορευμάτων εξαιτίας των αμερικανικών δασμών».
Ο ίδιος θεωρεί ότι «πολλοί θα κρατήσουν εργοστάσια που λειτουργούν ήδη στην Κίνα για την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς, ενώ παράλληλα θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν δεύτερες αλυσίδες εφοδιασμού, για τις ξένες αγορές, αυξάνοντας το κόστος τους και μειώνοντας τα κέρδη.
Η πιθανότητα διάσπασης της παγκόσμιας αγοράς σε κινέζικη και μη κινέζικη αυξάνεται.

www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης