Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλωσορίζει την κυβέρνηση και διαφωνεί για τα μουσεία

tags :
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλωσορίζει την κυβέρνηση και διαφωνεί για τα μουσεία
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Καλωσόρισμα στη κυβέρνηση με διαφωνίες για τα μουσεία
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με ανακοίνωσή του, αφού «καλωσορίζει τη νέα υπουργό Πολιτισμού, εύχεται επιτυχία στο έργο της και ευελπιστεί για μία καλή συνεργασία, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και των δημόσιων ακινήτων που εξυπηρετούν με οποιονδήποτε τρόπο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, παράλληλα με την διασφάλιση του επιστημονικού - ερευνητικού, διοικητικού και διαχειριστικού ρόλου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», προβαίνει σε κάποιους σχολιασμούς.
«Η κυβερνητική εξαγγελία για "επέκταση του μοντέλου λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης", στοκυβέρνη Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και σε άλλα μουσεία της χώρας, μάς βρίσκει διαχρονικά αντίθετους.
Όχι γιατί αρνούμαστε την ανάγκη για μουσεία που λειτουργούν άρτια ως πόλος έλξης και εργαλείο παιδείας Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, αλλά γιατί προτάσεις όπως αυτές υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα της προστασίας της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, αποδυναμώνουν τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των μουσείων και διασπούν την ενιαία συγκρότηση και λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία αποτελεί αδιαίρετο σύνολο, με ενιαία στρατηγική, φιλοσοφία και οικονομική διαχείριση», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΑ.
«Σε πλήρη, επίσης, αντίθεση με την πάγια ομόφωνη θέση του Συλλόγου μας είναι και κάθε προσπάθεια εκχώρησης της διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε τρίτους, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του σωματείου "Διάζωμα".
Το τελευταίο, μάλιστα, από την περιγραφή των καταστατικών του στόχων, έρχεται να αμφισβητήσει το θεσμικό πλαίσιο και να διεκδικήσει ρόλο στη διαχείριση μνημείων και την υλοποίηση έργων συναφών με τους σκοπούς του», προσθέτει ο ΣΕΑ.
Επιπλέον διευκρινίζει ότι «δεν αντιτίθεται σε όποιον επιθυμεί να υποστηρίξει τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του ενιαίου στρατηγικού της σχεδιασμού με ένα σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο ιδιωτικής πολιτιστικής χορηγίας.
Όμως, θα σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την υποκαταστήσει στον θεσμικό της ρόλο».
«Θεωρούμε, ωστόσο», καταλήγει ο ΣΕΑ, «ότι η συνάντηση, την οποία έχουμε ζητήσει από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, θα αποτελέσει το προοίμιο μιας συνεργασίας που θα οδηγήσει στην επίλυση των εγνωσμένων ζητημάτων, εφόσον κοινή μας αφετηρία αποτελεί η ενδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η θεσμική θωράκιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως δημόσιου αγαθού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης