Οικονομία

Νέο σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ παρέδωσε η κυβέρνηση στους δανειστές - Ξηλώνονται οι ελαφρύνσεις Τσίπρα

tags :
Νέο σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ παρέδωσε η κυβέρνηση στους δανειστές - Ξηλώνονται οι ελαφρύνσεις Τσίπρα
Αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης για να εφαρμόσει τη δική της πρόταση για οριζόντια μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%
Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες ψηφίστηκαν επί ημερών Αλέξη Τσίπρα, έχει ξεκινήσει να «ξηλώνει» η κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι με αυτό τον τρόπο συρρικνώνει το δημοσιονομικό κενό του 2019 και μειώνει τις τριβές με τους δανειστές.
Την ίδια όμως στιγμή καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα μειώσεων που προβλέπει έκπτωση 30% στον φόρο και συνολικό κόστος 852 εκατ. ευρώ για τη διετία 2020-2021.
Οι μεγαλύτερες απώλειες εσόδων είναι στον προϋπολογισμό του 2020 και φτάνουν τα 565 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 οι εισπράξεις από τον φόρο θα είναι λιγότερες κατά 285 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των θεσμών νέο σχέδιο ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ που έχει το ίδιο κόστος με το αρχικό, αλλά το θετικό είναι ότι αυτό απλώνεται σε βάθος τριών ετών.
Πιο συγκεκριμένα οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ ξεκινούν από φέτος και σε ποσοστό 10%, ενώ αντίστοιχες μειώσεις θα γίνουν στον λογαριασμό του φόρου το 2020 και το 2021.
Το σημείο που είναι ακόμη θολό είναι εάν η μείωση του 10% θα είναι οριζόντια, ευνοώντας ακόμη και τους βαρόνους της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ή η μείωση θα είναι στοχευμένη, αγκαλιάζοντας όλους τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που ήταν και η πολιτική ελάφρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να διαπεράσει το ισχυρό «μπλοκ» των δανειστών και να ενσωματωθεί στο ντοσιέ με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού αυτό το Σάββατο από τη Βουλή.
Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να εφαρμόσει από φέτος αυτό το μέτρο διαπραγματευόμενη μέχρι την τελευταία στιγμή χθες με τους δανειστές προκειμένου η σχετική διάταξη να είναι στις πρώτες που θα περιλαμβάνει το μίνι φορολογικό.
Η πρώτη συνάντηση για το νομοσχέδιο του Ελληνα υπουργού με το κουαρτέτο των πιστωτών έγινε νωρίς το πρωί, ενώ ακολούθησε και δεύτερη αργά το απόγευμα.
Στο μεσοδιάστημα ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε περάσει από το μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και να καταστρωθεί νέο σχέδιο πολιτικής πάνω σε αυτό το θέμα που να συμπλέει με τις υποδείξεις των πιστωτών.
Σε περίπτωση πάντως που η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείνει μόνο στις υποσχέσεις για τον ΕΝΦΙΑ και η ακύρωση των ευνοϊκών διατάξεων ΣΥΡΙΖΑ δεν αναπληρωθεί από κάποιο άλλο ευνοϊκό μέτρο, τότε το πλήγμα για την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 1,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 202.857 ευρώ χάνουν την έκπτωση έως 100 ευρώ στον φετινό ΕΝΦΙΑ.
Η ανώτερη αυτή έκπτωση ισχύει για ιδιοκτησίες έως 60.000 ευρώ, ενώ για την πλειονότητα των ιδιοκτητών το όφελος είναι της τάξης των 50-70 ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι βασικό ζητούμενο για τους δανειστές είναι ο ΕΝΦΙΑ να συνεχίσει να αποφέρει ετήσια φορολογικά έσοδα της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ. Κάτι το οποίο οδηγεί αναγκαστικά σε μεγαλύτερη αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, άρα και σε νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στη μικρή και μεσαία περιουσία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης