Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini: Μέλη εγκληματικής οργάνωσης όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα

Roubini: Μέλη εγκληματικής οργάνωσης όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα
Ένα μεγάλο εγκληματικό δίκτυο κρύβεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα, υποστηρίζει ο Roubini
Σφοδρή επίθεση στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και σε όσους ασχολούνται με αυτόν εξαπολύει ο Nouriel Roubini σε άρθρο του στο Project Syndicate, μη διστάζοντας να μιλήσει για εγκληματική οργάνωση με παράνομες και επιζήμιες δραστηριότητες.
Παρουσιάζει τη δραστηριότητα μίας συγκεκριμένης πλατφόρμας διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων για την οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή εκατομμύρια μικροεπενδυτές.
Όπως αναφέρει «υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο κάθε πολιτισμένη χώρα στον κόσμο ρυθμίζει στενά το οικονομικό της σύστημα.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εξάλλου, ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της ανατροπής της δημοσιονομικής ρύθμισης.
Οι απατεώνες, οι εγκληματίες και οι λωποδύτες  είναι ένα γεγονός της ζωής και κανένα χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, εκτός εάν οι επενδυτές προστατεύονται από αυτούς.
Ως εκ τούτου, υπάρχουν κανονισμοί που απαιτούν την εγγραφή κινητών αξιών, τη χορήγηση αδειών για δραστηριότητες εξυπηρέτησης χρημάτων, τον έλεγχο των κεφαλαίων, διατάξεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και την "γνωστοποίηση του πελάτη σας" (KYC) και ότι οι διαχειριστές χρημάτων εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πελατών τους. Επειδή αυτοί οι νόμοι και οι κανονισμοί προστατεύουν τους επενδυτές και την κοινωνία, τα έξοδα συμμόρφωσης που συνδέονται με αυτά είναι λογικά και κατάλληλα.
Ωστόσο, το ισχύον ρυθμιστικό καθεστώς δεν καλύπτει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
Τα κρυπτονομίσματα «κατασκευάζονται» συνήθως και διαπραγματεύονται εκτός του τομέα της επίσημης χρηματοοικονομικής εποπτείας, όπου η αποφυγή του κόστους συμμόρφωσης διαφημίζεται ως πηγή αποτελεσματικότητας.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η κρυπτογράφηση νομισμάτων έχει γίνει μια μη ρυθμιζόμενη χαρτοπαικτική λέσχη, όπου η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα επικρατεί.
Αυτό δεν είναι απλώς εικασία.
Μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες κρυπτογράφησης μπορεί να συμμετέχουν ανοιχτά στη συστηματική παρανομία.
Εξετάστε το BitMEX, μια ανεξέλεγκτη πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων στην οποία ανταλλάσσονται τρισεκατομμύρια δολάρια και εδρεύει στις Σεϋχέλλες.
Ο διευθύνων σύμβουλός του, Arthur Hayes, καυχήθηκε ανοιχτά ότι το επιχειρηματικό μοντέλο BitMEX περιλαμβάνει εμπορία κρυπτοπαραγωγικών παραγώγων με μόχλευση 100 προς ένα, που οδηγεί σε "εκφυλισμένους παίκτες" (δηλαδή ανεξάρτητους επενδυτές λιανικής).
Για να είμαστε σαφείς, με μόχλευση 100 προς ένα, ακόμη και μια αλλαγή 1% στην τιμή των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να προκαλέσει μια κλήση περιθωρίου και να εξαλείψει όλες τις επενδύσεις κάποιου.
Ακόμη χειρότερα, η BitMEX εφαρμόζει υψηλά τέλη κάθε φορά που κάποιος αγοράζει ή πουλά τα τοξικά της προϊόντα και στη συνέχεια παίρνει ένα άλλο τσίμπημα από το μήλο με την αποδέσμευση των αποταμιεύσεων των πελατών σε ένα «ταμείο εκκαθάρισης» το οποίο δεν ελέγχει κανείς.
Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ενός ανεξάρτητου ερευνητή, οι εκκαθαρίσεις κατά καιρούς αντιπροσωπεύουν μέχρι το ήμισυ των εσόδων του BitMEX.
Insiders του BitMEX μου έδειξαν ότι η ανταλλαγή αυτή χρησιμοποιείται επίσης καθημερινά για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες από τη Ρωσία, το Ιράν και αλλού. η ανταλλαγή δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτό, καθώς κερδίζει από αυτές τις συναλλαγές.
Αν και αυτό δεν ήταν αρκετό, η BitMEX διαθέτει επίσης ένα εσωτερικό γραφείο συναλλαγών με κερδοσκοπικό σκοπό και έχει κατηγορηθεί για εξαπάτηση πελατών.
 Ο Hayes το έχει αρνηθεί, αλλά επειδή το BitMEX είναι τελείως ανεξέλεγκτο, δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι έλεγχοι των λογαριασμών του και επομένως δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι συμβαίνει τα «φώτα».
Εν πάση περιπτώσει, γνωρίζουμε ότι το BitMEX δεν εφαρμόζειτους κανονισμούς AML / KYC.
Αν και υποστηρίζει ότι δεν εξυπηρετεί επενδυτές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που υπόκεινται σε τέτοιους νόμους, η μέθοδος επαλήθευσης της ιθαγένειας τους είναι να ελέγξουν τη διεύθυνση IP τους, η οποία μπορεί εύκολα να καλυφθεί με μια τυπική εφαρμογή VPN. Αυτή η έλλειψη δέουσας επιμέλειας συνιστά παραβίαση των νόμων και των κανονισμών περί κινητών αξιών.
Ο Hayes αμφισβήτησε ανοιχτά οποιονδήποτε έχει προσπαθήσει να τον μηνύσει στις ανεξέλεγκτες Σεϋχέλλες, γνωρίζοντας ότι λειτουργεί στη σκιά των νόμων και των κανονισμών.
Παλιότερα αυτό το μήνα συζήτησα με τον Hayes στην Ταϊπέι και του έθεσα αυτά τα θέματα.
Αλλά, χωρίς να γνωρίζω, είχε εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα στο βίντεο της εκδήλωσης από τους διοργανωτές του συνεδρίου και αρνήθηκε για μια εβδομάδα να την απελευθερώσει πλήρως.
Αντ 'αυτού, δημοσίευσε "highlights" που τον συνέφεραν για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έπαιξε καλά.
Υποθέτω ότι αυτό δεν είναι κάτι περίεργο για τους απατεώνες των κρυπτονομισμάτων, αλλά είναι ειρωνικό ότι κάποιος που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει την «αντίσταση» εναντίον της λογοκρισίας να μετατρέπεται σε κάποιον που κάνει λογοκρισία γιατί δεν του αρέσουν αυτά που ακούει.
Την ίδια ημέρα που συζητήσαμε, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε την πλήρη απαγόρευση των επενδύσεων κρυπτογράφησης λιανικής υψηλού κινδύνου.
Ωστόσο, με την απαγόρευση μιας συντονισμένης αντίδρασης από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, οι μικροεπενδυτές που παρασύρονται στον τομέα κρυπτογράφησης θα συνεχίσουν να το πράττουν.
Η χειραγώγηση των τιμών είναι εμφανής σε όλες τις ανταλλαγές κρυπτογράφησης, εξαιτίας των συστημάτων που χρησιμοποιούν, τα οποία την προωθούν.
Σύμφωνα με μια μελέτη, μέχρι το 95% όλων των συναλλαγών στο Bitcoin είναι ψεύτικες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απάτη δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά κανόνα.
Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μη ρυθμιζόμενη αγορά θα γίνει η παιδική χαρά των απατεώνων και των εγκληματιών.
Το Crypto Trading δημιούργησε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο τις ανταλλαγές αλλά και τους προπαγανδιστές που παρουσιάζουν ως δημοσιογράφοι, οι οποίοι προωθούν, με το αζημίωτο, τα κρυπτονομίσματα.
Πίσω από όλα αυτά είναι μια αναδυόμενη εγκληματική οργάνωση που θα τη ζήλευε και η Cosa Nostra.
Είναι καιρός να αφυπνιστούν οι αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Μέχρι στιγμής, οι ρυθμιστικές αρχές κοιμούνται, ενώ ο καρκίνος της κρυπτογράφησης εξαπλώνεται.
Σύμφωνα με μια μελέτη, το 80% των "αρχικών προσφορών κερμάτων" (ICOs) το 2017 ήταν απάτες.
Τουλάχιστον, ο Hayes και όλοι οι άλλοι που επιβλέπουν παρόμοιες πλατφόρμες από τους ασφαλείς offshore προορισμούς θα πρέπει να διερευνηθούν, πριν οδηγηθούν στην καταστροφή εκατομμύρια μικροεπενδυτές.
Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ο οποίος δεν είναι οπαδός της οικονομικής ρύθμισης, συμφωνεί ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στις κρυπτοσυχνότητες να «καταστούν ισοδύναμοι με μυστικούς αριθμημένους λογαριασμούς», οι οποίοι είναι από καιρό προστατευμένοι από τρομοκράτες, γκάνγκστερ και άλλους εγκληματίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης