Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Πώς τo Libra μπορεί να αλλάξει την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών

tags :
Mises Institute: Πώς τo Libra μπορεί να αλλάξει την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών
Το Libra μπορεί να γίνει ένα ασφαλές νόμισμα, εύκολα προσβάσιμο από ανθρώπους που ζουν σε χώρες με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.
Η έκδοση του κρυπτονομίσματος Libra έχει προκαλέσει πολλή φασαρία για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank The Mises Institute.
Όπως αναφέρει το Mises Institute το τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από τα πιο παρεξηγημένα στοιχεία που ακούγονται για το Libra.
Όπως αναλύεται στην Λευκή Βίβλο του Libra, πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα πλήρως υποστηριζόμενο που θα εκδίδεται μόνο κατόπιν ζήτησης και η αξία του θα δοθεί από ένα καλάθι αποθεματικών, η σύνθεση του οποίου θα διαφοροποιείται συχνά.
Έτσι, παρά τις φήμες, γνωρίζουμε ως γεγονός ότι το Libra δεν θα:
-Εφαρμόζει τη δική του νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι δεν θα ελέγχει την προσφορά χρήματος ·
- Δημιουργήσει χρήματα από τις εμπορικές τράπεζες, καθώς δεν θα επωφεληθεί από τις καταθέσεις των πελατών του για τη δημιουργία νέων ποσοτήτων νομισματικών αποθεμάτων, όπως συμβαίνει με τις εμπορικές τράπεζες.
- Είναι συνδεδεμένο με οποιοδήποτε νόμισμα, δεδομένου ότι δεν θα αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση να κυμαίνεται σε αυστηρό εύρος τιμών σε σχέση με οποιοδήποτε νόμισμα ή καλάθι νομισμάτων.
Τέλος, ο φόβος ότι ένα ξαφνικό bank-run μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του Libra είναι είτε παράλογος είτε επιβεβαιώνει ότι οι πρώιμοι κριτικοί δεν έχουν κατανοήσει ακόμα τη βασική λειτουργία του νέου πρότζεκτ.
Στην πραγματικότητα, η πλήρης υποστήριξη του Libra θα το έκανε πολύ πιο ασφαλές από τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών που αποδεχόμαστε καθημερινά ως μέσο πληρωμής, για τον απλό λόγο ότι το Libra θα είναι πάντα εξαγοράσιμο - τουλάχιστον σε νόμιμα νομίσματα.
Η δυνατότητα εξαργύρωσης δεν θα είναι απλώς θεωρητική (όπως συμβαίνει με τα χρήματα των εμπορικών τραπεζών), αλλά και πρακτική, διότι βασική προϋπόθεση για να δημιουργείται κάθε μονάδα του Libra θα είναι να υπάρχει ισοτιμία άλλης νομισματικής βάσης ως νόμισμα προσφοράς ή ως νόμισμα καταθέσεων σε εμπορικές τράπεζες.
Με άλλα λόγια, ενώ τα χρήματα των εμπορικών τραπεζών (δηλαδή, οι καταθέσεις) μπορούν να δημιουργηθούν με "αέρα" - απλά χορηγώντας ένα δάνειο – κάθε μονάδα Libra θα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο αν υπάρχει αντίκρισμα από μια ήδη υπάρχουσα ποσότητα νόμιμου χρήματος - είτε από τις κεντρικές είτε από τις εμπορικές τράπεζες.
Mε το να τηρούμε όσα γνωρίζουμε πραγματικά για το Libra, θα μπορούσε να αποκτήσει σταθερή αξία σε σχέση με τα κύρια νομίσματα του κόσμου.
Η σχετικά σταθερή αξία του Libra, μαζί με την παγκόσμια προσβασιμότητά του, είναι αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει θετικές και ενδιαφέρουσες επιπτώσεις.
Το Libra μπορεί να γίνει ένα ασφαλές νόμισμα, εύκολα προσβάσιμο από ανθρώπους που ζουν σε χώρες με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.
Με δεδομένο ότι το το Libra έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί παράλληλα με το δημόσιο χρήμα σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Αργεντινή, οι οποίες επί του παρόντος μαστίζονται από υψηλά πληθωριστικά επίπεδα, οι πολίτες των χωρών αυτών σύντομα θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για την αποθήκευση του πλούτου τους σε Libra.
Είναι παρόμοια περίπτωση με ότι συνέβη με το Bitcoin ή με τα μεγάλα διεθνή νομίσματα - όπως το δολάριο.
Το πλεονέκτημα όμως του Libra έναντι του Bitcoin είναι ότι υπόσχεται να επιτύχει καλύτερη σταθερότητα των τιμών, ενώ το πλεονέκτημα που θα μπορούσε να έχει σε σχέση με το δολάριο είναι ότι έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσω του διαδικτύου, ξεπερνώντας τους φραγμούς ελέγχου του κεφαλαίου ή οποιουσδήποτε άλλους κρατικούς περιορισμούς.
Από την άλλη, πολλοί επικριτές του Libra επισημαίνουν ότι τα νομίσματα των προαναφερθέντων χωρών δεν θα γίνουν αποδεκτά ως εγγύηση για την έκδοση του Libra, επομένως αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είναι οι πρώτοι που θα υιοθετήσουν το νέο νόμισμα.
Παρόλα αυτά, το Libra μπορεί τελικά να φτάσει σε αυτές τις χώρες από το διεθνές εμπόριο μέσω εισροών κεφαλαίου ή αγορών αγαθών και υπηρεσιών.
Δεδομένου ότι οι μεταφορές χρημάτων στο Libra θα ήταν πολύ φθηνότερες και ευκολότερες, θα μπορούσε να αρχίσει να υιοθετείται ως εναλλακτικό νόμισμα από όλο και περισσότερους ανθρώπους στη χώρα.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι άνθρωποι θα εκφράσουν την προτίμησή τους για στο Libra αντί για το τοπικό τους νόμισμα και αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τις τοπικές κεντρικές τράπεζες να μην δράσουν πληθωριστικά ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο δικό τους νόμισμα, σε μια παραδοσιακή νομισματική πολτική που κυριαρχεί σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης