Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές εν μέσω προσδοκιών για μείωση επιτοκίων από τη Fed - Στο +2% ο Nikkei, ο Kopsi +1,35%

tags :
Ανακάμπτουν οι ασιατικές αγορές εν μέσω προσδοκιών για μείωση επιτοκίων από τη Fed - Στο +2% ο Nikkei, ο Kopsi +1,35%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,10% στις 28.775 μονάδες
Με άνοδο έκλεισαν σήμερα (19/7) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα σχόλια του προέδρου της New York Fed, John Williams, για πιθανές μειώσεις επιτοκίων κατά το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2% και τις 21.466,99 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Toyota ενισχύθηκαν κατά +2,91% και +2,09%, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει μακριά από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό ανόδου με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν επίσης ότι ο ετήσιος ΔΤΚ θα παραμείνει αμετάβλητος.
Ωστόσο, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, και συγκεκριμένα στο 0,6% έναντι 0,8% τον Μάιο του 2019.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,5% επιβεβαιώνοντας επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi ενισχύθηκε κατά +1,35% στις 2.094,36 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και LG Electronics να καταγράφουν άνοδο της τάξεως του +1,52% και +2,17% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +0,68% και τις 10.873,19 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,10% στις 28.775 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sunny Optical και AIA Group ενισχύθηκαν κατά +2,97% και +2,32% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,79% και τις 2.924,20 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,81% και τις 9.228,55 μονάδες.
Χθες (18/7) ο πρόεδρος της New York Fed ανέφερε σε ομιλία του ότι η μείωση των επιτοκίων κατά την πρώτη ένδειξη προβλήματος θα αποτελούσε την σοφότητερη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Η Federal Reserve θα δράσει γρήγορα ώστε να στηρίξει την οικονομία, καθώς είναι καλύτερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα από το να περιμένουμε την καταστροφή να ξεδιπλωθεί».
Ωστόσο, εκπρόσωπος της New York Fed δήλωσε αργότερα ότι ο κ. Williams μιλούσε θεωρητικά και ότι οι δηλώσεις του δεν αποτελούν ένδειξη της μελλοντικής πολιτικής της τράπεζας.
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την πτώση που σημείωσε κατά τις προηγούμενες ημέρες, δεχόμενο ώθηση από την είδηση ότι οι ΗΠΑ κατέρριψαν ιρανικό drone στο Στενό του Χορμούζ, γεγονός που ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump χαρακτήρισε ως «αμυντηική ενέργεια».
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,40% στα 62,80 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +0,98% στα 55,84 δολ. ανά βαρέλι.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία κατάρριψη ιρανικού drone στο Στενό του Χορμούζ, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις του Donald Trump.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Vanguard Markets, Stephen Innes, «οι ενδείξεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων ώστε να στηρίξει την οικονομία βρίσκονται επίσης πίσω από τη σημερινή άνοδο στο πετρέλαιο».
Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρλεάιου βρέθηκαν υπό πιέσεις εντός της εβδομάδας, καθώς η παραγωγή στις περιοχές γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την τροπική καταιγίδα Barry.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης