Πιέσεις σε FTSE 25 και άτονες τράπεζες, το ΧΑ -0,32% στις 87 μον. – Έρχονται οι αναβαθμίσεις στις τράπεζες - Νευρικότητα στα ομόλογα, το 10ετές 2,15%

Πιέσεις σε FTSE 25 και άτονες τράπεζες, το ΧΑ -0,32% στις 87 μον. – Έρχονται οι αναβαθμίσεις στις τράπεζες - Νευρικότητα στα ομόλογα, το 10ετές 2,15%

Aδυναμία του Γενικού και Τραπεζικού Δείκτη να υπερβούν την πρώτη αντίσταση των 875 μονάδων και 780 μονάδων αντίστοιχα
(upd16)Ήπια πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή με πιέσεις από μετοχές του FTSE 25, ειδικότερα στις δεικτοβαρείς Ελλάκτωρ -2,39%, Motor Oil -2,28%, ΑΔΜΗΕ -1,88%... ενώ και οι τράπεζες περιόρισαν τα αρχικά τους κέρδη με την Alpha Bank να ξεχωρίζει...   .
Είναι ενδεικτικό ότι μετά τον ισχυρό σεισμό έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που κατεγράφη λίγο πριν τις 14:13 ατόνισε το ενδιαφέρον της αγοράς με εμφανή την μείωση των συναλλαγών.
Σημειώνεται ότι μετά την λήξη των
συμβόλαιων μελλοντικής εκπλήρωσης σειράς Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο ενώ αυξήθηκε ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγων κατα 10 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.    
Οι συναλλαγές με τις μετοχές που είχαν τις περισσότερες εντολές ήταν οι τραπεζικές ενώ αύξηση του όγκου συναλλαγών είχαμε σε Coca Cola, OΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις αυριανές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ειδικότερα αυτές που αφορούν τα σχέδια για την ΔΕΗ, το Ελληνικό, τον τραπεζικό κλάδο και τη φορολογική μεταρρύθμιση με την ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση να πραγματοποιείται την  Δευτέρα 22 Ιουλίου.

Ειδικότερα, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +1,3% και Eurobank +0,95% αμετάβλητες Εθνική και Πειραιώς ενώ οριακά κέρδη +0,81% κατέγραψε η Attica Bank
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 867 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,46% και τον Γενικό Δείκτη +0,27%.
Περί τις 11:20 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank +3,15% αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25 όπως Τιτάν, ΟΠΑΠ ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,78% και ο Γενικός Δείκτης +0,71%.
Περί τις 14:30 και μετά την λήξη των παραγώγων εντάθηκαν οι πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει το χαμηλό της ημέρας -0,77% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης διατήρησε το θετικό πρόσημο +0,26%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 769,56 μονάδες με άνοδο +0,76% 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,32% στις 867 μονάδες έχοντας υψηλό στις 876,74 μονάδες και χαμηλό στις 863,85 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος στα 29,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 19,1 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,1 εκατ. ευρώ και όγκου 4,37 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1,7 εκατ.τεμάχια αξίας 2,82 εκατ.ευρώ και η Eurobank 2,15 εκατ.τεμάχια αξίας 1,83 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 259,9 χιλ. τεμάχια αξίας 2,92 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 2,487 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στην αγορά ομολόγων  

Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει μια ακόμη έκδοση ομολόγου 2,5 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2019, είτε για επαναγορά ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI+, τα οποία είναι ύψους 2,5 με 3 δισεκ. περίπου είτε να εξοφλήσει 3,5 δισεκ από σύνολο 9,5 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ.
H μερική εξόφληση του ΔΝΤ να έχει συμβολικότητα αλλά η επαναγορά των εναπομεινάντων ομολόγων του PSI+ έχει πρακτική σημασία.
Θετικό μήνυμα ότι  οι αγορές θεωρούν «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος είναι η Ελλάδα να επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με ομόλογο που λήγει πέραν της ημερομηνίας 2032 όπου οριοθετούνται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο για το 2020 στα σχέδια είναι 3 εκδόσεις με στόχο να αντληθούν 7 δισεκ. ευρώ ενώ μια εκ των εκδόσεων θα είναι μακροπρόθεσμος τίτλος δηλαδή 15ετές.
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα στην αγορά ομολόγων με 10ετές ελληνικό στο 2,15% από 2,09% νωρίτερα και το ιταλικό 10ετές στο 1,63% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 52 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 168 μ.β.
Από την άλλη βελτίωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 232 μονάδες βάσης από 236 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφονται πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση  Sarantis, Ελλάκτωρ, Viohalco, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ ενώ ανοδικά έκλεισαν ΟΛΠ, Τιτάν, ΟΠΑΠ.
Οι σημερινοί μέτοχοι του ΟΤΕ κατοχυρώνουν δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα λόγω της πώλησης της Telekom Albania ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή μεικτό.

Τραπεζικά νέα

Σε σημαντικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης
θα οδηγήσουν η έγκριση του APS ή ιταλικού μοντέλου για τα προβληματικά δάνεια που αναμένεται έως 20 Σεπτεμβρίου 2019 και η πλήρης άρση των capital controls που θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου 2019.
Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο για τα προβληματικά δάνεια ή APS έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με παροχή εγγυήσεων από το κράτος των κύριων ομολόγων που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Με βάση το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια το εκτιμώμενο μέσο επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος για τις εγγυήσεις θα είναι 2,35%
Συνάντηση με τον επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa είχε στις  08:30 σήμερα Παρασκευή 19/7 το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Στη συνέχεια ο Watsa θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της Eurobank και της Eurolife.
Στην πρώτη επαφή με του Μητσοτάκη με τον Watsa το κλίμα ήταν πολύ θετικό, με καθώς ο Ινδός επενδυτής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα κυβέρνηση και το πρόγραμμα της.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, την ταχύτητα με την οποία στήθηκε το κυβερνητικό επιτελείο και το sequencing των νομοθετικών πρωτοβουλιών που οδηγούν σε πιο δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας.
Εξέφρασε το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην ασφαλιστική αγορά την αγορά ακινήτων και τις μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις  
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές χωρίς να είναι σαφές ο χρόνος υλοποίησης το Fairfax ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική ενώ σε  μέλλοντα χρόνο θα πωλήσει το 20% της Eurobank διακρατώντας 13%.

Τα τεχνικά σημεία

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 867 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 769 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις στις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται  στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων

Η επικαιρότητα

Όπως προέκυψε από τις συζητήσεις θεσμών κυβέρνησης και το 2020 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρείται στα τρέχοντα επίπεδα 3,5% ενώ η οποιαδήποτε σκέψη για αίτημα περιορισμού του πλεονάσματος, αυτή θα αφορά από το 2021 και μετά.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τις διμερείς συζητήσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας που πραγματοποιήθηκαν με λογική ανίχνευσης στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των θεσμών νέο σχέδιο ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ που έχει το ίδιο κόστος με το αρχικό, αλλά το θετικό είναι ότι αυτό απλώνεται σε βάθος τριών ετών.
Αντικρουόμενες δηλώσεις Trump για κυρώσεις ή όχι στην Τουρκία για τους S – 400 ύστερα από την απόφαση της τελευταίας να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος  αγνοώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις και τις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις.
Αρχικά ο Trump είχε υποστηρίξει με κατηγορηματικό τρόπο πως οι ΗΠΑ,  δεν μελετούν την παρούσα χρονική στιγμή να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας ενώ λίγο αργότερα υπήρξε νέα, διευκρινιστική δήλωση, με την οποία ο Trump καθιστούσε σαφές ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μια και αυτό άλλωστε προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων).
Από την άλλη,  είναι χαρακτηριστικό πως Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εισήγαγαν ψήφισμα στη Γερουσία, με το οποίο ζητούν την πλήρη εφαρμογή κυρώσεων στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την απόκτηση των S - 400 «ευθεία και σοβαρότατη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα»
Όπως ήταν αναμενόμενο η αντίδραση της Τουρκίας ήταν έντονη με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για μια άδικη και λανθασμένη απόφαση και να καλεί τις ΗΠΑ να τη διορθώσουν άμεσα.
Σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας αλλά και μια πιο διαλλακτική στάση απέναντι στην Ιταλία όσον αφορά τα δημοσιονομικά της προαναγγέλλει η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen.
Σε δηλώσεις της σε διάφορα ΜΜΕ, η der Leyen υποστηρίζει ότι το Κρεμλίνο δεν συγχωρεί την αδυναμία, επισημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και δηλώνει έτοιμη για ένα νέο γύρο διαλόγου με τη Μόσχα.
Εντύπωση πάντως προκαλεί και η διαλλακτική της στάση απέναντι στην Ιταλία όσον αφορά το χρέος και τα δημοσιονομικά της.
Εν τω μεταξύ, να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini και να διασκεδάσει τις ανησυχίες περί κατάρρευσης της κυβέρνησης και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μετά το καλοκαίρι επιχειρεί ο Luigi Di Maio, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί κυβερνητικής κρίσης.
Ύστερα από ένα 24ωρο αλληλοκατηγοριών και μπαράζ δηλώσεων, ο Di Maio σε σημερινές του δηλώσεις στη Rai υποστήριξε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής κρίσης.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με άνοδο έκλεισαν  οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα σχόλια του προέδρου της New York Fed, John Williams, για πιθανές μειώσεις επιτοκίων κατά το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +2%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,79% στις 2924,20 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +1,07% στις 28765,40 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απώλειες σε Ιταλία

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με «οδηγό» τον ισχυρό πετρελαϊκό κλάδο και τις αυξανόμενες προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, με αιχμή τη μείωση επιτοκίων από τη Fed.
Με απώλειες -1,8% ο FTSE MIB στην Ιταλία μετά την νέα κυβερνητική κρίση.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,8%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,6% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,15%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,25%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,93% (9,54 δολ)

Με μεικτές τάσεις οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές 

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank και Eurobank, αμετάβλητες Εθνική και Πειραιώς και  με οριακή άνοδο η Attica Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,36 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,64 ευρώ με άνοδο +1,3% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,80 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 1,14 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,85 ευρώ με άνοδο +0,95%  με όγκο 9,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5680 ευρώ με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4355 ευρώ με άνοδο +0,81%, με όγκο 810 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,16 ευρώ με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 281 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis, Ελλάκτωρ, Viohalco, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΟΛΠ, Τιτάν, ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,44 με πτώση -0,65% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,40 ευρώ με πτώση -0,72% και αποτίμηση 5,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,22 ευρώ με πτώση -1,33% και αποτίμηση 515 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,09 ευρώ με πτώση -188% και κεφαλαιοποίηση 485 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,93 ευρώ με άνοδο +0,86% και αποτίμηση 3,19 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,64 με άνοδο +1,34%% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,93 ευρώ με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 2,73 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,30 ευρώ με πτώση -2,28% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,26 ευρώ με πτώση -0,09% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισεστα 17,80 ευρώ με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,49 ευρώ με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 283 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,50 ευρώ με πτώση -0,54% και με κεφαλαιοποίηση στα 285 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1390 ευρώ με άνοδο +2,81% και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα στο 2,15% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 52 μ.β. και την Πορτογαλία 168 μ.β.

Νευρικότητα καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα με 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,15% από 2,09% νωρίτερα.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 52 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 168 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,63% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,98 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,69% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,68%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,18 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,68 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,94% με απόδοση αγοράς 1,98% και απόδοση πώλησης 1,91%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,57 μονάδες βάσης και απόδοση 2,13% με απόδοση αγοράς 2,15% και απόδοση πώλησης 2,12%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 115,45 μονάδες βάσης και απόδοση 2,54%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,33  μονάδες βάσης και απόδοση 2,74%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 119,85  μονάδες βάσης και απόδοση 2,98%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 247 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,32% ή 232 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,63%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/7/2019 στο -0,33% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,409%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό 0,0365 σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,47% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,63% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,68%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS