Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνεται η ένταση - Η Τεχεράνη διαψεύδει κατάρριψη ιρανικού drone στο Στενό του Χορμούζ - Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι ΗΠΑ

tags :
Κλιμακώνεται η ένταση - Η Τεχεράνη διαψεύδει κατάρριψη ιρανικού drone στο Στενό του Χορμούζ - Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι ΗΠΑ
Η Τεχεράνη διαψεύδει τα περί κατάρριψης ιρανικού drone στο Στενό του Χορμούζ
Το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα (19/7) τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου D. Trump ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέρριψε ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του, εκτιμώντας ότι οι Αμερικανοί κατέρριψαν δικό τους drone.
Ο Trump δήλωσε χθες (18/7) ότι το αμερικανικό αποβατικό ελικοπτεροφόρο πλοίο USS Boxer κατέρριψε στα Στενά του Ορμούζ ένα ιρανικό drone το οποίο πέταγε σε απόσταση 914 μέτρων από το πλοίο «σε μια προκλητική και εχθρική ενέργεια», ενώ αγνόησε τις εκκλήσεις να απομακρυνθεί.
«Το drone καταστράφηκε αμέσως», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Παράφρονες και αβάσιμοι ισχυρισμοί», απάντησε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, ο ταξίαρχος A. Sekarci.
«Όλα τα drone που ανήκουν στο Ιράν στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεών τους ταυτοποίησης και ελέγχου και δεν υπάρχει αναφορά για καμία επιχειρησιακή απάντηση από το USS Boxer», επεσήμανε ο Sekarci.
«Φοβάμαι ότι το USS Boxer κατέρριψε ένα δικό τους drone από λάθος», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Α. Araktci στο Twitter. «Δεν έχουμε χάσει κανένα drone στα Στενά του Ορμούζ ούτε κάπου αλλού», πρόσθεσε.
Από την πλευρά τους οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν σύντομα στη δημοσιότητα εικόνες που θα αποδείξουν ότι ο Trump ψεύδεται.
«Σύντομα εικόνες που κατέγραψαν οι drones των Φρουρών από το USS Boxer θα δημοσιευθούν για να εκθέσουν στη παγκόσμια κοινή γνώμη τα ψέματα και τον αβάσιμο ισχυρισμό της κατάρριψης ενός ιρανικού drone πάνω από τα Στενά του Ορμούζ», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους.
Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν J. Jarif είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς Trump.
«Δεν έχουμε καμία πληροφορία περί απώλειας τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους σήμερα [σ.σ. χθες Πέμπτη]», περιορίστηκε να πει ο Zarif σε δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη πριν μπει σε ανελκυστήρα για να πάει στην προγραμματισμένη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ A. Guterres.
Η περιοχή του Κόλπου και τα Στενά του Ορμούζ, από όπου περνά το ένα τρίτο του πετρελαίου παγκοσμίως, είναι εδώ και δύο μήνες στο επίκεντρο έντονης γεωπολιτικής έντασης εξαιτίας της αντιπαράθεσης Ιράν- ΗΠΑ.

«Καμία αντιπαράθεση»

Σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο επεσήμανε ότι περίπου στις «10:00 τοπική ώρα» (08:30 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης το USS Boxer έλαβε «αμυντικά μέτρα» εναντίον ενός drone το οποίο πλησίασε σε «απειλητική απόσταση» την ώρα που το πλοίο διερχόταν από τα Στενά του Ορμούζ.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε ποια χώρα ανήκε το drone ούτε τι ακριβώς του συνέβη.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, o Sekarci δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά για κάποια αντιπαράθεση» μεταξύ ενός ιρανικού drone και του USS Boxer.
Όμως ο Trump βλέπει σε αυτό το περιστατικό «την πιο πρόσφατη από τις πολλές εχθρικές και προκλητικές ενέργειες του Ιράν εναντίον πλοίων που βρίσκονται στα διεθνή χωρικά ύδατα».
«Οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να υπερασπιστούν το προσωπικό τους, τον εξοπλισμό τους και τα συμφέροντά τους», υπογράμμισε, καλώντας «τις άλλες χώρες να προστατεύσουν τα πλοία τους που διέρχονται από το Στενό και να συνεργαστούν μαζί μας στο μέλλον».
Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν από τη μια και τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από την άλλη δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου η Ουάσινγκτον σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε ξανά από πέρυσι σε βάρος της Τεχεράνης.
Το Ιράν αντέδρασε στις κυρώσεις αρχίζοντας να παραβιάζει όρια και περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.
Τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα Στενά του Ορμούζ, εξωθώντας τον ένοικο του Λευκού Οίκου να διατάξει να εξαπολυθούν αεροπορικά πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων σε αντίποινα, διαταγή πάντως την οποία ακύρωσε λίγο πριν εκτελεστεί.
Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να σχηματίσει διεθνή συνασπισμό ο οποίος θα έχει αποστολή να εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, στα ανοικτά του Ιράν, και στο Μπαμπ αλ Μάντεμπ, στα ανοικτά της Υεμένης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης