Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με νέα εισβολή απειλεί ο Erdogan: Δεν θα διστάσουμε να επαναλάβουμε την «επιχείρηση» του 1974 για τη ζωή των Τουρκοκυπρίων - Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Με νέα εισβολή απειλεί ο Erdogan: Δεν θα διστάσουμε να επαναλάβουμε την «επιχείρηση» του 1974 για τη ζωή των Τουρκοκυπρίων - Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε ειρηνευτική επιχείρηση την τουρκική εισβολή του 1974
Νέες απειλές προς Αθήνα και Λευκωσία εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να ξανακάνει τα ίδια βήματα που έκανε πριν από 45 χρόνια (σ.σ. εισβολή στην Κύπρο), όταν πρόκειται για τη ζωή και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», τόνισε απειλητικά ο Erdogan

«Όσοι πιστεύουν ότι ο πλούτος της Κύπρου ανήκει μόνο σε αυτούς, θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας προκλητικά ως ειρηνευτική επιχείρηση την τουρκική εισβολή του 1974 με στόχο, όπως είπε, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Συνεχίζοντας ο Erdogan σημείωσε ότι, σύντομα θα συνειδητοποιήσουν «ορισμένοι» πόσο μάταιη είναι κάθε προσπάθεια αλλαγής του γεγονότος πως οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του τουρκικού έθνους.

Στο  κόκκινο η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Θερμό επεισόδιο τουλάχιστον επί χάρτου καταγράφεται σε σχέση με περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται πως θέλει να προκαλέσει η Τουρκία.
Παράτυπα και παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δεσμεύσει ήδη περιοχή για ναυτικές ασκήσεις, εξήγγειλε και η ίδια ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή που επικαλύπτει μέρος της δέσμευσης της κυπριακής Navtex.
Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, δέσμευσε για τις 20, 22, 23, 24 και 30 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου, μεγάλη θαλάσσια ζώνη σε σχήμα «Γ» νότια της Κύπρου για ναυτικές ασκήσεις, όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος».
Συνήθως τέτοιες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με άλλες χώρες.
Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα των τεμαχίων 8, 9, 3 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Να σημειωθεί ότι στο τεμάχιο 8 βρισκόταν μέχρι και χθες 19 Ιουλίου (από την 1η Μαΐου) για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Barbaros».
Η Τουρκία, με μία ακόμα προκλητική κίνηση που δείχνει την επιδίωξή της για πλήρη αντιπαράθεση και ενδεχομένως και για θερμό επεισόδιο, ανακοίνωσε –παράνομα– ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού για σήμερα 20 και στις 24, 26 και 29 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου σε περιοχή (τμήμα του τεμαχίου 9) που επικαλύπτει και ζώνη που ήδη δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις.
Μάλιστα κάποιες από τις ημερομηνίες, όπως η 20η και στις 24η Ιουλίου, συμπίπτουν.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε για ναυτικές ασκήσεις και περιοχή νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, επίσης για ναυτικές ασκήσεις, που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσης, σε σχέση με το «Barbaros» αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έληξε η «ισχύς» της παράνομης τουρκικής Navtex χωρίς να ανανεωθεί αλλά το τουρκικό σεισμογραφικό παραμένει στην περιοχή.



Donmez: Το Yavuz ξεκινά γεωτρήσεις σε λίγες ημέρες

Tο δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Yavuz», θα αρχίσει γεωτρήσεις σε λίγες ημέρες ανοιχτά της Κύπρου, κοντά στην κατεχόμενη Καρπασία, προανήγγειλε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez.
Το πρώτο γεωτρύπανο, το «Fatih», συνεχίζει τις έρευνες κοντά στην Πάφο και έχει φτάσει σε βάθος πέντε χιλιάδων μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας, προσέθεσε.
Ο τούρκος υπουργός δεν επιβεβαίωσε πάντως αν το «Fatih» βρήκε κοίτασμα υδρογονανθράκων, όπως φημολογείται, λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε ανακοίνωση.
Εκτίμησε πως οι πληροφορίες γα εύρημα διαδόθηκαν ώστε να ενισχυθούν τα επιχειρήματα υπέρ της επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ποινές, εν πολλοίς συμβολικές, ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας.
Αντίθετα, επαναβεβαίωσε ότι το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» κατεβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο μέσα στον επόμενο μήνα.
Αναφερόμενος στα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία κατά του προσωπικού των τουρκικών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός τα χαρακτήρισε ως «βήματα εκφοβισμού», προκειμένου να κάνουν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της, χωρίς ωστόσο να έχουν αποτέλεσμα.

Ozersay: Ή συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή ξεχάστε την Αμμόχωστο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο επονομαζόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Kudret Ozersay, ο οποίος σε δηλώσεις του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu, υποστήριξε ότι «είτε θα υπάρξει συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή να ξεχάσετε την Αμμόχωστο».
Όπως υποστήριξε οι δύο πλευρές αντί για μία ομοσπονδία μπορούν να προχωρήσουν σε έναν συνεταιρισμό.
Αναφορικά με το ζήτημα της συζήτησης για την Αμμόχωστο, ο Ozersay εμφανίστηκε απόλυτα προκλητικός υποστηρίζοντας ότι «όταν λέμε ελάτε να συζητήσουμε το θέμα του φυσικού αερίου – το οποίο αποδέχεστε ότι ανήκει και σε μας- για να λάβουμε από κοινού μια απόφαση και μου λες ‘όχι, δεν συζητώ μαζί σου, είναι κυριαρχικό μου δικαίωμα’, τότε κι εγώ γιατί να καθίσω και να συζητήσω το θέμα των Βαρωσίων (σ.σ.: Αμμόχωστος)  τα οποία είναι κομμάτι του εδάφους της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος) με στρατιωτικό καθεστώς και υπό την κυριαρχία μου;
Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει κάποια πράγματα να είναι διαφορετικά, πρέπει πρώτα να καθίσει και να σκεφτεί η ίδια».
Προσέθεσε ακόμη ότι η Αμμόχωστος έχει μετατραπεί σε σύμβολο του status quo στην Κύπρο, αλλά το ζήτημα της κυριαρχίας στη συγκεκριμένη πόλη θα πρέπει να λυθεί εκτός της ευρύτερης λύσης για το Κυπριακό ζήτημα.
Όπως είπε, επειδή ο «νυν κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων» στα κατεχόμενα έχει ένα κεκαλυμμένο όραμα για την Αμμόχωστο, καθώς  σκέφτονται να ανακαλύψουν τα επιστημονικά δεδομένα, να δημιουργήσουν σωστές πολιτικές με βάση τα δεδομένα αυτά και να τις εφαρμόσουν.
Ο Ozersay κατηγόρησε ξανά την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους την εξουσία και τον πλούτο, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος της μη επίλυσης του Κυπριακού.
 «Η ομοσπονδία δεν φαίνεται ρεαλιστική επειδή δεν υπάρχουν αυτοί οι όροι. Επομένως οι επιλογές είναι δύο.
Ή να αλλάξουν οι παρόντες όροι για να μπορούν κάποιοι να κάνουν κάτι και να ιδρυθεί τότε ομοσπονδιακός συνεταιρισμός ή να γίνουν αποδεκτοί οι νυν όροι ως δεδομένα και να συζητηθούν νέες ιδέες για να ιδρυθεί ένας άλλος συνεταιρισμός πέραν του ομοσπονδιακού συνεταιρισμού», ανέφερε.
Για την ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι η Τουρκία έκανε εξισορροπητικά βήματα για να μετατρέψει μια μη δίκαιη κατάσταση σε δίκαιη. «Οι δικές μας δραστηριότητες δεν είναι δραστηριότητες εναντίον των δικών τους, είναι δραστηριότητες που επιφέρουν ισορροπία.
Πλέον αυτή η ισορροπία έχει επέλθει.
Επομένως αυτό που εμείς κάναμε δεν είναι καν μια ελεγχόμενη ένταση επειδή δεν δημιουργούμε ένταση», ανέφερε.
Όπως είπε, ενόσω δεν προσπαθεί κανείς να εμποδίσει τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο, δεν τίθεται θέμα να χρησιμοποιήσουν βία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης