Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης με το Podemos ο Sanchez – Ποια υπουργεία ζητεί ο Iglesias

Ισπανία: Κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης με το Podemos ο Sanchez – Ποια υπουργεία ζητεί ο Iglesias
O επικεφαλής των Podemos, Pablo Iglesias, υποχώρησε σε σχέση με ορισμένες απαιτήσεις του για το νέο κυβερνητικό σχήμα
Σχεδόν τρεις μήνες μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Pedro Sanchez, βρίσκεται μία «ανάσα» από τη λήψη της απαιτούμενης στήριξης των Podemos, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.
Λίγες ημέρες πριν από την  κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης στο ισπανικό Κοινοβούλιο και ο επικεφαλής των Podemos, Pablo Iglesias, υποχώρησε σε σχέση με ορισμένες απαιτήσεις του για το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος δήλωσε ότι δεν θέλει να αποτελέσει εμπόδιο στο σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης, σημειώνει το Bloomberg.
Πάντως ο Iglesias εξακολουθεί να επιδιώκει τον έλεγχο αρκετών υπουργείων σε μία κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές.
Ο Sanchez έχει ξεκαθαρίσει, πως δεν πρόκειται να δεχθεί τη συμμετοχή του Iglesias στην κυβέρνηση εξαιτίας βασικών πολιτικών διαφορών όπως στο θέμα της Καταλονίας, αλλά είναι ανοιχτός στη συμμετοχή άλλων στελεχών των Podemos στην κυβέρνηση.
Η υποχώρηση του Iglesias φέρνει την Ισπανία ένα βήμα πιο κοντά στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολιτικής αστάθειας και κυβερνήσεων μειοψηφίας.
«Οι Σοσιαλιστές λένε ότι το μόνο εμπόδιο στο δρόμο μιας τέτοιας κυβέρνησης είμαι εγώ», ανέφερε ο Iglesias σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter.
«Η παρουσία μου στην κυβέρνηση δεν θα αποτελέσει πρόβλημα», συνέχισε ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος.
Οι Σοσιαλιστές είχαν τις διπλάσιες ψήφους από τους Podemos και τους συμμάχους τους στις εκλογές του Απριλίου 2019, πράγμα που σημαίνει ότι το αριστερό κόμμα διεκδικεί το ένα τρίτο των υπουργικών θέσεων. Η προηγούμενη Σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε 17 υπουργεία.
Οι Podemos διαπραγματεύεται τουλάχιστον πέντε υπουργεία που επικεντρώνονται σε κοινωνικά ζητήματα, ανέφερε η El Mundo.
Ειδικότερα διεκδικεί μεταξύ άλλων τα υπουργεία Εργασίας, Προϋπολογισμού και Περιβάλλοντος.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης