Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Watsa (Fairfax): Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουμε την Εθνική Ασφαλιστική

tags :
Watsa (Fairfax): Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουμε την Εθνική Ασφαλιστική
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει φιλική προς τις επενδύσεις, τονίζει ο P. Watsa
Ένα φιλικότερο περιβάλλον για τους επενδυτές με λιγότερες ρυθμίσεις είναι μονόδρομος για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, τονίζει ο επικεφαλής του ομίλου Fairfax, P. Watsa, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.    
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας, καθώς η νέα κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να εφαρμόσει μια φιλοαναπτυξιακή ατζέντα και την καλεί να εστιάσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ακόμη, απονέμει εύσημα στις διοικήσεις της Eurobank,  της Eurolife και της  Grivalia,  αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την Εθνική Ασφαλιστική όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησής της, ενώ αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του  για επενδύσεις και σε άλλους τομείς, όπως οι υποδομές.
Σε ό, τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική και το κατά πόσον η πώλησή της που δρομολογείται στο τρίτο 3μηνο του έτους αποτελεί για τον ίδιο στόχο εξαγοράς, ο κ. Watsa, αφού δηλώνει ευχαριστημένος από την επένδυση στη Eurolife, επισημαίνει ότι «η βασική μας δραστηριότητα είναι η ασφάλιση της περιουσίας, αυτό δηλαδή που στην Ελλάδα ονομάζουμε γενικές ασφαλίσεις και με δεδομένο ότι εκεί επικεντρώνεται το βασικό μας ενδιαφέρον, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής προκειμένου να ενισχύσουμε αυτό τον τομέα δραστηριότητας.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να πω ότι δεν είμαστε ενήμεροι για τη διαδικασία σε σχέση με την Εθνική Ασφαλιστική, οπότε δεν είμαι σε θέση να πω αν θα αποτελέσει ή όχι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για εμάς».

«Η Ελλάδα έχει να διανύσει το δρόμο της ανάπτυξης»

Κάνοντας αναφορά στη νέα κυβέρνηση, σημειώνει πως «η πρώτη εντύπωση είναι πολύ θετική» και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχοντας ξεπεράσει τα εμπόδια έχει πλέον να διανύσει μόνο ένα δρόμο, αυτόν της ανάπτυξης.
«Η κατεύθυνση  που επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση, ανακηρύσσοντας ως βασική πολιτική της αρχή τη φιλικότητα προς τις επενδύσεις σε συνδυασμό με την πλειοψηφία που εξασφάλισε στο Κοινοβούλιο, με κάνουν να πιστεύω ότι η χώρα έχει ουσιαστικές δυνατότητες να μετασχηματιστεί.
Όλα πλέον είναι θέμα υλοποίησης.
Πρέπει να ξεφύγουμε από τις συζητήσεις και να περάσουμε στην πράξη.      
Από την εμπειρία μου μέχρι σήμερα μπορώ να πω ότι το πρόβλημα είναι πως έχετε πάρα πολλούς ρυθμιστικούς κανόνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνει δε, πως «οι χώρες που είναι φιλικές προς τις επενδύσεις έχουν πολύ λιγότερους περιορισμούς» και «έτσι μπορούν να κάνουν τα πράγματα πιο γρήγορα και να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή την ανάπτυξη, γιατί αυτό τελικά προάγει την απασχόληση για τους ανθρώπους της χώρας».    
Προσθέτει ότι η εντύπωση που ο ίδιος αποκόμισε είναι ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην υλοποίηση όσων έχει εξαγγείλει, τα οποία μπορεί να κάνει γρήγορα και αποτελεσματικά.    
 Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι  «πρέπει να αναγνωρίσουμε τα πολλά θετικά βήματα που έγιναν», συμπληρώνοντας πως αυτό που τώρα χρειάζεται είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής πραγματικά φιλικής προς τις επενδύσεις, έτσι ώστε «να επανέλθουν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα σε επίπεδο προ κρίσης».    
Όπως εξηγεί, «αυτό που χρειάζεται να κάνεις ως κράτος  είναι να δώσεις οικονομική ελευθερία στους ανθρώπους», «υπάρχουν πολλά εμπόδια σε τομείς όπως π.χ. η ίδρυση επιχειρήσεων, και πιστεύω ότι το ζητούμενο για τη χώρα είναι να εμπιστευτεί τους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν μια δουλειά και να απλουστεύσει τις διαδικασίες».
Κατά τον ίδιο, «μια ασφαλής απάντηση για το τι σημαίνει φιλικότητα προς τις επενδύσεις είναι η βαθμολογία με βάση τη λίστα των χωρών που δημοσιεύει η Παγκόσμια Τράπεζα».

«Η  Eurobank θα είναι πολύ επικερδής τα προσεχή χρόνια»

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι υπήρξε γενναίος επενδυτής, παρά το γεγονός ότι η επένδυση απομειώθηκε τα τελευταία χρόνια και να πει γιατί δεν εγκατέλειψε τη χώρα, απάντησε «αυτό συνέβη γιατί η δέσμευσή μας ήταν και είναι μακροπρόθεσμη.
Για παράδειγμα, στη Eurobank τοποθετηθήκαμε στα 31 ευρώ, στο 1 ευρώ και μέσω της απορρόφησης με την Grivalia  στα 0,45 ευρώ.
Η  Eurobank θα είναι πολύ επικερδής τα προσεχή χρόνια, καθώς η χώρα θα αναπτύσσεται και πάντα κάναμε πράγματα με βάση τη μακροπρόθεσμη στόχευση.
Δεν επιχειρήσαμε να βγάλουμε χρήματα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Για αυτό  στηρίξαμε την προσπάθεια της διοίκησης και πλέον η τράπεζα είναι σε πολύ καλή θέση  να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Η θέση μας είναι ότι όταν έχεις ένα πρόβλημα πρέπει να το διορθώσεις και αυτό κάναμε στη  Eurobank, η οποία όπως πολλοί αναγνωρίζουν είναι σε καλύτερη θέση από όλες τις τράπεζες, πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη και σε φάση πλήρους εξυγίανσης του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Μετά και την προσδοκώμενη συμφωνία με την Pimco για την πώληση της FPS, η τράπεζα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την οικονομία και να παράσχει χρηματοδοτικές λύσεις για τις επιχειρήσεις, δείχνοντας τον δρόμο.
Στη  Eurobank έχουμε βρει έναν ιδιαίτερα ικανό επικεφαλής, τον Φωκίωνα Καραβία, και αυτός είναι βασικός παράγων επιτυχίας της τράπεζας, σε συνδυασμό  με μια ισχυρή διοικητική ομάδα που λειτουργεί υπό ένα στόχο, την ανάπτυξη της τράπεζας».
Μάλιστα, δηλώνει πως "είμαστε ευχαριστημένοι από τη Eurobank, η οποία είναι σε πολύ καλη θέση και δεν έχουμε λόγο να εξετάζουμε μια συγχώνευση όπως αυτή με την Εθνική Τράπεζα που φημολογείται.
Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι «η ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα είναι σε άμεση συνάρτηση με την ανάπτυξη της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «αν η οικονομία αναπτύσσεται με ένα ρυθμό 5% ή 10% ,ο τραπεζικός τομέας θα ακολουθήσει με διπλάσιο ποσοστό.
Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί κατά 25% και η ανάπτυξη τώρα περιορίζεται στο 1% ή 2%.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 90% , ο κατασκευαστικός τομέας υποχώρησε σε αντίστοιχα επίπεδα.
Άρα υπάρχει  πολύς χώρος για ανάπτυξη».
 
"Μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να αυξήσουμε τη θέση μας σε άλλα assets"

Ακόμη, για τον τομέα των ακινήτων, μετά και την στρατηγική του στον κλάδο μετά και από την απορρόφηση της Grivalia  από την Eurobank , ο κ. Watsa σημειώνει πως «οι προοπτικές είναι τεράστιες και ειδικά στον τομέα του τουρισμού».
Κληθείς να απαντήσεις αν η Fairfax που διατηρεί σημαντική θέση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα αυξήσει τη θέση της, αφού εκτιμά ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω, στα επίπεδα χωρών όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, αν η νέα κυβέρνηση υλοποιήσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει και ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, ο κ. Watsa  σημειώνει ότι «διατηρούμε πράγματι σημαντική επενδυτική θέση στα ελληνικά ομόλογα της μέσω της Eurolife, την οποία σκοπεύουμε να διατηρήσουμε».
Προσθέτει πως «αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να αυξήσουμε τη θέση μας σε άλλα assets και να τοποθετηθούμε επενδυτικά σε τομείς όπως οι υποδομές, ανάλογα με τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον».
  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης