Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: «Λευκή πετσέτα» Μητσοτάκη για τον στόχο μείωσης των πλεονασμάτων - Ένοχη σιωπή για το ασφαλιστικό

Τσίπρας: «Λευκή πετσέτα» Μητσοτάκη για τον στόχο μείωσης των πλεονασμάτων  - Ένοχη σιωπή για το ασφαλιστικό
Επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για τα θέματα της οικονομίας
Αντιπολίτευση ουσίας και όχι επικοινωνίας αλλά και αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε νωρίτερα το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν σκοπεύουμε κύριε Μητσοτάκη, να ακολουθήσουμε μοντέλο αντιπολίτευσης που επιλέξατε εσείς», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
«Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:
«Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας.
Αντιθέτως όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τη στηρίζουμε στο εξωτερικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να σας χαριστούμε στο εσωτερικό», συνέχισε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι αποσκοπεί στην αναστήλωση του «γαλάζιου» κομματικού κράτους, συγκεντρώνει υπερεξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία τα πρώτα δείγματα γραφής σας.Ούτε ενότητα,ούτε καινοτομία. Κομματικοί επιτετραμμένοι ως ΓΓ στα Υπουργεία.
Υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό Γραφείο.Παύσατε τον αρχηγό ΕΛΑΣ» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λευκή πετσέτα για τη μείωση των πλεονασμάτων

Επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για τα θέματα της οικονομίας, λέγοντας πως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι, παρέλαβε χάος ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων.
«Κερδίσατε τις εκλογές με την υπόσχεση οτι θα αλλάξετε από την επόμενη μέρα τη συμφωνία με τους δανειστές για τα πλεονάσματα.
Σήμερα ξεκινήσατε με δέσμευση οτι θα τηρήσετε τη συμφωνία για τα πλεονάσματα», σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός.
Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπέμπει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε ένα αβέβαιο μέλλον, όπως είπε, διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε.
Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς.
Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Όταν προεκλέχτηκα εγώ, από όλα τα παραπάνω, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή. Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα, ούτε στήριξη.
Είχε φροντίσει ο κύριος Σαμαράς για αυτό. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν διεκδικείτε;».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ένοχη σιωπή σε μία σειρά ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό, το μέλλον των επιδομάτων, το δώρο Πάσχα, το αφορολόγητο, την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου.

Οι έξι ένοχες σιωπές

«Υπάρχουν έξι ένοχες σιωπές στο λόγο του κ. Μητσοτάκη. Δεν μας είπε κουβέντα για το ασφαλιστικό και τις προθέσεις της κυβέρνησης του.
Τα επιδόματα θα διατηρηθούν; Θεωρεί επιδόματα φτώχειας το επίδομα ανεργίας, στέγασης, το ΚΕΑ, το οικογενειακό επίδομα και τα αναπηρικά;
Δεν μας είπε ακόμη αν θα διατηρήσει το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη 13η σύνταξη.
\Δεν μίλησε για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την εισφορά αλληλεγγύης, την οποία εμείς θα καταργούσαμε για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ & τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% από το 2020», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το 2009, η ΝΔ παρέδωσε τη χώρα με 24 δισ. πρωτόγεννες έλλειμμα και ορθάνοιχτη πόρτα για τα μνημόνια και την άρση κυριαρχίας.
Σήμερα παραλαμβάνει μια χώρα εκτός μνημονίων, 37 δισεκ. στα δημόσια ταμεία, 9 συνεχόμενα τρίμηνα ρυθμών ανάπτυξης, ρυθμισμένο χρέος & φθηνότερο κόστος δανεισμού», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Είστε περήφανος για την επιλογή Τσουβάλα;

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας και για την αναβάθμιση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημοσίας Τάξης,  τον οποίο αρχικά η ΝΔ κατηγορούσε για την τραγωδία στο Μάτι το 2018.
«Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική.
Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς.
Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής»,
«Τον άνθρωπο που αναρωτιόσαστε αν κοιμάται ήσυχος τα βράδια τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο.
Εσείς, κοιμάστε ήσυχος τα βράδια;»  διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Να σταματήσει η κυβέρνηση τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της ΔΕΗ.
«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ και να σεβαστεί ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
Ας μην διανοηθούν να φέρουν νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσουν ένα ξεπούλημα δημόσιου οργανισμού που θα φέρει ζημιά στο κοινωνικό σύνολο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα

Μετά την κριτική του για τη στάση της κυβέρνησης στο "Μακεδονικό" ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον πρωθυπουργό ότι ήταν, απόψε, «πολύ φειδωλός στα εθνικά μας θέματα.
Ποιος δεν θέλει καλή γειτονία, ποιος δεν θέλει ειρήνη; Όμως δεν είπατε κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα», κάνοντας αναφορά και στα τουρκικά γεωτρύπανα.
«Δεν είπατε κουβέντα για την τήρηση του διεθνούς δικαίου.
Δεν είπατε κουβέντα για το Κυπριακό την ημέρα της επετείου της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο», παρατήρησε επίσης.

Θα διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε

Στον επίλογο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα (σ.σ. οι της κυβέρνησης) να φέρουν νέα δεινά και νέες επιβαρύνσεις για τον ελληνικό λαό.
Δεν είναι αυτή η εντολή που έχουν λάβει. Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε. Με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και τους πολίτες.
Η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή.
Και η δημοκρατία εκφράζεται στη Βουλή, εκφράζεται όμως και στους κοινωνικούς αγώνες», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης