Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας ετοιμάζει η ΕΕ από τον Οκτώβριο

Κύπρος: Στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας ετοιμάζει η ΕΕ από τον Οκτώβριο
Αξιωματούχοι κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Βρετανίας και της προεδρεύουσας της ΕΕ, Φινλανδίας θέλουν διπλωματική λύση
Για τον Οκτώβριο προγραμματίζονται οι νομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά τις Τουρκίαςγια τις παράνομες εξορύξεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου «ο όλος σχεδιασμός στοχεύει στην εξασφάλιση μιας διπλωματικής λύσης, στο μεσοδιάστημα, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, μέσω της οποίας θα αποκλιμακωθεί η ένταση».
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αξιωματούχοι κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, αλλά και της προεδρεύουσας της ΕΕ, Φινλανδίας, αναφέρονται σε λύση μέσω διαλόγου και διπλωματική λύση, ενώ φλερτάρουν ήδη με τις διεργασίες που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Peka Haavisto, επισήμανε κατά την έγκριση των τεσσάρων πολιτικών μέτρων της ΕΕ κατά της Άγκυρας, ότι "ανησυχούμε" και ότι "στη Φινλανδία πιστεύουμε ότι η διπλωματία πρέπει να είναι η απάντηση σε αυτή την κρίση".
Αυτή η προσέγγιση, της διπλωματικής παρέμβασης ή της λύσης μέσω διαλόγου, όπως "εύγλωττα" είχε αναφέρει και η ΥΠΑΜ της Βρετανίας, αποτελεί και τον βασικότερο λόγο για τον οποίο η ΕΕ τείνει να παραπέμψει την υποβολή εκ μέρους της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν των "επιλογών" για στοχευμένα μέτρα τον Οκτώβριο, παρέχοντας στο μεσοδιάστημα χρόνο για εκδήλωση διπλωματικών παρεμβάσεων και για διευθέτηση του ζητήματος που προκύπτει με την κυπριακή ΑΟΖ, "εκ προτιμήσεως ως πακέτο με το Κυπριακό".
Το θέμα πάντως αναμένεται να συζητηθεί στο Γκίμνιχ, το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ που θα λάβει χώρα το διήμερο 29-30 Αυγούστου, στο Ελσίνκι.
Αν και αποφάσεις δεν δύνανται να ληφθούν, δεδομένου του άτυπου χαρακτήρα του Γκίμνιχ, η Λευκωσία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και να συζητήσει την πορεία των "επιλογών" για στοχευμένα μέτρα που θα υποβάλουν ΕΥΕΔ και Κομισιόν, ενόσω συνεχίζονται οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο "Φ", το επόμενο μεγάλο βήμα, της λήψης απόφασης για επιβολή στοχευμένων μέτρων, δηλαδή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.
Άλλωστε, όπως δημοσιεύσαμε, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών –συνολικά 25 από τις 28 χώρες της ΕΕ– δεν ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.
Όπως δε μας ανέφερε κοινοτική πηγή, η απόφαση επιβολής νομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας τελεί ουσιαστικά υπό την αίρεση εκπλήρωσης δύο αλληλένδετων προϋποθέσεων:
1. "Εάν και εφόσον στα ζητήματα της "ανατολικής Μεσογείου” και ενδεχομένως και στο Κυπριακό δεν εξευρεθεί μια κοινή συνισταμένη για συνεννόηση/διευθέτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, κάτι που όλοι απεύχονται".
"Εμείς θεωρούμε", ανέφερε η ίδια πηγή, ότι "το ζήτημα που έχει προκύψει, θα πρέπει να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού και ότι υπάρχει προοπτική προς αυτή την κατεύθυνση".
2. "Εάν υπάρξει τέτοια κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να δημιουργηθεί ανάγκη για περαιτέρω μέτρα. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ευελπιστούμε ότι σύντομα, ως αποτέλεσμα και των παρεμβάσεων που εκδηλώνονται, η κρίση θα εκτονωθεί και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο", επισήμανε η ίδια κοινοτική πηγή.
Με άλλα λόγια, μόνο εάν συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις της κλιμάκωσης των τουρκικών έκνομων ενεργειών και της κατάρρευσης των προσπαθειών για λύση μέσω της διπλωματικής οδού, θα τεθεί θέμα νομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.
Σημειώνεται πάντως ότι με βάση τα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν ομόφωνα από τους ΥΠΕΞ των "28" στις 15 Ιουλίου, δεν απαιτείται κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών για υποβολή επιλογών εκ μέρους της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν, για λήψη στοχευμένων μέτρων, αλλά αρκεί η συνέχισή τους. Ωστόσο, μεταξύ της υποβολής των "επιλογών", δηλαδή της λίστας ενδεχόμενων νομικών κυρώσεων και της λήψης απόφασης εκ μέρους των "28", για επιβολή τους κατά της Τουρκίας, υπάρχει σαφής απόσταση...
Και εδώ ακριβώς έγκειται η δυσκολία του εγχειρήματος.
Η Λευκωσία εξασφάλισε μεν ότι "ενόσω" συνεχίζονται οι τουρκικές ενέργειες, η ΕΥΕΔ και η Κομισιόν θα συνεχίσουν την εργασία για υποβολή των "επιλογών" νομικών κυρώσεων.
Αλλά, δεν έχει εξασφαλίσει ότι τα όποια στοχευμένα μέτρα ενδεχομένως προτείνουν ΕΥΕΔ-Κομισιόν, θα εγκριθούν από τους "28". Κάτι που είναι μεν αντικειμενικά πολύ δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.
Και θα απαιτήσει σκληρή δουλειά από το ΥΠΕΞ και συντονισμό της πολιτιειακής και της πολιτικής ηγεσίας, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το σκηνικό που θα επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ και η κλιμάκωση ή όχι των τουρκικών έκνομων ενεργειών.
Σημειώνεται ακόμη ότι αυτοματοποιημένες διαδικασίες στην ΕΕ δεν υπάρχουν. Πόσο μάλλον κατά μιας χώρας που εξακολουθεί να θεωρείται στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και εξακολουθεί να προσφέρει σανίδα σωτηρίας κυρίως προς τη Γερμανία αναφορικά με το μεταναστευτικό, το οποίο τείνει να καταστεί και πάλι ισχυρός μοχλός πίεσης, δεδομένων των πρόσφατων αυξημένων ροών στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Tayyip Erdogan είχε απειλήσει τον Jean Claude Juncker και τον Donald Tusk ότι δεν θα διστάσει να στείλει στην ΕΕ λεωφορεία με μετανάστες, οι οποίοι κατά τα λοιπά "φιλοξενούνται" στην Τουρκία...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης