Τελευταία Νέα
Πολιτική

Pyatt (Αμερ. Πρέσβης): Οι ΗΠΑ επιδιώκουν στενότερη αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα

Pyatt (Αμερ. Πρέσβης): Οι ΗΠΑ επιδιώκουν στενότερη αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός και έμπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός πάροχος διευκολύνσεων 
Την επιθυμία των ΗΠΑ να αναπτύξουν «στενότερη αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα» εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt λέγοντας ότι «τώρα έχουμε μια καθαρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα».
Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός και έμπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός πάροχος διευκολύνσεων που μας βοηθάει να κάνουμε το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τόσο με πλατφόρμες που παρέχει- και η Σούδα είναι η ναυαρχίδα- όσο και μέσα από διαφορετικές εγκαταστάσεις που τα πρόσφατα χρόνια έχετε δει να χρησιμοποιούμε».
Ο Αμερικανός πρέσβης παράλληλα, κάνει ειδική αναφορά στους κυρίους Α. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Κ. Πιερρακάκη, δηλώνοντας ότι πλέον βρίσκονται σε θέσεις «που πραγματικά μπορούν να υλοποιήσουν πράγματα». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Willpoor Rosh, στον οποίον περιέγραψε ορισμένες από τις ευκαιρίες που βλέπει με αυτή την κυβέρνηση.
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην ιδανική θέση να πάρουμε μια ήδη πολύ καλή ελληνοαμερικανική σχέση και να την αναβαθμίσουμε στο επόμενο επίπεδο», αναφέρει.
Ο κ. Pyatt κάνει αναφορά στις επαφές του ΨΗΠΤΕ Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Μάικλ Κράτσιος, τον επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής προεδρίας για την Πολιτική Επιστήμης και Τεχνολογίας, που θα αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους τομείς τεχνολογίας και startups στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο αμερικανός πρέσβης προσθέτει ότι και στον τομέα της ενέργειας τα πράγματα πάνε πολύ καλά υπενθυμίζοντας ότι ένα από τα πράγματα που έγιναν με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η υπογραφή για τις έρευνες με την ExxonMobil, την Total και τα ΕΛΠΕ στην Κρήτη.
«Ήδη συζήτησα με τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος είναι πολύ υποστηρικτικός σε αυτή τη συμφωνία». Τέλος εκφράζει την ελπίδα ότι η ενεργοποίηση αυτής της συμφωνίας θα είναι από τις πρώτες που θα περάσουν από την Βουλή και εύχεται οι έρευνες να είναι επιτυχείς και να λειτουργήσουν ως καταλύτης και για άλλους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες.

Στηρίζουμε την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Στο επίμαχο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας ο αμερικανός πρέσβης υπογραμμίζει πως «τα θέματα γύρω από την Κύπρο δεν επηρεάζουν την αντίληψη της Ελλάδας ως ενεργειακού εταίρου για τις ΗΠΑ. το ζήτημα γύρω από την Κύπρο είναι σημαντικά, σε όρους αρχών και περιφερειακής ανάπτυξης».
Ο κ Pyatt τονίζει ακόμη ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν με σθένος την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ ενώ θέλουν να αναδείξουν τη συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο ώστε να κρατούν τις ΗΠΑ στο σχήμα 3+1 σε μια διαρκή βάση και να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε σε τομείς όπου οι ειδικοί μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τις ευκαιρίες συνεργασίας».
Αναφερόμενος στην απόφαση Erdogan για την προμήθεια των ρωσικών S -400 ο κ. Pyatt ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ εκφράστηκαν πολύ καθαρά για τους S-400 και τα F-35. Μιλήσαμε ξεκάθαρα για την προκλητική φάση των γεωτρήσεων που κάνει η Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου αλλά θεωρώ λάθος να βλέπουμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μέσα από το «φακό» της Τουρκίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης