Deutsche Welle: Νέα εποχή για την Ουκρανία - Το κόμμα Zelensky οδεύει προς απόλυτη αυτοδυναμία

Deutsche Welle: Νέα εποχή για την Ουκρανία - Το κόμμα Zelensky οδεύει προς απόλυτη αυτοδυναμία
Το κόμμα του «Υπηρέτης του λαού» αναμένεται να λάβει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις 41 με 52%
Έναν αέρα ανανέωσης στο πολύπαθο πολιτικό σκηνικό της Ουκρανίας φέρνουν οι σημερινές (21/7) βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα καθώς το κόμμα του προέδρου Volodymyr Zelensky αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.
Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, περίπου επτά μήνες χρειάστηκε ο Volodymyr Oleksandrovych Zelensky (όπως είναι ολόκληρο το όνομά του) για να κατακτήσει την Ουκρανία.
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο Ουκρανός κωμικός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες και κέρδισε με ποσοστό 73% τον Απρίλιο.
Τώρα το κόμμα του «Υπηρέτης του λαού» περιμένει επίσης μια λαμπρή νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν μεταξύ 41 και 52%.
Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος της χώρας διέλυσε τη Βουλή και ανακοίνωσε βουλευτικές εκλογές τρεις μήνες πριν τις προγραμματισμένες του φθινόπωρου. Πρόκειται μάλλον για έξυπνη κίνηση, αφού το κόμμα του επωφελείται από τα ποσοστά δημοφιλίας του πρώην κωμικού.
Η συνταγή της επιτυχίας είναι και εδώ η ίδια: το κόμμα αποτελείται ως επί το πλείστον από νέους.
Νέοι και στον χώρο της πολιτικής χωρίς διασυνδέσεις στα παλαιότερα κόμματα που δεν είναι καθόλου δημοφιλή πια στους Ουκρανούς.
Εξαίρεση αποτελεί ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας Dimitro Razumkov, πρώην πολιτικός σύμβουλος και μέλος της παράταξης του πρώην προέδρου Victor Yanukovic.
Οι επικείμενες εκλογές είναι αποφασιστικής σημασίας για τον πρόεδρο Zelensky, διότι η ριζική νέα αρχή την οποία επιδιώκει δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς πλειοψηφία. Ο Zelensky επιδιώκει μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς. Επιπλέον θέλει να προάγει την ψηφιοποίηση, μέσω της οποίας θέλει να καταπολεμήσει και τη διαφθορά. Εκτός αυτού θέλει να θέσει τέλος στην κληρονομιά του πρώην προέδρου Petro Poroshenko και έχει απολύσει ήδη αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί επί Poroshenko. Ένα ακόμη μέτρο που βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία του ουκρανικού λαού είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών.
Μπορεί ο Zelensky να θέλει να περιορίσει την επιρροή των ολιγαρχών στην πολιτική, ωστόσο ορισμένοι του επιρρίπτουν ότι και ο ίδιος διατηρεί στενές σχέσεις με τον επιχειρηματία Igor Kolomoisky γεγονός που είναι αληθές καθώς το προεδρείο λειτουργεί υπό τη διεύθυνση ενός πρώην δικηγόρου του Kolomoiskyκαι ότι ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» είναι ο γενικός διευθυντής τηλεοπτικού καναλιού, το οποίο ανήκει στον Kolomoisky και στηρίζει τον Zelensky.

Αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας;

Πόσα από τα παραπάνω μέτρα θα καταφέρει να υλοποιήσει ο Zelensky, θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και αν πάει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας.
Πιθανό κόμμα συνεργασίας είναι η «Αντιπολιτευτική Πλατφόρμα για τη Ζωή», που βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση με 15%.
Το κόμμα τάσσεται υπέρ του τέλους του πολέμου και της προσέγγισης στη Μόσχα.
Αυτό επιδιώκει και ο Zelensky, που εμφανίζεται ως πρόεδρος της ειρήνης.
Ειδικοί στο Κίεβο βλέπουν τις βουλευτικές εκλογές ως μια δυνατότητα για μια νέα αρχή και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα νέα πρόσωπο που συμβολίζουν την αλλαγή μιας γενιάς. Παράλληλα όμως ακούγονται και προειδοποιήσεις για μια επιστροφή προς τη Ρωσία, παρά την φιλοδυτική ρητορική.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS