Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες απειλές από την Τουρκία - Αν ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες, θα πέσουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

tags :
Νέες απειλές από την Τουρκία - Αν ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες, θα πέσουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ζητά να  σταματήσει η κριτική σε βάρος της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στη ρητορική της έντασης εμμένει η Τουρκία, εκτοξεύοντας διαρκώς απειλές σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που η ανατολική Μεσόγειος μυρίζει μπαρούτι.
Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, με «όπλο» την προσφυγική κρίση.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ζητά να  σταματήσει η κριτική σε βάρος της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Άγκυρα  απειλεί ότι «εάν ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα καταρρεύσουν μέσα σε έξι μήνες», όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, ο Erdogan εκτόξευσε νέες απειλές σε βάρος Κύπρου και Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να ξανακάνει τα ίδια βήματα που έκανε πριν από 45 χρόνια (σ.σ. εισβολή στην Κύπρο), όταν πρόκειται για τη ζωή και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», τόνισε απειλητικά ο Erdogan

«Όσοι πιστεύουν ότι ο πλούτος της Κύπρου ανήκει μόνο σε αυτούς, θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας προκλητικά ως ειρηνευτική επιχείρηση την τουρκική εισβολή του 1974 με στόχο, όπως είπε, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Συνεχίζοντας ο Erdogan σημείωσε ότι, σύντομα θα συνειδητοποιήσουν «ορισμένοι» πόσο μάταιη είναι κάθε προσπάθεια αλλαγής του γεγονότος πως οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του τουρκικού έθνους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον Erdogan, τόνισε από το βήμα της Βουλής: «Θα είμαι λιτός, είπε για την Τουρκία. Πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας.
Χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς και με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση.
Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζω να καλέσω τον Tayyip Erdogan να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση.
Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά.
Είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί. 
Η αχρείαστη ένταση και οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών μας».

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr:

Στο  κόκκινο η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Θερμό επεισόδιο τουλάχιστον επί χάρτου καταγράφεται σε σχέση με περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται πως θέλει να προκαλέσει η Τουρκία.
Παράτυπα και παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δεσμεύσει ήδη περιοχή για ναυτικές ασκήσεις, εξήγγειλε και η ίδια ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή που επικαλύπτει μέρος της δέσμευσης της κυπριακής Navtex.
Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, δέσμευσε για τις 20, 22, 23, 24 και 30 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου, μεγάλη θαλάσσια ζώνη σε σχήμα «Γ» νότια της Κύπρου για ναυτικές ασκήσεις, όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος».
Συνήθως τέτοιες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με άλλες χώρες.
Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα των τεμαχίων 8, 9, 3 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Να σημειωθεί ότι στο τεμάχιο 8 βρισκόταν μέχρι και χθες 19 Ιουλίου (από την 1η Μαΐου) για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Barbaros».
Η Τουρκία, με μία ακόμα προκλητική κίνηση που δείχνει την επιδίωξή της για πλήρη αντιπαράθεση και ενδεχομένως και για θερμό επεισόδιο, ανακοίνωσε –παράνομα– ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού για σήμερα 20 και στις 24, 26 και 29 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου σε περιοχή (τμήμα του τεμαχίου 9) που επικαλύπτει και ζώνη που ήδη δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις.
Μάλιστα κάποιες από τις ημερομηνίες, όπως η 20η και στις 24η Ιουλίου, συμπίπτουν.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε για ναυτικές ασκήσεις και περιοχή νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, επίσης για ναυτικές ασκήσεις, που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσης, σε σχέση με το «Barbaros» αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έληξε η «ισχύς» της παράνομης τουρκικής Navtex χωρίς να ανανεωθεί αλλά το τουρκικό σεισμογραφικό παραμένει στην περιοχή.



Donmez: Το Yavuz ξεκινά γεωτρήσεις σε λίγες ημέρες

Tο δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Yavuz», θα αρχίσει γεωτρήσεις σε λίγες ημέρες ανοιχτά της Κύπρου, κοντά στην κατεχόμενη Καρπασία, προανήγγειλε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez.
Το πρώτο γεωτρύπανο, το «Fatih», συνεχίζει τις έρευνες κοντά στην Πάφο και έχει φτάσει σε βάθος πέντε χιλιάδων μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας, προσέθεσε.
Ο τούρκος υπουργός δεν επιβεβαίωσε πάντως αν το «Fatih» βρήκε κοίτασμα υδρογονανθράκων, όπως φημολογείται, λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε ανακοίνωση.
Εκτίμησε πως οι πληροφορίες γα εύρημα διαδόθηκαν ώστε να ενισχυθούν τα επιχειρήματα υπέρ της επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ποινές, εν πολλοίς συμβολικές, ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας.
Αντίθετα, επαναβεβαίωσε ότι το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» κατεβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο μέσα στον επόμενο μήνα.
Αναφερόμενος στα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία κατά του προσωπικού των τουρκικών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός τα χαρακτήρισε ως «βήματα εκφοβισμού», προκειμένου να κάνουν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της, χωρίς ωστόσο να έχουν αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης