Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εντολή ΡΑΕ στη ΔΕΗ για μετατροπή των μονάδων του Αθερινόλακκου στην Κρήτη – Θα λειτουργούν με φυσικό αέριο

tags :
Εντολή ΡΑΕ στη ΔΕΗ για μετατροπή των μονάδων του Αθερινόλακκου στην Κρήτη – Θα λειτουργούν με φυσικό αέριο
Η Αρχή ζητά από την επιχείρηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλισθεί η οικονομικότερη λύση για τον ανεφοδιασμό των μονάδων με καύσιμο

Τον δρόμο για την υλοποίηση του βασικού «πυλώνα» για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος της Κρήτης μέχρι τη «μεγάλη διασύνδεση» άνοιξε η ΡΑΕ, καθώς σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, η Αρχή έχει ήδη ενημερώσει ανεπίσημα την επιχείρηση ότι άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των αναγκαίων μετατροπών ώστε οι ατμοστροβιλικές μονάδες του Αθερινόλακκου να λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη και σήμερα (22/7) μπορεί να κοινοποιηθεί στη ΔΕΗ και η επίσημη εντολή της ΡΑΕ, αν δεν έχει φτάσει στα γραφεία της επιχείρησης ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση που έχει λάβει η εταιρεία, στην εντολή η Αρχή θα της ζητά να καταρτίσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων.
Επίσης, θα δεσμεύει την επιχείρηση ώστε όλες οι υποδομές να είναι έτοιμες με χρονικό ορίζοντα την έναρξη του επόμενου καλοκαιριού, για να αρχίσουν οι μονάδες να λειτουργούν από τότε με φυσικό αέριο.

Περί τα 15 εκατ. ευρώ το κόστος μετατροπής

Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, η μετατροπή των μονάδων του Αθερινόλακκου είχε  προταθεί από τη ΔΕΗ, η οποία εκτιμά το σχετικό κόστος στα 10 -15 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό, θα πρέπει να προστεθεί επίσης το κόστος της υποδομής που θα εξασφαλίζει την τροφοδοσία των μονάδων με φυσικό αέριο, η οποία θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι μία πλωτή μονάδα FSRU, η οποία θα αναλαμβάνει την επαναεριοποίηση του φυσικού αερίου που θα καταφθάνει σε μορφή LNG.
Μάλιστα, στην εντολή της η ΡΑΕ θα ζητά από την επιχείρηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με σκοπό να διασφαλισθεί η οικονομικότερη λύση για τον ανεφοδιασμό των μονάδων με καύσιμο.
Κάτι που στην πράξη σημαίνει πως η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό, μέσω του οποίου θα επιλεγεί η λιγότερο κοστοβόρος πρόταση για την εγκατάσταση που θα εξασφαλίζει φυσικό αέριο στις μονάδες.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, εκτός από τη συμμόρφωση των μονάδων του Αθερινόλακκου στην κοινοτική Οδηγία 2010/75/ΕΕ περί βιομηχανικών εκπομπών, η αναβάθμισή τους θα δώσει επίσης τη δυνατότητα να περιορισθεί δραστικά, ή ακόμη και να διακοπεί πλήρως, η λειτουργία των μονάδων στα Λινοπεράματα, περιορίζοντας ή ακόμη και εξαλείφοντας τις κυρώσεις και για τον συγκεκριμένο ΑΗΣ.
Παράλληλα, όπως επισήμανε κορυφαίο στέλεχος της απερχόμενης διοίκησης της εταιρείας στο περιθώριο πρόσφατου ενεργειακού συνεδρίου, η ύπαρξη στο νησί μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με μειωμένες εκπομπές (που θα συμμορφώνονται δηλαδή στην κοινοτική Οδηγία), δεν είναι απαραίτητη μόνο μέχρι την ολοκλήρωση της «μεγάλης διασύνδεσης».
Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε, ακόμη κι αφότου ηλεκτρισθεί το καλώδιο Κρήτη-Αττική, για την ευστάθεια του συστήματος θα είναι αναγκαίο να υπάρχει τοπική ηλεκτροπαραγωγή.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης