Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ιταλία – Ο Conte προσπαθεί να κρατήσει την κυβέρνηση και ο Salvini ετοιμάζεται για νέες εκλογές

tags :
Κρίσιμη εβδομάδα για την Ιταλία – Ο Conte προσπαθεί να κρατήσει την κυβέρνηση και ο Salvini ετοιμάζεται για νέες εκλογές
Ανάμεσα στις διαφορές Salvini – Di Maio, η Λέγκα πρέπει να λογοδοτήσει για το φερόμενο ως σκάνδαλο Russiagate
Σε μία εβδομάδα make-or-break εισέρχεται σήμερα ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας, καθώς ο Matteo Salvini αποφασίζει αν θα προσπαθήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ενώ ο Πρωθυπουργός Giuseppe Conte αγωνίζεται να σώσει τη κυβέρνηση.
Η μοίρα του συνασπισμού κρέμεται από πιθανή συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Salvini και του συμμάχου του Luigi Di Maio του κινήματος των Πέντε Αστέρων και των κυβερνητικών συνομιλιών για τη χορήγηση περισσότερων εξουσιών στις βόρειες περιοχές - ένα θέμα ορόσημο για τη Λέγκα του Salvini.
Την ίδια ώρα, ο Conte οφείλει επίσης να δώσει μια απάντηση στο κοινοβούλιο για το σκάνδαλο "Russiagate" την Τετάρτη.
"Θέλω να ενώσω αυτή τη χώρα και να κυβερνήσω.
Και γι' αυτό χρειαζόμαστε αυτονομία", δήλωσε ο Salvini.
Ο ίδιος έχει απειλήσει επανειλημμένα να διαλύσει τον κυβερνώντα συνασπισμό.
Οι εντάσεις με το Five Stars κλιμακώνονται από τότε που η Λέγκα έγινε το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

Εβδομάδα αποφάσεων

Ο Salvini θα τραβήξει την πρίζα στην κυβέρνηση της Ιταλίας;
Αυτό αναρωτιούνται οι περισσότεροι αναλυτές, αφού το επόμενο τετραήμερο είναι πολύ κρίσιμο.
Και οι αριθμοί δημοσκοπήσεων που βλέπουν τη Λέγκα σε απόσταση αναπνοής από το 40%, συνηγορούν στις εικασίες.
Παρόλα αυτά, ενώ η πτώση του Five Star θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση εκλογική διαδικασία ήδη από τον Σεπτέμβριο.
Αλλά η απόφαση τελικά εξαρτάται από τον Πρόεδρο Sergio Mattarella.
Μετά από μήνες διενέξεων με τον Di Maio, ο Salvini επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στο Conte, ο οποίος επιλέχθηκε για πρωθυπουργός από το Five Star πέρυσι.
Ο Salvini σκέφτεται να τον αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό, ως εναλλακτική λύση στις εκλογές, ανέφερε η εφημερίδα La Repubblica.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούν διαφωνίες είναι το χάσμα μεταξύ του πλούσιου βορρά της Ιταλίας και του φτωχού νότου, το οποίο πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να επιλύσουν.
Η Λέγκα επιθυμεί περισσότερες εξουσίες σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση για το βορρά, αλλά το Five Star αντιδρά, καθώς το προπύργιό του βρίσκεται στο νότο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, ο Salvini θα ευνοούσε τις πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2020.
Η αποτυχία μιας συμφωνίας πάνω στο λεγόμενο «ενιαίο φόρο» θα ήταν το ιδανικό πρόσχημα για να διαλυθεί η κυβέρνηση.
Αλλά η κατάρρευση της κυβέρνησης με αφορμή το ζήτημα της αυτονομίας θα μπορούσε να βρει αντιδράσεις καθώς θα παράπεμπε στο σχέδιό του Salvini να μετατρέψει τη Λέγκα από μια βόρεια αποσχιστική δύναμη σε μια εθνική δύναμη.
Ο Conte, από την άλλη πλευρά, περπατάει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί για να προσπαθήσει να σώσει τη κυβέρνηση.
Την Τρίτη, θα έχει συναντήσεις για να εξισορροπήσει τις διαφορές στον νόμο της περιφερειακής αυτονομίας εγκαίρως, ενόψει και της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται την Πέμπτη.
Οφείλει επίσης να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη σχετικά με αναφορές ότι υπήρξε παράνομη χρηματοδότηση από τρεις Ρώσους.
Ο Salvini, ο οποίος αρνήθηκε ότι το κόμμα του έλαβε ρωσική χρηματοδότηση και επιμένει ότι "δεν πήρε ποτέ ούτε ρούβλι, ούτε ευρώ, ούτε δολάριο, ούτε... λίτρο βότκας για χρηματοδότηση από τη Ρωσία", θα μπορούσε επίσης να μιλήσει στη Γερουσία μετά τον Conte.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης