Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μείωση της ανεργίας ως 5% θα φέρει η αναβολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές

Μείωση της ανεργίας ως 5% θα φέρει η αναβολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές
Να ψηφιστεί  άμεσα  ζητά ο πρόεδρος  των κατασκευαστών  Δ. Καψιμάλλης
Σε θέση  restart εισέρχεται  η κτηματαγορά με την αναστολή  του ΦΠΑ  για μία τριετία  λέει  κ. Δημήτρης Καψιμάλλης  πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Κατασκευαστών  Κτηρίων. 
Θεωρεί  ότι μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί  άμεσα και να ενταχθεί  στο πρώτο φορολογικό  νομοσχέδιο .
Στο ενδεχόμενο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή  από τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος  κ. Δημήτρης  Καψιμάλλης εκφράζει τη ανησυχία  του για την υλοποίηση της  κυβερνητικής  απόφασης  καθώς  οι Θεσμοί μπορεί να βάλλουν  το μέτρο στη ζυγαριά και στην πράξη να το ακυρώσουν. 
Το μέτρο της αναβολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές  για μία τριετία είναι στη σωστή κατεύθυνση καθώς είναι  σε θέση να βγάλει  από το λήθαργο την κτηματαγορά. Αναμένει  ότι με την ψήφισή της  από τη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα κινητοποιήσει  τουλάχιστον 10.000 κατασκευαστές οι οποίοι  με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν  παράλληλα  τουλάχιστον 100.000  εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται  στην  οικοδομή το επόμενο εξάμηνο. Υπολογίζει  ότι η ανεργία στον κλάδο μπορεί να μειωθεί  έως 5 ποσοστιαίες  μονάδες.  
Η αναβολή του ΦΠΑ θα φέρει την αύξηση των αγοραπωλησιών  ακινήτων  διότι  ένα ακίνητο  συνολικής  αξίας 100.000  ευρώ ο αγοραστής  θα γλιτώσει  τον ΦΠΑ με συντελεστή 24% που σημαίνει ότι ο αγοραστής θα  έπρεπε να καταβάλει  επιπλέον  το ποσό  των  24.000 ευρώ για να το αποκτήσει.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  έχει προτείνει να  διατηρηθεί  μόνο ο φόρος μεταβίβασης  στα  επίπεδα  του 3%. Δηλαδή ο αγοραστής  θα γλιτώσει  21.000  ευρώ  αφού θα κληθεί να πληρώσει  μόλις 3000  επι της  αξίας  του ακινήτου των 100.000.
Αναφορικά  με την  αναβολή του φόρου υπεραξίας  θεωρείται  προεξοφλημένο  από την αγορά  καθώς  μέχρι σήμερα δεν έχει  εφαρμοσθεί  και πάει  στις  καλένδες. 

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης