Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Αμερικανική πετρελαϊκή κυριαρχία - Οι εντάσεις στην Μ. Ανατολή δεν μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές

tags :
CNBC: Αμερικανική πετρελαϊκή κυριαρχία - Οι εντάσεις στην Μ. Ανατολή δεν μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές
Οι αναλυτές της Citigroup ανέφεραν ότι η νέα κυριαρχία των Η.Π.Α. στην παγκόσμια εξαγωγική αγορά θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αντικαταστήσει τις εντάσεις της Μ. Ανατολής με "τυφώνες" στην περιοχή του Κόλπου των ΗΠΑ.
Το Ιράν οξύνει το κλίμα στον Περσικό κόλπο, με την κατάσχεση ενός δεξαμενόπλοιου βρετανικής σημαίας, ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά, αναφέρει το CNBC.
Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου και τις ανησυχίες για την εξασθενημένη παγκόσμια ζήτηση, το πετρέλαιο δεν είναι ο δείκτης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπως ήταν κάποτε.
Μια διαφορετική δυναμική τιμολόγησης εξελίσσεται με νέους υπολογισμούς που βασίζονται στις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο και η συνεργασία μεταξύ Νο 2 Ρωσίας και Νο. 3 Σαουδικής Αραβίας να προσπαθεί να κρατήσει τον έλεγχο στα επίπεδα παραγωγής.
Στο παρελθόν, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της ενεργειακής βιομηχανίας ήταν ότι μια σύγκρουση των μεσογειακών χωρών θα μπορούσε να διαταράξει την κυκλοφορία πετρελαίου στο στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου κινείται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ποσότητας πετρελαίου.
Παρ' όλα αυτά, όταν το Ιράν κατάσχεσε το πετρελαιοφόρο Stena Impero την Παρασκευή 19/7/2019 για φερόμενες παραβιάσεις στη θάλασσα, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα, αλλά χωρίς την ταχύτητα που θα μπορούσαμε να δούμε σε άλλες περιόδους έντασης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent, αυξήθηκαν μόλις 2% τη Δευτέρα (22/7/2019) το πρωί από το χαμηλό της Παρασκευής, λίγο πριν τα νέα για την κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων.
Ενδοσυνεδριακά, τη Δευτέρα (22/7/2019), τα συμβόλαια Brent ήταν 3% υψηλότερα από τα νέα της κατάσχεσης.
Το περιστατικό του δεξαμενόπλοιου έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ιράν και Δύσης. Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο με την αιτιολογία ότι παραβίαζε το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Το Ιράν διατήρησε την ένταση, λέγοντας σήμερα Δευτέρα 22/7/2019 ότι κρατεί 17 Ιρανούς που ισχυρίστηκαν ότι ήταν κατάσκοποι εκπαιδευμένοι από τη CIA και ότι ορισμένοι θα καταδικαστούν σε θάνατο, με τον Donald Trump να δηλώνει ότι ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ψευδής.
Το πετρέλαιο σημείωσε τη χειρότερη εβδομάδα για τον Brent από τον Δεκέμβριο του 2018.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent, κινούνται πλέον περισσότερο σύμφωνα με τις εξελίξεις των χωρών παρά με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αμερικάνικου ακατέργαστου πετρελαίου West Texas Intermediate.
Το πετρέλαιο δεν αποτελεί "κύριο δείκτη"
Την περασμένη Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν έντονα από τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo ότι το Ιράν ήταν πρόθυμο να μιλήσει για το πρόγραμμα πυραύλων του.
Το Ιράν αρνήθηκε αυτή τη δήλωση και το πετρέλαιο δεν ανάκτησε τις απώλειές του.
Σύμφωνα με αναλυτές, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι έμποροι πετρελαίου δεν οδηγούν τις τιμές υψηλότερα είναι λόγω της τεράστιας αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία για να γίνουν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου.
Η αύξηση της αμερικάνικης παραγωγής. σε πάνω από 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έχει δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας των Η.Π.Α. έναντι όλων των πιθανών κινδύνων.
Επίσης, όσον αφορά στην προσφορά, οι επιπτώσεις των διαταραχών του ενεργειακού εφοδιασμού των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με εκείνες του Περσικού Κόλπου.
Καθώς οι ΗΠΑ γίνονται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υδρογονανθράκων, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις επιπτώσεις της στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης