Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα «βαθιά» η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης - Δέκα νομοσχέδια στη Βουλή έως το τέλος 2019

tags :
Στα «βαθιά» η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης - Δέκα νομοσχέδια στη Βουλή έως το τέλος 2019
Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, με την διαδικασία του κατεπείγοντος , θα κατατεθούν και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αλλά και η διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων
Στα «βαθιά» του νομοθετικού έργου μπαίνει η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε το βράδυ της Δευτέρας με δέκα νομοσχέδια και ορίζοντα εξαμήνου ώστε στη συνέχεια να πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τα ανακοινωθέντα από τον πρωθυπουργό, τα πρώτα 10 νομοθετήματα που θα κατατεθούν για συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή μέχρι το τέλος του 2019 είναι τα ακόλουθα:

- Το νέο επιτελικό κράτος.
- Το νέο φορολογικό πλαίσιο που συνδυάζει τη μεταρρυθμιστική τομή με ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Την Ανάπτυξη με στόχο εθνικές και διεθνείς επενδύσεις.
- Τον εκσυγχρονισμό της πτωχευτικής και προ-πτωχευτικής διαδικασίας εταιριών
- Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση
- Την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, την Διαφάνεια και την Προστασία του Πολίτη.
- Την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της.
- Τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
- Την αγροτική ανάπτυξη και την οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής, και, τέλος

- Τις μεγάλες τομές στην δημόσια Υγεία.

Την Τετάρτη το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης φάνηκαν τα πρώτα δείγματα γραφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως «ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα δουλέψουμε κάθε μέρα με ένα κεντρικό στόχο: να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερες».
Μάλιστα, ξεκινάει από αύριο, Τετάρτη το νομοθετικό έργο, με την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά το επιτελικό κράτος.
Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, με την διαδικασία του κατεπείγοντος , θα κατατεθούν και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αλλά και η διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων προκειμένου να ψηφιστούν πριν το τέλος Ιουλίου και να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή.
Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του λίγο πριν την ψηφοφορία, έθεσε το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησής του επισημαίνοντας ότι τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών πια μετατοπίζονται και πλέον «το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, απέφυγε και στη δευτερολογία του τον συνήθη πειρασμό της παρελθοντολογίας και μίλησε κυρίως για το μέλλον και αυτά που προτίθενται ο ίδιος και η κυβέρνησή του να υλοποιήσουν, παραθέτοντας τις περισσότερες φορές και σαφή χρονοδιαγράμματα.
Παράλληλα, έδωσε τον τόνο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει τονίζοντας ότι «η νέα κυβέρνηση δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της αλλά με τα προβλήματα».
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την πλευρά του μιλώντας από το βήμα της Βουλής αμφισβήτησε ότι θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ζήτησε απαντήσεις σε τρία ερωτήματα: «Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;».
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας, ακολούθησε την τακτική της κριτικής, επέμεινε στη συμφωνία των Πρεσπών ενώ επιχείρησε να αντικρούσει τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι δεν έφερε το τέταρτο μνημόνιο ενώ άσκησε στοχευμένη κριτική σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες αλλά επιβαρύνει επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσει μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες.
«Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης