Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι ανάπτυξη 4%... αλλά θα χρειαστεί επενδύσεις πάνω από 8 δισ. ετησίως

tags :
Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι ανάπτυξη 4%... αλλά θα χρειαστεί επενδύσεις πάνω από 8 δισ. ετησίως
Τα μηνύματα που θα δώσει ο Μητσοτάκης τις πρώτες 100 μέρες
Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να δείξει στους επενδυτές ότι η πρώτη μετά τη διάσωση της χώρας κυβέρνηση μπορεί να λάβει πιο τολμηρά μέτρα για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της οικονομίας, προκειμένου να απαλλαγεί από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή.
Θα χρειαστεί επίσης να πείσει τους Έλληνες που έχασαν από την κρίση να μπορέσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε καλύτερη πορεία - ενώ θα αντιμετωπίζει πολλούς από τους ίδιους περιορισμούς που έβαλαν οι πιστωτές, στους προκατόχους του, όπως ο Αλέξης Τσίπρας.
Αυτό αναφέρει σημερινή ανάλυση του Bloomberg, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Andrew Liveris, προέδρου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, μιας ομάδας που ιδρύθηκε το 2012 κυρίως από Έλληνες των ΗΠΑ, ότι "αν ο Μητσοτάκης κάνει κάποια από τα πράγματα που έχει πει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα είμαστε στο σωστό δρόμο".
Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη να φτάσει στο 4%, από 1,9% το 2018, αλλά σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence, για να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης, η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις τουλάχιστον διπλάσιες από τα τρέχοντα 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι πρώτες 100 ημέρες

Ο Μητσοτάκης, απόφοιτος του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, ο οποίος εργάστηκε στην Chase Bank και στη McKinsey στο Λονδίνο πριν μπει στην πολιτική, έχει υποσχεθεί χαμηλότερους φόρους και κίνητρα για επενδύσεις.
Έχει υποσχεθεί να ξεμπλοκάρει έργα αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ που έχουν εμπλακεί για χρόνια στη γραφειοκρατία, λέγοντας ότι οι επενδύσεις είναι ελκυστικές για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης.
Ωστόσο, πριν οι επενδυτές κινητοποιηθούν περισσότερο, θα θέλουν να δουν αν ο Μητσοτάκης ακολουθήσει τις υποσχέσεις τους.

Αναζητώντας την αισιοδοξία

Ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει όμως καλά.
Την περασμένη Παρασκευή πήρε μια ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερμανίδα καγκελάτιο Angela Merkel, η οποία δήλωσε ότι το πρόγραμμα του έχει "καλές πιθανότητες" να δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα.
Ως πρόγονος μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας - ο πατέρας ήταν πρωθυπουργός, η μεγαλύτερη αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών ενώ ο ανιψιός του Κώστας Μπακογιάννης είναι δήμαρχος Αθηναίων - ο Μητσοτάκης είναι ένας βιαστικός άνθρωπος.
Μόλις λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία στις 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι αυτή η Βουλή δεν θα σταματήσει τις εργασίες της για το καλοκαίρι, αφού υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν.

Bellwether Project

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του, θα είναι η αναζωογόνηση σταματημένων έργων, ξεκινώντας από το Ελληνικό.
Η ναυαρχίδα των επενδύσεων προβλέπει τη μετατροπή του πρώην αερολιμένα στην ακτή της Αθήνας - περισσότερο από δύο φορές το μέγεθος του Central Park της Νέας Υόρκης - σε ένα μητροπολιτικό πάρκο που περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες και διαμερίσματα.
Οι επενδυτές του έργου - η ελληνική Lamda Development αλλά και οι Fosun της Κίνας και Eagle Hills Properties του Αμπού Ντάμπι - έχουν καταγγείλει τη γραφειοκρατία, η οποία έχει εμποδίσει το έργο για πέντε χρόνια.
Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2018, ο ίδιος ο Μητσοτάκης σημείωσε τη σημασία του, λέγοντας, "με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το Ελληνικό πρέπει να γίνει το 2019".
Το έργο αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει, ούτε για ένα λεπτό περισσότερο.
Το Ελληνικό είναι το πιο εμβληματικό έργο των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα.
"Το Σάββατο, είπε ότι το Ελληνικό θα είναι "σύμβολο της νέας Ελλάδας".

Ελληνικές αμαρτίες

Σε αυτό το πλάισιο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πρώτη συνάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη, του νέου υπουργού επενδύσεων, ήταν με τους εκπροσώπους των επενδυτών του Ελληνικού.
Το έργο, εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας.
Ο Μητσοτάκης πρέπει επίσης να ασχοληθεί ταχέως με αυτό που αναφέρονται ως τα «τέσσερα θανάσιμα αμαρτήματα» της Ελλάδας.
Γραφειοκρατία, αργό δικαστικό σύστημα, διεφθαρμένο δημόσιο τομέα και πολύπλοκους φόρους.
Γι΄αυτό και πρέπει να νομοθετήσει αμέσως κάποιες φιλόδοξες φορολογικές περικοπές που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και θα ανακουφίσουν τους Έλληνες.
Πρόκειται για μια σειρά περικοπών των εισφορών, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή φορολογίας εταιρειών στο 20% μέχρι το 2021 από 28% τώρα.
Οι επιβαρύνσεις για τα μερίσματα θα μειωθούν κατά το ήμισυ το 2020, ενώ ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών επί ακινήτων και ο φόρος επί των πωλήσεων για κατασκευές θα ανασταλεί για τρία χρόνια.

Πρόκληση ανάπτυξης

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 2019 και το 2020.
Είναι σε συνομιλίες με τους πιστωτές για το πως θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες και πετύχουν τους στόχους.
Με αυτό τον τρόπο ο Μητσοτάκης στοχεύει στο ότι με τις φορολογικές περικοπές θα ωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Ελλάδας ήταν 3,6 δισ. ευρώ ευρώ το 2018, το μεγαλύτερο από το 2006.
Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε υπηρεσίες τουρισμού υψηλής τεχνολογίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γεωργικά προϊόντα, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο.
Ο στόχος του είναι η ανάπτυξη να φτάσει στο 4%, από 1,9% το 2018, αλλά σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence, για να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης, η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις τουλάχιστον διπλάσιες από τα τρέχοντα 4 δισ. ευρώ ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης