Πολιτική

Πέτσας: Ισχυρότερη ανάπτυξη και δημοσιονομικός χώρος - Δεν θα μειωθούν επιδόματα, αφορολόγητο

tags :
Πέτσας: Ισχυρότερη ανάπτυξη και δημοσιονομικός χώρος - Δεν θα μειωθούν επιδόματα, αφορολόγητο
Για την επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου 2019
Για ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
«Δεν σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε πολιτικές υπερφορολόγησης για υπερβάσεις των στόχων του πλεονάσματος.
Προσαρμόζονται οι δαπάνες στο πραγματικό τους επίπεδο», τόνισε.
«Από το 2019 έως το 2023 προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο υπεραπόδοση δημοσιονομικά 3,5 δισ.
Αυτό το καταργούμε.
Η παράλληλη μείωση δαπανών θα επιτρέψει τις φορομειώσεις», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε fake news χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση φέρνει περικοπές στον ΕΝΦΙΑ όμοιες με εκείνες της προηγούμενης κυβέρνησης.
Επίσης επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο.
«Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο.
Εισάγεται νέα φορολογική κλίμακα από 9% για εισοδήματα έως 10 χιλ. ευρώ.
Στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι μειώσεις για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, μερίσματα, παρεμβάσεις για φορολογικά κίνητρα», τόνισε ο κ. Πέτσας.
«Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους για τις φορολογικές αλλαγές, θα το δείτε και το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.
Για την επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου 2019.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τρία νομοσχέδια: Ένα για το επιτελικό κράτος, ένα για τις φορολογικές περικοπές και ένα για το πανεπιστημιακό άσυλο.
Όσον αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δημιούργησε σημαντικά προβλήματα .
Η μείωση των εισφορών από 20% στο 15% θα πραγματοποιηθεί σε βάθος 4ετίας.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα.
«Δεν κόβεται κανένα επίδομα.
Τα επιδόματα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν νομοθετηθεί επί ΝΔ.
Το επίδομα αλληλεγγύης θα καταβληθεί κανονικά στις 26 Ιουλίου».
Όσον αφορά τη 13η σύνταξη, ο κ. Πέτσας τη χαρακτήρισε προεκλογικό επίδομα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ωστόσο ότι θα καταβληθεί κανονικά και το 2020.

Τα πρώτα νομοσχέδια
Η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση τριών νομοσχεδίων. Συγκεκριμένα:

1.      Σχ. Ν. – ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Αποκομματικοποίηση δημόσιας διοίκησης, επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Κατάθεση: Τετάρτη 24/7
Εισαγωγή σε Επιτροπή: Πέμπτη 25/7
Ψήφιση: έως  Πέμπτη 8/8

2.      Σχ. Ν. – Πρώτο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ  (διαδικασία κατεπείγοντος)

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά, βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.  

Κατάθεση: Παρασκευή 26/7
Ψήφιση: Τρίτη 30/7, ή 1/8

3.      Σχ. Ν. ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Κυβερνησιμότητα ΟΤΑ, διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, κατάργηση του άσυλου βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια, Οργάνωση Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Κατάθεση: Δευτέρα 29/7
Εισαγωγή σε Επιτροπή: Τρίτη 30/7
Ψήφιση: έως Πέμπτη 8/8

Παραδείγματα μείωσης του ΕΝΦΙΑ

Η πρώτη άμεση μείωση φόρου είναι αυτή του ΕΝΦΙΑ που θα τη δουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν σε λίγο καιρό.
«Ισχυρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μεσαίες περιουσίες που νομοθετούμε εμείς είναι ίδια με τη μείωση που είχαν εξαγγείλει εκείνοι.
Δεν είναι έτσι.
Είναι fake news», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Για ακίνητη περιουσία 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε εμείς είναι 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ 17,05%.
Για περιουσία από 100.000 έως 120.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε εμείς είναι 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ 11,99%.
Για περιουσία από 120.000 έως 140.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε εμείς είναι 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ 8,23%.
Για περιουσία από 140.000 έως 160.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε εμείς είναι 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ 5,33%.
Για περιουσία από 160.000 έως 180.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε εμείς είναι 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ 3,01%.

Οι ημερομηνίες καταβολής των επιδομάτων

Image

Τα έκτακτα μέτρα για το Μάτι

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για το Μάτι, τα οποία εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναλυτικά:

1.    Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
2.    Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
3.    Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.
Ακολούθως είπε με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης:
1.    Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
2.    Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
3.    Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Στις 29 Αυγούστου το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Σήμερα στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία θα γίνει προγραμματισμός των δράσεων που αφορούν το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επέκτασης και ενοποίησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι.
Αύριο στις 11:30 το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει τις πύλες του για 15 νέους μαθητές που θα το επισκεφθούν και θα συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό με την ευκαιρία της 45ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Θα έχει προηγηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στις 10:30 πμ για την Εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου.
Την Παρασκευή στις 9:30 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αναφορικά με τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό, τηρώντας την παράδοση, για συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού θα γίνει στην Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου.  
Ακολουθεί το ταξίδι στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου.
Έπεται η μετάβαση στην Ολλανδία στις 2-3 Σεπτεμβρίου.
Ενώ, προγραμματίζεται επίσκεψη στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης