Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι κατεξοχήν φίλοι επενδυτές της κυβέρνησης ΝΔ, το χρηματιστήριο, στο πρώτο reality check αμφισβητούν το αναπτυξιακό story;

Γιατί οι κατεξοχήν φίλοι επενδυτές της κυβέρνησης ΝΔ, το χρηματιστήριο, στο πρώτο reality check αμφισβητούν το αναπτυξιακό story;
Η κυβέρνηση της ΝΔ όντως επιχειρεί να υλοποιήσει το σχέδιο της εμπροσθοβαρώς αλλά υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών.
Πριν τις εκλογές δεν υπήρχε επικεφαλής χρηματιστηριακής εταιρίας, δεν υπήρχε τραπεζίτης, δεν υπήρχε ξένος επενδυτής που να μην έλεγε την εξής φράση «μετά τις εκλογές και την νίκη της ΝΔ και του Μητσοτάκη θα ξεκινήσει ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο»
Μάλιστα οι χρηματιστές υποστήριζαν ότι «φεύγει η χειρότερη κυβέρνηση για το χρηματιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται η χρηματιστηριακή Άνοιξη».
Στο μόνο που έπεσαν μέσα όλοι ήταν ότι όντως έφυγε η χειρότερη κυβέρνηση για το χρηματιστήριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ιδεοληψιών είχαν περιθωριοποιήσει το χρηματιστήριο, ο ναός του τζόγου και άλλα τέτοια κοσμητικά επίθετα.
Οι αριστεροί απέτυχαν στο χρηματιστήριο και απέτυχαν παταγωδώς είτε το δει κανείς υποκειμενικά είτε αντικειμενικά η αλήθεια είναι ότι απέτυχαν παταγωδώς.
Όμως το παρελθόν δεν αλλάζει, αλλάζει το μέλλον.
Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ είναι αληθές ότι έχει έρθει στην εξουσία με μεγάλες προσδοκίες, πιο φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, θα αλλάξει την τάση στην οικονομία.
Πολλοί τέτοιοι χαρακτηρισμοί που δεν απέχουν από την πραγματικότητα, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων.
Η ουσία όμως εστιάζεται σε κάτι άλλο…
Γιατί μετά την νίκη της ΝΔ το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανακάμψει και να σημειώσει ράλι που υποστήριζαν τόσοι πολλοί παράγοντες της αγοράς;
Γιατί διαψεύστηκαν οι προσδοκίες;
Γιατί;
Το πρώτο κύμα reality check o έλεγχος της πραγματικότητας για την κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε άμεσα και οι αγορές αξιολογούν ότι οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν δεν εναρμονίζονται με την πραγματικότητα.
Σε ερώτηση που έθεσε το bankingnews σε Nomura και Bank of New York Mellon για το πώς αξιολογούν την μέχρι τώρα κατάσταση προκύπτουν τα εξής δεδομένα.  
«Η κυβέρνηση της ΝΔ όντως επιχειρεί να υλοποιήσει το σχέδιο της εμπροσθοβαρώς αλλά υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών.
Αυτό που αναμένουν οι επενδυτές είναι όχι άλματα αλλά βήματα προς τα εμπρός και αυτό θα φανεί με τον προϋπολογισμό 2020 που θα ανακοινωθεί Οκτώβριο 2019.
Σε γενικές γραμμές αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι
1)Με επενδυτικούς όρους τα ελληνικά assets ήδη έχουν σημειώσει σημαντικά ράλι και οι αποτιμήσεις περιλαμβάνουν όλα τα γεγονότα.
Μεγάλο μέρος των μελλοντικών αισιόδοξων νέων έχουν προεξοφληθεί.
2)Ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί ίσως να είναι και αρνητικός.
3)Η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις θα συνδυαστεί με νέα ισοδύναμα μέτρα
4)Το μεγάλο στοίχημα για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% έχει αποτύχει.
5)Υπάρχει μια αίσθηση ότι η Ελλάδα σε βάθος 12 με 15 μηνών θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και το χρηματιστήριο εφόσον ευνοήσουν οι κεφαλαιοποιήσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώριμη αγορά.
6)Οι τράπεζες έχουν ακόμη μια 2ετία εσωστρέφειας πριν ξεκινήσουν ενεργά να συμμετέχουν στην ανάκαμψη της Ελλάδος.
Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κλείσει μια 5ετία χωρίς να έχουν αντλήσει σημαντικά νέα κεφάλαια αλλά και χωρίς να μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογο εσωτερικό κεφάλαιο.
Να σημειωθεί όπως θα αποδειχθεί στην πράξη ότι για να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους θα πρέπει να δαπανήσουν 4 με 5 δισεκ. κεφάλαια.
Οπότε οι αξίες των τραπεζών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και αυτή την παράμετρο.
7)Στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ΔΕΗ που αποτελούν δύο μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση της ΝΔ ο ρυθμός εξελίξεων δεν μπορεί να είναι καταιγιστικός καθώς η σύνθεση των προβλημάτων δεν επιτρέπει μαγικές λύσεις.

Το πρώτο reality check από τους επενδυτές για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να ενθουσιάζει.
Η δομή των προβλημάτων δεν επιτρέπει μαγικές λύσεις και εμπροσθοβαρής συνταγές άμεσης απόδοσης.
Το Ελληνικό π.χ. ήδη αργά έχει μετατεθεί και στην φρασεολογία κυβερνητικών αξιωματούχων αναφέρεται ότι… οι μπουλντόζες θα μπουν τέλη του 2019 από την αρχική φρασεολογία… την πρώτη εβδομάδα θα μπουν μπουλντόζες στο ελληνικό.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης