Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η στρατηγική εξυγίανσης που προκρίνεται για την ΔΕΗ προκαλεί ράλι υπερβολής στην μετοχή – Τιτλοποίηση και ΔΕΔΔΗΕ με στόχο 1,1 δισ

Η στρατηγική εξυγίανσης που προκρίνεται για την ΔΕΗ προκαλεί ράλι υπερβολής στην μετοχή – Τιτλοποίηση και ΔΕΔΔΗΕ με στόχο 1,1 δισ
Η μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί έρμαιο ακραίας κερδοσκοπίας
Σημαντικό ράλι σημειώνεται στην μετοχή της ΔΕΗ με την κεφαλαιοποίηση να έχει φθάσει στα 633 εκατ. ευρώ... ωστόσο ακόμη και με ένα σχέδιο εξυγίανσης η μαύρη τρύπα του 1 δισεκ. ευρώ επισκιάζει την προσπάθεια, οπότε οι κερδοσκοπικές κινήσεις στην μετοχή χρήζουν προσοχής. 
Αφορμή αποτέλεσαν οι εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.
Οι λύσεις που προκρίνονται είναι τιτλοποίηση που βρίσκεται στην τελική φάση, πώληση στρατηγικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή του διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατάργηση των ΝΟΜΕ και κάποιας μορφής εθελουσία έξοδος.
Με την τιτλοποίηση 430 με 450 εκατ όφελος ρευστότητας και με τον ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζονται σε 700 με μέγιστο 800 εκατ θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 1,1 με 1,2 δισ
Αυτές οι λύσεις έχουν παρουσιαστεί αναλυτικότατα από το bankingnews εδώ και μήνες ως η βέλτιστη λύση αλλά η βιασύνη της αγοράς να προεξοφλήσει τις καλύτερες ημέρες χρήζει προσοχής.

Ωστόσο δύο φαίνεται ότι είναι τα βασικά ζητήματα για την ΔΕΗ
1)Η μαύρη τρύπα με βάση ενδείξεις στο α΄ 6μηνο 2019 έχει φθάσει στο 1 δισεκ. και περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα
2)Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποταθεί σε διάφορους παράγοντες ώστε να αναλάβουν την διοίκηση της ΔΕΗ αλλά πολλοί απορρίπτουν τις προτάσεις.
Οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να βρεθεί ένας ικανός manager που θα αναλάβει την εξυγίανση της ΔΕΗ.
Δεν μπορεί ο υπουργός να ανακοινώνει το σχέδιο εξυγίανσης και να περιμένει η κυβέρνηση να βρεθεί ικανός manager ώστε να αναλάβει την ΔΕΗ.
Ο manager στην ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι μαριονέτα του βασικού μετόχου.
Εσχάτως αναφέρεται κάποιο στέλεχος που φαίνεται να συμφωνεί να αναλάβει την θέση του επικεφαλής της ΔΕΗ αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η βέλτιστη λύση.

Οι λύσεις

Χωρίς καμία αμφιβολία η ΔΕΗ βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Επειδή είναι εισηγμένη εταιρία απαιτούνται προσεκτικά βήματα.
Η πρώτη παρέμβαση που πρέπει να προχωρήσει είναι η τιτλοποίηση 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο να αντληθούν 450 με 500 εκατ ευρώ που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας.
Ήδη η Pimco είναι έτοιμη να καταθέσει προσφορά 430 με 480 εκατ για την τιτλοποίηση, ενισχύοντας αντίστοιχα την ρευστότητα της ΔΕΗ κατά 450 με 500 εκατ.
Μια δεύτερη λύση θα ήταν να πουληθούν ποσοστά μειοψηφίας του ΔΕΔΔΗΕ.
Η ΔΕΔΔΗΕ ως διαχειριστής δικτύου περί τα 792 εκατ ενεργητικό και 107 εκατ κεφάλαια και ο ΑΔΜΗΕ ως εταιρία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με 85 εκατ κέρδη και 1,67 δισεκ. ενεργητικό και 1 δισεκ. κεφάλαια θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές.
Αλλά δεν φθάνουν μόνο αυτά.
Απαιτούνται πολύπλευρες παρεμβάσεις ώστε να συγκεντρωθούν περί τα 1,5 δισεκ. ευρώ τα οποία διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμολογίων δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια εάν επιλεγεί μια τέτοια λύση.
Είναι προφανώς πολιτική απόφαση αλλά ο συνεπής καταναλωτής ρεύματος δεν θα πρέπει να υποστεί αύξηση αλλά μόνο όσοι καθυστερούν ή δημιουργούν προσκόμματα στις υποχρεώσεις τους.

Οι 10 βασικές παρεμβάσεις

1)Πρωτίστως απαιτείται ένας ικανός, τεχνοκράτης manager όχι ένας κομματικός φίλος που θα διοριστεί αλλά ένα στέλεχος που θα εξυγιάνει τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ.
Ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της ΔΕΗ και θα ηγηθεί της εξυγίανσης είναι μείζονος σημασίας για το εσωτερικό της εταιρίας αλλά και μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα.

2)Απαιτείται άμεσα να προχωρήσει η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο να αντληθούν 450 εκατ ευρώ κατ΄ ελάχιστο.
Η Pimco έχει επιδείξει ενδιαφέρον, υπάρχει επενδυτής για την τιτλοποίηση 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσφέρονται 450 εκατ ή σε ένα εύρος 430 με 450 εκατ εάν αυξηθεί και η περίμετρος.
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα προσκρούει σε γραφειοκρατικά εμπόδια.
Χρειάζεται βούληση για να προχωρήσει η τιτλοποίηση άπαξ και υπάρχει ο επενδυτής.

3)Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ και των δανειστριών τραπεζών – έχουν χορηγήσει 1,7 δισεκ. με τα περισσότερα από την Εθνική τράπεζα –
Να σημειωθεί ότι η Εθνική έχει ρήτρες που μπορούν να ενεχυριάσουν και το 50% των εσόδων της τιτλοποίησης.
Μέσω της αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έσοδα μέσω της μείωσης των εξόδων για τόκους.
Ωστόσο ο πήχης των προσδοκιών ότι μπορεί να υπάρξει κάποια λύση μεταξύ της ΔΕΗ και των τραπεζών είναι υπερβολικά χαμηλός.
Οι τράπεζες αντιδρούν κάθετα στην ιδέα αναδιάρθρωσης δανείων και μάλλον η προσπάθεια θα αποτύχει.

4)Από τις αποφασιστικές κινήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ΥΚΩ θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί τα 200 εκατ ευρώ.

5)Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες είναι το ζήτημα των ρευματοκλοπών.
Με βάση ενδείξεις τα τελευταία 3 χρόνια οι απώλειες εσόδων από τις ρευματοκλοπές είναι της τάξης των 300-350 εκατ ευρώ ή 100-120 εκατ ετησίως.
Απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το τοξικό φαινόμενο.

6)Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η διαδικασία για τις ΝΟΜΕ που ούτως ή άλλως δεν απέδωσε

7)Απαιτείται αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 5% έως 10% αλλά με μοντέλο διαστρωμάτωσης.
Π.χ. οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να έχουν μείωση και οι αυξήσεις να αφορούν όσους είναι ασυνεπείς.
Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβεύεται ο συνεπής καταναλωτής και ταυτόχρονα δεν θα μειωθεί ουσιωδώς το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μέσω της αύξησης των τιμολογίων.

8)Θα μπορούσε να πωληθεί ένα ποσοστό από την ΔΕΔΔΗΕ, ναι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να προχωρήσει.
Το δίκτυο βέβαια χρειάζεται αναδιάρθρωση αλλά πώληση ενός ποσοστού σε επενδυτές θα μπορούσε να αποτελέσει μια παρέμβαση για εξοικονόμηση κεφαλαίων.

9)Θα πρέπει να προχωρήσει σε επόμενη φάση η ΔΕΗ και σε πρόγραμμα μείωσης προσωπικού με το εξής μοντέλο.
Κάθε δύο παλαιοί που θα αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος με καλύτερη γνώση και με χαμηλότερο κόστος πρόσληψης για την εταιρία.

10)Θα πρέπει να υλοποιηθούν σοβαρές επενδύσεις από την ΔΕΗ σε φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα.
Π.χ. σε όλα τα ορυχεία της ΔΕΗ θα πρέπει να τοποθετηθούν φωτοβολταικά.
Στην αιολική ενέργεια η ΔΕΗ θα πρέπει να επενδύσει με στρατηγική στόχευση.
Οι λιγνιτικές μονάδες που όντως αποτελούν τοξικά περιουσιακά στοιχεία στην κυριολεξία και στην μεταφορά θα μπορούσαν να λειτουργούν με φυσικό αέριο αντί λιγνίτη.

Με αυτές τις παρεμβάσεις η ΔΕΗ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,6 με 2 δισεκ. τα οποία είναι ικανά να εξυγιάνουν την εταιρία.
Δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη και σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ που διαθέτει ισχυρά περιουσιακά στοιχεία.
Όμως ότι θα απαιτηθούν γενναίες παρεμβάσεις από το νέο management της ΔΕΗ είναι νομοτελειακή εξέλιξη.
Το στοίχημα της ΔΕΗ είναι ένα ικανό management.
 
Η αποτίμηση των σχεδίων Χατζηδάκη

Από την ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη του υπουργού Ανάπτυξης και Ενέργειας προκύπτει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανατρέψει την συμφωνία του Τρίτου Μνημονίου που δεσμεύει την ΔΕΗ για μείωση του μεριδίου της στο 50%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει αυτό να επιτευχθεί μέσα από μια διαπραγμάτευση.
Επίσης ότι ο υπουργός εμφανίστηκε επιθετικός απέναντι στους εκπροσώπους των πιστωτών στις επαφές που προηγήθηκαν καταλογίζοντάς τους τα λάθη στις μέχρι τώρα επιλογές τους.
Το ερώτημα είναι πως θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο και ποιά μπορεί να είναι η μορφή της διαπραγμάτευσης που θα άρει από την ΔΕΗ μια υποχρέωση, που από μόνη της δημιουργεί καταδικαστικές προϋποθέσεις για την πορεία της.

Οι στρατηγικές αποφάσεις για τα δίκτυα

Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων από μόνη της είναι μια κίνηση που σηματοδοτεί μια κίνηση απελευθέρωσης στην αγορά, αν και τα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ είναι κερδοφόρα και με σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα.
Και αυτά μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από ευρωπαϊκές χώρες.
Για τον ΑΔΜΗΕ το πρόβλημα θα είναι οι Κινέζοι.
Η κυβέρνηση λοιπόν έδειξε τις επιλογές της:
Ιδωτικοποιεί δίκτυα στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ ή αναζητεί στρατηγικό επενδυτή με πιθανότερο σενάριο να κρατήσει το 51% η ΔΕΗ στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ.
Και τα δύο δίκτυα απαιτούν κεφάλαια για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, ο ΑΔΜΗΕ έχει μπροστά του επενδύσεις 4 δισ. ευρώ.
Ήδη ο υφυπουργός κ. Θωμάς έχει αναγγείλει σειρά σημαντικών επενδύσεων για τις διασυνδέσεις των νησιών.
Ο ΔΕΔΔΗΕ μόνο αν αναλογιστεί κανείς τους Έξυπνους Μετρητές και τον στόχο των 7,5 εκατ αντιλαμβάνεται κανείς ότι μιλάμε επίσης για επενδύσεις δισ.
Φαίνεται λοιπόν ότι και τα δύο δίκτυα έχουν ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα και ενδιαφέρουν στρατηγικά ευρωπαϊκές εταιρίες.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι ένα παιχνίδι που χάθηκε για την ΔΕΗ με ένα μικρό τίμημα που υπερέβη τα 300 εκατ ευρώ και στην συνέχεια φορολογήθηκε λόγω υπεραξιών και με ένα πρόσθετο ποσό των 110 εκατ.

Η μάχη στην Βουλή

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λανθασμένα ζήτησε να συγρίνει κανείς το άθροισμα των μετοχών της ΔΕΗ με αυτή του ΑΔΜΗΕ με την παλιά μετοχή της ΔΕΗ γιατί το ζήτημα δεν είναι οι μέτοχοι, αλλά η ίδια η ΔΕΗ που της αφαιρέθη έναντι πινακίου φακής το περιουσιακό στοιχείο του ΑΔΜΗΕ και αυτό έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μοναδικός που είχε εκφράσει την διαφωνία του πλην των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν λειτουργήσει σαν κοπάδι ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ.
Ο μόνος που είπε κάτι ουσιαστικό ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας ο οποίος αναφέρθηκε στην αναπόσβεστη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και ζήτησε τεχνικές λεπτομέρειες για τα δάνεια και τα ανέχυρα της ΔΕΗ.
Κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έδωσε απάντηση για την πλήρη αποτυχία των ΝΟΜΕ, για την "υποκλοπή" από την ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ αλλά και για την αποτυχία αντιστάθμισης της ανόδου των τιμών των ρύπων και της διασφάλισης των ΑΔΙ.

Τα πλεονεκτήματα και τα ρίσκα του νέου εγχειρήματος

Υπάρχον σαφέστατα ερωτήματα για το πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με ποιό τίμημα, ποιά θα είναι τα ωφέλη και ποιές οι απώλειες της ΔΕΗ.
Από την άλλη πλευρά όμως το νούμερο ωφέλειας για την ΔΕΗ μπορεί να είναι μεγάλο όταν μιλάμε για μια αναπόσβεστη αξία του ΔΕΔΔΗΕ στα 3,6 δισ.
Έτσι η μερική ιδιωτικοποίηση μπορεί να αποφέρει 700 με 600 εκατ και την συμμετοχή ενός ισχυρού Ευρωπαίου διαχειριστή.
Αυτό θα είναι ένα μέτρο εξυγίανσης που θα περιληφθεί σε μια επωδυνη επιλογή, λιγότερο επώδυνη ίσως από την απώλεια υδροηλεκτρικών μονάδων.
Το τέλος των ΝΟΜΕ επίσης θα αφαιρέσει από την ΔΕΗ τα 250 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.
Παράλληλα η ΔΕΗ θα έχει και τα μέτρα στήριξης, δηλαδή την τιτλοποίηση που μπορεί να αποφέρει 430 με 450 εκατ και τα ΥΚΩ του 2011 που θα της αποδώσουν 200 εκατ.
Συμπερασματικά η ΔΕΗ εξασφαλίζοντας μια κεφαλαιακή ενίσχυση 1,25 δισ και ρευστότητα 600 εκατ μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί προϋποθέσεις εξόδου από το πρόβλημα.
Αν κατορθώσει και διατηρήσει αλώβητη την ωφέλεια από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ τότε μπορεί να υπάρξει πρόσθετη αύξηση μέχρι 250 εκατ ευρώ στον κύκλο εργασιών, που να καταγραφεί στο θετικό αποτέλεσμα.
Τέλος θα πρέπει να προσδιοριστεί η χρηματοδότηση της εθελουσίας και η μεσοπρόθεσμη ωφέλεια αυτής.

Οι λιγνίτες παραμένουν πηγή προβλήματος

Όμως ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να επιτύχει αυτό που δεν πέτυχε ο προκατοχός του, δηλαδή να πάρει τα ΑΔΙ, τα οποία ο ίδιος στοχοποίησε γιατί χωρίς αυτά οι λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν και η ΔΕΗ θα χάσει πάνω από 1 δισ από την Πτολειμαϊδα 5.
Για τον λόγο αυτό και η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ώστε να στεφθεί από επιτυχία, καθώς η σωτηρία της ΔΕΗ έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ): Μια ακόμα αδικαιολόγητη επιλογή

Ο Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη τάξη πραγμάτων για το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ που είναι μόλις 2,9%.

Συμπερασματικά ο Κωστής Χατζηδάκης κέρδισε την πρώτη μάχη στην Βουλή για την ΔΕΗ, όμως καλώς ή κακώς ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και για να γίνει η ΔΕΗ ελκυστική σε ένα ισχυρό Ευρωπαίο Επενδυτή θα απαιτηθούν διευθετήσεις και νέες λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης