Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές λόγω αυτοκινητοβιομηχανιών, στο +1,64% ο DAX - Πιέσεις στην στερλίνα λόγω Jonhson

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές λόγω αυτοκινητοβιομηχανιών, στο +1,64% ο DAX - Πιέσεις στην στερλίνα λόγω Jonhson
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,98% κι έκλεισε στις 391,54 μονάδες
Με σημαντική άνοδο έκλεισαν σήμερα (23/7/2019) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ελπίδες για νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, αλλά και ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, να επηρεάζουν θετικά το επενδυτικό κλίμα.
Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, με τις αγορές να προεξοφλούν μια μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης,
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,98% κι έκλεισε στις 391,54 μονάδες, ύστερα από τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα εταιριών όπως η Halliburton, η UBS και η AMS.


Ισχυρά κέρδη σχεδόν 3,8% κατέγραψαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας εξαρτημάτων αυτοκινήτων Hella σημείωσε άνοδο 2,9%, ενώ της γαλλικής ανταγωνίστριάς της Faurecia κατέγραψε «άλμα» άνω του 11%, καθώς παρέμεινε κερδοφόρα στο β’ εξάμηνο του 2019, παρά τη μειωμένη παραγωγή αυτοκινήτων, λόγω Κίνας.
Η γερμανική εταιρεία ελαστικών Continental ενισχύθηκε κατά 6,3%, παρά την αρνητική προειδοποίηση κέρδους, ενώ οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, Volkswagen και BMW κατέγραψαν κέρδη 4,4%, 3,8% και 3,9% αντίστοιχα.
Έτσι, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,64% κι έκλεισε στις 12.490,74 μονάδες.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,56% στις 7.556,86 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη στην πτώση της στερλίνας, στον απόηχο της ανακοίνωσης του νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία.


Η στερλίνα υποχωρεί εν μέσω ανησυχιών ότι ο Boris Johnson θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε «no deal Brexit».
Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,92% στις 5.618,16 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 21.954,66 μονάδες.



Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,29% στις 9.281,60 μονάδες.
Στήριξη στον δείκτη προσέφεραν τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Banco Santander, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 3,7%.
Την ίδια ώρα, η UBS ανακοίνωσε τα υψηλότερα καθαρά κέρδη από το 2010, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι μεγάλες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, είναι πιθανό να πλήξουν την κερδοφορία της.
Τα θετικά τραπεζικά αποτελέσματα ώθησαν υψηλότερα τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,9%.
Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφερε και η αποδυνάμωση του ευρώ, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματικής της πολιτική αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης.
Οι πιθανότητες για μία τέτοια κίνηση βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από το 40%, με τους επενδυτές να αναμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Ευρωζώνη και που θα δημοσιευθούν μέσα στις επόμενες ώρες, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση της ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, ώθηση στο δολάριο προσφέρει η είδηση της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στην οποία κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, με τους Δημοκρατικούς γεγονός που σημαίνει στην πράξη πως θα αποφευχθεί κάθε προοπτική νέας παράλυσης του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, ή shutdown, ως τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.
Τα «βλέμματα», εν τω μεταξύ, στρέφονται και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναμένουν μια μικρότερη των αρχικών προβλέψεων μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση κατά 25 μ.β. διαμορφώνονται στο 75,5%, ενώ οι προσδοκίες για μια μείωση κατά 50 μ.β. στο 24,5%.
Εν τω μεταξύ, σε μία ακόμη υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη, τόσο το 2019 όσο και το 2020, προχώρησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην επικαιροποιημένη έκθεσή του World Economic Outlook.
Βάσει της νέας εκτίμησης, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, με τους οικονομολόγους του διεθνούς οργανισμού να υποβαθμίζουν κατά 0,1% την εκτίμησή του και για τα δύο έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης