Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook των ισλανδικών τραπεζών – Ύφεση το 2019

S&P: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook των ισλανδικών τραπεζών – Ύφεση το 2019
Υποβαθμίζεται το outlook των ισλανδικών τραπεζών από την S&P Global Ratings
Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) τεσσάρων ισλανδικών τραπεζών η S&P Global Ratings, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.
Η έκθεση αφορά στις Arion Bank, Islandsbanki, Landsbankinn (οι τρεις αξιολογούνται με «ΒΒΒ+») και Housing Financing Fund Ibudalanasjodur («ΒΒ+»).
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών σε ορίζοντα 24 μηνών.
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομική ύφεση το 2019, φθίνοντα επιτόκια, υψηλή φορολογία και έντονο ανταγωνισμό.
«Η φθίνουσα κερδοφορία πολλών τραπεζών καταδεικνύει αυτές τις προκλήσεις.
Ενώ το τμήμα αυτό οφείλεται στο πρόσθετο κόστος των συνεχιζόμενων επενδύσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της αποδοτικότητας, αναμένουμε τα επίπεδα κερδοφορίας των τραπεζών να παραμείνουν διαρθρωτικά χαμηλά τουλάχιστον κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Κατά την άποψή μας, η συνεχιζόμενη βελτιστοποίηση κεφαλαίου θα βελτιώσει μόνο οριακά το ονομαστικό ROE των τραπεζών.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να προκύψουν και από την αύξηση του δανεισμού των συνταξιοδοτικών ταμείων.
Κατά την άποψή μας, η αυξανόμενη παρουσία των συνταξιοδοτικών ταμείων στρεβλώνει το ανταγωνιστικό τοπίο για στεγαστικά δάνεια, καθώς τα συνταξιοδοτικά ταμεία ασκούν πίεση στην τιμολόγηση και αναμφισβήτητα την αναδοχή δανεισμού των τραπεζών μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία απολαμβάνουν χαμηλότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις από τις τράπεζες και αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των νεοεκδοθέντων στεγαστικών δανείων το 2018.
Αυτό αύξησε το συνολικό τους μερίδιο στις εκκρεμείς υποθήκες νοικοκυριών σε 26% το 2018, από 13% πριν από τρία χρόνια. (…)
Υπολογίζουμε ότι το καθαρό εξωτερικό χρέος του τραπεζικού τομέα, ως ποσοστό των εγχώριων δανείων, αυξήθηκε σε περίπου 7,5% το 2018 από -2% το 2015», σχολιάζει ο οίκος, συμπληρώνοντας ότι το ΑΕΠ της Ισλανδίας προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 1,5% βάσει, προτού επιστρέψει στην αύξηση -κατά 2%- το 2020-2021.
«Οι τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές, έχοντας απορροφήσει τους κραδασμούς που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με χαμηλά μη λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία, σταθεροποίηση του χρέους του ιδιωτικού τομέα και επιτυχή απελευθέρωση ελέγχων κεφαλαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης