Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2019 - Στις 51,4 μονάδες ο PMI

Γερμανία: Σε χαμηλά τεσσάρων μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2019 - Στις 51,4 μονάδες ο PMI
Ο μεταποιητικός κλάδος στη Γερμανία συρρικνώθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά ετών
Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στη Γερμανία για τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (24/7) στοιχεία της Markit, εν μέσω ισχυρής συρρίκνωσης στη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις 52,4 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε επίσης σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, και συγκεκριμένα στις 43,1 μονάδες, έναντι 45 μονάδων τον Ιούνιο του 2019, με τον ρυθμό συρρίκνωσης ωστόσο να είναι ο ταχύτερος που έχει σημειωθεί τα τελευταία επτά χρόνια.
Όσον αφορά τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης PMI παρέμεινε αρκετά υψηλότερα από τη ζώνη των 50 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 55,4 μονάδες, έναντι 55,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, οι ρυθμοί στελέχωσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων ήταν οι βραδύτεροι από τον Απρίλιο του 2015, ενώ σημαντική ήταν επίσης και η πτώση στις νέες παραγγελίες.
Σχολιάζοντας τη συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, τόνισε πως «η κατάσταση του μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία οδηγήθηκε από το κακό στο χειρότερο τον Ιούλιο», ενώ πρόσθεσε ότι η πτώση που σημειώθηκε στις παραγγελίες από το εξωτερικό ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα ετών.
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, ανέφερε ότι «η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί τον τομέα που βρίσκεται υπό την μεγαλύτερη πίεση», ενώ διευκρίνησε ότι οι εμπορικές εντάσεις, το Brexit και η πτώση της ζήτησης από το εξωτερικό αποτελούν τους βασικούς λόγους για τη συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου.
Ωστόσο, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις στη Γερμανία, ο κ. Williamson επεσήμανε ότι «ο κλάδος υπηρεσιών παραμένει ενθαρρυντικά ανθετικός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης