Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πρωταγωνιστής στο «στοίχημα» Μητσοτάκη οι κατασκευαστικές

tags :
Πρωταγωνιστής στο «στοίχημα» Μητσοτάκη οι κατασκευαστικές
Σημαντικά είναι και τα νέα έργα που εξήγγειλε ο νέος Υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής και αναμένεται να δώσουν ώθηση στον κλάδο
Παλιές καλές εποχές θυμίζουν σήμερα οι μετοχές αρκετών κατασκευαστικών εταιριών, καταγράφοντας σημαντική άνοδο, εξαιτίας των προσδοκιών για την εκκίνηση των μεγάλων έργων, όπως το Ελληνικό, μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας στον κλάδο.
Σε νέα υψηλά 4 ετών διαπραγματεύεται η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφονται και για τις μετοχές των ΑΒΑΞ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Εκτέρ.
Η υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αποτελεί το μοχλό της σημερινής ανόδου, αφού για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είναι ορατό το ενδεχόμενο της εκκίνησης του έργου μέχρι το τέλος του 2019.
Ήδη ο Υπ.Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι η έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για να τρέξει ο διαγωνισμός για το καζίνο θα ολοκληρωθεί έως τέλος Αυγούστου.
Αυτό σημαίνει ότι ξεπερνιέται και το τελευταίο εμπόδιο για την επένδυση.
Πέρα από το Ελληνικό, στον δρόμο της υλοποίησης φαίνεται να μπαίνει και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ.
Ανάμεσα στα αιτήματα της Cosco  είναι η κατασκευή  ναυπηγοεπισκευαστικής  μονάδας  και η ανέγερση εμπορικού κέντρου  στο λιμάνι του Πειραιά ενώ  τα υπόλοιπα  αιτήματα  είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη  πολιτική ηγεσία  του υπουργείου  Ναυτιλίας.       
Να σημειωθεί  ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco για τον ΟΛΠ περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 612 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 293,7 εκατ. κατατάσσονται  στις υποχρεωτικές.  
Η νέα κατάθεση του master plan του οργανισμού στην ΕΣΑΛ αναμένεται στις 20 Αυγούστου.
Σημαντικά όμως είναι και τα νέα έργα που εξήγγειλε ο νέος Υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής και αναμένεται να δώσουν ώθηση στον κλάδο και να ενισχύσουν το ανεκτέλεστο των υπογεγγραμένων συμβάσεων τους
Ειδικότερα εξήγγειλε τη δημοπράτηση δέκα αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 430εκατ.ευρώ.
Εξήγγειλε βελτιωτικές παρεμβάσεις στους νόμους 4412/16 και 4413/16, τη δυνατότητα προετοιμασίας μελετών και επίβλεψης (στα δημόσια έργα) και από ιδιωτικές εταιρείες, μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για μεγάλα έργα και επιπλέον, η εξέταση δημοπράτησης με «καινοτόμες προτάσεις» (unsolicited proposals).
Ανακοίνωσε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Απαλλοτριώσεων και Μητρώου Έργων το όποιο το χαρακτήρισε «θεμέλιο του σχεδιασμού των μελλοντικών έργων και αναγκαίο εργαλείο για ένα ολοκληρωμένο και συνεπές πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των Υποδομών που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες».
Πέρα από την εγχώρια αγορά σημαντικές είναι και οι προοπτικές για τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς Ομίλους της χώρας στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν αρχίσει να διαφοροποιούν την στάση τους σχετικά με την ανάληψη νέων έργων, υιοθετώντας μια πιο συντηρητική πολιτική με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά το ρίσκο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης