Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις στην ΔΕΗ – Μόλις 110 εκατ από την πώληση 40% του ΔΕΔΔΗΕ - Ιδανική λύση αύξηση τιμολογίων 15%

Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις στην ΔΕΗ – Μόλις 110 εκατ από την πώληση 40% του ΔΕΔΔΗΕ - Ιδανική λύση αύξηση τιμολογίων 15%
Με βάση ορισμένες παραμέτρους η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από 600 εκατ ευρώ ενώ χρειάζεται για να καλύψει την μαύρη τρύπα 1 δισ. το ελάχιστο και μέγιστο 2 δισ.
Η καλλιεργηθείσα προσδοκία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης θα φέρουν σύντομα λύσεις για την ΔΕΗ δεν θα επιβεβαιωθούν.
Παρ΄ ότι ο υπουργός δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να αντιμετωπιστεί η μαύρη τρύπα του 1 δισεκ. ευρώ στον ισολογισμό της ΔΕΗ, εντούτοις η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις προτεινόμενες λύσεις θα προσκρούσουν σε σοβαρά εμπόδια.
Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες λύσεις δεν είναι λύσεις, είναι «προσωρινά μερεμέτια» που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ΔΕΗ στην ουσία του.
Ποια είναι τα δεδομένα απέναντι στις εξαγγελθείσες λύσεις.

1)Η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισ υποχρεωτικά πρέπει να επισπευστεί ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ περί τα 450 εκατ.
Η Pimco έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταβάλλει τα 450 εκατ ευρώ.
Η τιτλοποίηση που ισοδυναμεί με ρευστότητα είναι υποχρεωτική.

2)Από την πώληση μέρους του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας περίπου 30% με 40% η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να αντλήσει άνω των 100 με 110 εκατ ευρώ.
Με βάση τα EBITDA του ΔΕΔΔΗΕ η συνολική αποτίμηση κινείται μεταξύ 130 με 150 εκατ και συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου, για το 40% το μέγιστο που θα μπορούσε να προσφέρει ένας επενδυτής είναι 100 με 110 εκατ ευρώ.

3)Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν μπορούν να καταργηθούν.
Το μοντέλο αυτό (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité) επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την υποχρέωση να πουλάει ορισμένη ποσότητα της ενέργειας που παράγει στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Στην Ελλάδα τα ΝΟΜΕ υιοθετήθηκαν με το 3ο μνημόνιο και επιβάλλουν στην ΔΕΗ να πουλάει με τιμή εκκίνησης στο κόστος παραγωγής συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Commission θα αντιδράσει και θα μπλοκάρει σχέδια κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με βάση καλά ενημερωμένες πηγές.

4)Για τα ΥΚΩ δηλαδή Υπηρεσίες Κοινής ωφέλειας επίσης δεν μπορούν να υπάρξουν πολλές αλλαγές κυρίως γιατί συνδέονται έμμεσα με την τιτλοποίηση.
Εάν υπάρξουν αλλαγές είναι βέβαιο ότι θα πρέπει η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισεκ. να επαναξιολογηθεί εκ του μηδενός καθώς αλλάζουν οι μελλοντικές παραδοχές που σχετίζονται με την τιτλοποίηση.

Με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από 600 εκατ ευρώ ενώ χρειάζεται για να καλύψει την μαύρη τρύπα 1 δισεκ. το ελάχιστο και μέγιστο 2 δισεκ. ευρώ.

Ποιες είναι οι λύσεις;

Οι λύσεις είναι δύο όχι πολλές
1)Ξεπούλημα ασημικών, η ΔΕΗ για να πουλήσει τις τοξικές λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να αυξήσει την περίμετρο των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων και να συμπεριλάβει και 3-4 υδροηλεκτικές μονάδες.
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες είναι από τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Θα ήταν λάθος αυτή η επιλογή.
2)Να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 15% κατ΄ ελάχιστο με ένα διαστρωματικό μοντέλο ώστε οι σταθερά συνεπείς να μην πληρώσουν για τα λάθη του παρελθόντος.
Η λύση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση μεριδίων της ΔΕΗ που ωστόσο νομοτελειακά δεν μπορεί να αποτραπεί, η εξέλιξη αυτή, λόγω δέσμευσης στην Commission.
3)Μια άλλη λύση θα ήταν αναδιάρθρωση δανείων και νέος δανεισμός σενάριο που πρέπει να αποκλειστεί καθώς καμία τράπεζα δεν εξετάζει καν… το ενδεχόμενο να αναδιαρθρώσει τα δάνεια προς την ΔΕΗ.

Συμπέρασμα

Ορισμένοι στο πλαίσιο της κερδοσκοπίας υποστηρίζουν ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο θα φθάσει στο 1 δισεκ. από 660 εκατ την τρέχουσα περίοδο.
Η άποψη του bankingnews είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κυρίως γιατί οι λύσεις για την ΔΕΗ δεν είναι τόσο εύκολες όσο παρουσιάζονται.
Τα εμπόδια και η δομή των προβλημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Θα υποχρεωθεί ο έμπειρος Χατζηδάκης να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Επίσης οι αναφορές ότι η αγορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα σχέδια εξυγίανσης θα υποστηρίζαμε ότι η ΔΕΗ είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα.
Οι προσδοκίες θα πρέπει να μετριαστούν για τις λύσεις και το μοντέλο εξυγίανσης.

Υποσημείωση

Ο όμιλος της ΔΕΗ με 14 δισκ. ενεργητικό και 3,9 δισ κεφάλαια έχει 16.700 εργαζόμενους και 10.000 φθάνουν σε επίπεδο ομίλου

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS