Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα διαλύσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Goldman Sachs: Επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα διαλύσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Μεγάλη προσοχή στην ΕΚΤ αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική συστήνει η Goldman Sachs
Την ανάγκη η ΕΚΤ να είναι συγκρατημένη στη νομισματική της πολιτική, ειδικά αναφορικά με τις μειώσεις επιτοκίων, τονίζει σε report της η Goldman Sachs, καθώς μία επιθετική πολιτική θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου μία μείωση επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης θα αφαιρούσε περί των 5,6 δις. ευρώ από τα κέρδη των 32 ευρωπαϊκή τραπεζών που παρακολουθεί η Goldman Sachs, με 12 εξ αυτών να υπάρχει κίνδυνος να δουν τα κέρδη ανά μετοχή να υποχωρούν άνω του 10% και πέντε εξ αυτών άνω του 5%.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο Draghi αναγκάζονταν να προχωρήσει σε μία –μάλλον απίθανη περίπτωση- μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, τότε το 25% των ευρωπαϊκών τραπεζών θα εμφάνιζαν ζημίες ενώ το 75% δεν θα κατόρθωναν να καλύψουν τις δαπάνες τους.


Σημαντικές θα ήταν επίσης οι επιπτώσεις για τα έσοδα από τόκους, προσθέτουν οι αναλυτές του αμερικανικού ομίλου.

Παράλληλα η Goldman Sachs τονίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Εθνικής (Κεντρικής) Τράπεζας της Ελβετίας, οι οποίες εφαρμόζουν ένα σύνθετο σύστημα για τα επιτόκια που προσφέρουν στις τράπεζες που καταθέτουν στα δικά τους ταμεία τα έξτρα κεφάλαιά τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης