Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος 0,1% για τον χρυσό, με τα «βλέμματα» σε ΕΚΤ, Fed - Στα 1.423,60 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Άνοδος 0,1% για τον χρυσό, με τα «βλέμματα» σε ΕΚΤ, Fed - Στα 1.423,60 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με άνοδο 0,1% ή 1,90 δολ., στα 1.423,60 δολ. ανά ουγγιά
Με μικρή άνοδο έκλεισε σήμερα (24/7/2019) ο χρυσός, εν μέσω των προσδοκιών ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα προβούν σε χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής.
Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική κατά την αυριανή της συνεδρίαση, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης.
Σημερινά στοιχεία ενέτειναν αυτές τις προσδοκίες, καθώς έδειξαν μια περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η δραστηριότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη κατέγραψε σημαντική πτώση τον Ιούλιο του 2019, με τον σύνθετο δείκτη PMI της Markit να απομακρύνεται από τα υψηλά επτά μηνών στα οποία βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο PMI διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών- από 52,2 τον Ιούνιο.
Στη Γερμανία, η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, ενώ απροσδόκητη επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα και στη Γαλλία.
Την ίδια ώρα, οι απογοητευτικές προβλέψεις που δημοσίευσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, περικόπτοντας την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη κατά 0,1%, εντείνουν τις προσδοκίες για ανάληψη δράσης εκ μέρους της ΕΚΤ.
Μάλιστα οι πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων κατά 10 μ.β. στην αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας διαμορφώνονται τώρα στο 53%. 
Τα «βλέμματα» παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στη συνεδρίαση της Fed, την ερχόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναμένουν μια μικρότερη των αρχικών προβλέψεων μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση κατά 25 μ.β. διαμορφώνονται στο 75,5%, ενώ οι προσδοκίες για μια μείωση κατά 50 μ.β. στο 24,5%.
Εξάλλου, ορισμένα μεικτά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν προσέφεραν ξεκάθαρες ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία.
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούλιο σε χαμηλό δέκα ετών, αν και η συνολική οικονομική δραστηριότητα σημείωσε μια ελαφριά ανάκαμψη, χάρη στην ενδυνάμωση του κλάδου υπηρεσιών. 
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν μια ισχυρή ανάκαμψη των πωλήσεων νεόδμητων κατοικιών για τον Ιούνιο, ωστόσο τα στοιχεία των τριών προηγούμενων μηνών αναθεωρήθηκαν καθοδικά, σε μια ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά κατοικίας παραμένει «χλιαρή» παρά τα χαμηλά επιτόκια και την ισχυρή αγορά εργασίας.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,1% ή 1,90 δολ., στα 1.423,60 δολ. ανά ουγγιά.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε σήμερα πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την Κίνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «CNBC», ο Mnuchin δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος και ο ύπατος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR), Robert Lighthizer, θα αναχωρήσουν για την Κίνα τη Δευτέρα (29/7) και θα έχουν συνομιλίες με τους Κινέζους ομολόγους τους την Τρίτη και την Τετάρτη στη Σανγκάη, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και νέες συνομιλίες στην Ουάσινγκτον.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης