Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture: Βρετανία και ΗΠΑ κάνουν τεράστιο λάθος με το Ιράν – Ο κίνδυνος πολέμου και οι συνέπειες

Strategic Culture: Βρετανία και ΗΠΑ κάνουν τεράστιο λάθος με το Ιράν – Ο κίνδυνος πολέμου και οι συνέπειες
Για αλαζονική συμπεριφορά έναντι του Ιράν κατηγορεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Βρετανία το Strategic Culture Foundation σε ανάλυσή του
Στην κλιμάκωση της έντασης στο Στενό του Hormuz και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιλυθεί η κρίση, χωρίς αρνητικές συνέπειες για τη γεωπολιτική σταθερότητα αλλά και την παγκόσμια οικονομία, αναφέρεται ανάλυση του think tank, Strategic Culture Foundation.
Στην ανάλυσή του ο αρθρογράφος Finian Cunningham υπογραμμίζει ότι «η Βρετανία στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, κατηγορώντας το Ιράν για «επιθετικές ενέργειες» μετά την κατάληψη ενός τάνκερ υπό βρετανική σημαία από ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Στις βρετανικές ναυτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην περιοχή προστίθεται και τα νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Astute-Class, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.
Το Λονδίνο καταδίκασε την κατάληψη από τους Ιρανούς του φορτηγού πλοίου Stena Impero την περασμένη Παρασκευή και δήλωσε ότι η αυξημένη παρουσία πολεμικών πλοίων στον Κόλπο είναι για να «προστατευτεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και της εμπορικής ναυτιλίας.
Η Βρετανία αναμένεται να δημιουργήσει  έναν ναυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την κατάληψη του πλοίου από ομάδα αλεξιπτωτιστών.
Στη συνέχεια, το πλοίο Stena Impero κατακρατήθηκε στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas στο Στενό του Hormuz.
Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο είχε εμπλακεί σε σύγκρουση με ένα αλιευτικό σκάφος και ότι αρνήθηκε να τηρήσει τους κανονισμούς ασφαλείας.
Το Ιράν διεξάγει έρευνα και έχει κρατήσει το πλήρωμα κυρίως Ινδών υπηκόων.
Οι βρετανικές διαμαρτυρίες για την "απαράδεκτη" κράτηση του δεξαμενόπλοιου από το Ιράν είναι μάλλον υποκριτικές.
Επί του παρόντος, ένα πετρελαιοφόρο του Ιράν, Grace 1, κρατείται στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος του Γιβραλτάρ αφού κατασχέθηκε από το βρετανικό βασιλικό ναυτικό στις 4 Ιουλίου.
Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει τη συμφωνία κυρώσεων κατά της εναντίον της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, στο οποίο υπάρχουν δύο εκατ. βαρέλια πετρελαίου, κατευθύνονταν στη Συρία.
Το Ιράν απορρίπτει τις βρετανικές αξιώσεις και καταγγέλλει την κατάσχεση ως «πράξη πειρατείας».
Ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Ayatollah Khamenei είχε υποσχεθεί ότι το Ιράν θα επέμβει εναντίον του συμβάντος του Γιβραλτάρ.
Τώρα φαίνεται ότι το Ιράν αντιδρά σε αυτήν την κίνηση, με την κατάσχεση του βρετανικού σκάφους. Οι κατηγορίες της Βρετανίας ότι το Ιράν "παραβίασε το διεθνές δίκαιο" μπορούν να αντισταθμιστούν αδιαμφισβήτητα από τις αντιρρήσεις του Ιράν για τη βρετανική κράτηση του πετρελαιοφόρου.
Η δραματική κάθοδος από ελικόπτερο από ιρανικές ειδικές δυνάμεις στο Stena Impero και η επακόλουθη κατάσχεση του πλοίου είναι μια άμεση αντίδραση για το πώς οι Βρετανοί πεζοναύτες κατέλαβαν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο από το Γιβραλτάρ.
Έτσι αυτό το παιχνίδι παλινδρόμησης μπορεί να έχει διττή εξέλιξη.
 Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί μπορούν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στον Περσικό Κόλπο - όπως κάνουν από τον Μάιο.
Η αναφερθείσα από τη Βρετανία αποστολή ενός πυρηνικού υποβρυχίου και περισσότερων φρεγατών στη συγκεκριμένη πλωτή οδό είναι αναπόφευκτο να αυξήσει επικίνδυνα τα πονταρίσματα, όπου ένας λανθασμένος υπολογισμός ή αψιμαχία θα μπορούσε να δοηγήσει προς μια πλήρως καταστροφική στρατιωτική αντιπαράθεση.
Το Ιράν δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
Έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα απαντήσει δυναμικά εάν παραβιαστούν τα εδαφικά όρια και τα συμφέροντά του.
Κάθε επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με αμοιβαία μέτρα από το Ιράν.
«Εάν καταλάβετε ένα από τα πλοία μας, τότε και εμείς θα καταλάβουμε ένα από τα δικά σας.
Εάν στείλετε κατασκοπευτικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο μας, θα τα καταρρίψουμε»… και αυτό θα συνεχιστεί.
Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο επισφαλή είναι ότι έχουμε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος πάσχει από υπέρμετρο εγωισμό.
Η ακανόνιστη διοίκησή του είναι άσχημη και κατευθύνεται από αλαζονικούς τύπους, όπως για παράδειγμα ο John Bolton.
Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση λόγω της φάρσας του Brexit.
Το πρόβλημα είναι ότι το Λονδίνο μπορεί να καταστεί ακόμη πιο επιθετικό καθώς θέλει να τα έχει καλά με τις ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο Trump λέει "πήδα" στη Βρετανία, το βρετανικό… σκυλάκι θα πηδήξει όσο μπορεί πιο ψηλά.
Όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση στον Περσικό Κόλπο, αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απερίσκεπτη αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράν είναι πιθανόν να επιδεινωθεί περαιτέρω από τη διάθεση του Λονδίνου να εξυπηρετήσεις τις ΗΠΑ με κάθε τρόπο.
Ωστόσο, η αντίδραση μπορεί επίσης να λειτουργήσει αντίστροφα, προς μια ειρηνική επίλυση, εάν επικρατήσει η λογική.
Το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν θέλει πόλεμο και πρότεινε μια διαπραγματευτική πορεία για την αποσυμφόρηση.
Η Τεχεράνη έχει καλέσει τη διοίκηση του Trump να άρει τις κυρώσεις και να τηρήσει τους διπλωματικούς κανόνες για διάλογο.
Το Ιράν θέλει να τηρηθεί η διεθνής πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 από όλα τα μέρη και να εξομαλυνθούν οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις, όπως ορίζει η σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ.
Εν ολίγοις, το Ιράν προσφέρει ανταπόκριση προς τις συνήθεις διεθνείς σχέσεις.
Το βάρος πέφτει στις ΗΠΑ και στους Ευρωπαίους να συμμορφωθούν με την πυρηνική συμφωνία.
Η μονομερής αποχώρηση του Trump από τη συμφωνία πέρυσι ήταν το πρώτο βήμα προς την αμοιβαία εχθρότητα.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία προσθέτουν περισσότερα καύσιμα στη δυνητική φωτιά, στέλνοντας περισσότερα πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο. Μια τέτοια κίνηση είναι γελοία και μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή.
Εάν η διοίκηση του Trump και η ατυχής βρετανική κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν έναν πόλεμο, όπως λένε, τότε πρέπει να ανταποκριθούν στο Ιράν προς μια ειρηνική επίλυση κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Μπορεί να γίνει κατά τρόπο εφικτό, θεωρητικά. Αλλά απαιτεί από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να σεβαστούν την κυριαρχία και τα δικαιώματα του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης