Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα προβλήματα των ΑΕΙ και η προσχηματική «φασαρία» για το άσυλο

tags :
Τα προβλήματα των ΑΕΙ και η προσχηματική «φασαρία» για το άσυλο
Τα προβλήματα δεν θα λυθούν με την καταστολή, αλλά με ένα σοβαρό και στοχευμένο σχέδιο στην κατεύθυνση που θα ορίσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτέλεσε «σημαία» της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας, με το κυβερνών κόμμα να ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθούν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Ωστόσο, η εικόνα ότι το πανεπιστημιακό άσυλο ευθύνεται για τη βία και την ανομία που επικρατεί σε συγκεκριμένους χώρους, συγκεκριμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΑΣΟΕΕ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) είναι απόλυτα στρεβλή.
Θα είχε άλλωστε ενδιαφέρον να μας απαντήσει η κυβέρνηση γιατί η διακίνηση ναρκωτικών ή το παρεμπόριο ανθούν και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν ισχύει κανένα άσυλο.
Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την κατάργηση του ασύλου είναι προσχηματικοί και είναι προφανές ότι η ΝΔ την επιθυμεί διακαώς, κυρίως για λόγους ιδεολογικούς.
«Η αστυνομία θα μπαίνει στο πανεπιστήμιο με ένα απλό τηλεφώνημα φοιτητή ή πολίτη», έχει δηλώσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια.
Ωστόσο η απόλυτη ταύτιση του ασύλου με την εγκληματικότητα, δεν ενισχύει τον ισχυρισμό της.
Το πανεπιστημιακό άσυλο στηρίζεται στο εθιμικό δίκαιο που διέπει τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος στη χώρα μας με σημαντικούς συμβολισμούς.
Αναγνωρίστηκε επίσημα με τον Ν. 1268/82.
Έκτοτε ο νόμος έχει τροποποιηθεί, ενώ καταργήθηκε επί Διαμαντοπούλου με τον Ν. 4009/11, προτού το επαναφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν. 4485/2017.
Ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με το άσυλο, είναι ότι απαγορεύει την επέμβαση των δυνάμεων της αστυνομίας στους χώρους των πανεπιστημίων.
Ας δούμε όμως τι προβλέπει ο νόμος:
«Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».
Δηλαδή, όταν τελούνται κακουργήματα και εγκλήματα κατά της ζωής (διακίνηση ναρκωτικών, βιασμοί κτλ) η αστυνομία μπορεί να παρέμβει χωρίς να απαιτείται ειδική άδεια.
Για τα υπόλοιπα αδικήματα απαιτείται η άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου.
Όπως προκύπτει, δεν ευθύνεται το άσυλο για την ανομία στα πανεπιστήμια, αλλά η αδυναμία μας να εφαρμόσουμε τον νόμο.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η αστυνομία επεμβαίνει κανονικά όταν διαπιστώνεται διακίνηση ναρκωτικών, με πρόσφατο παράδειγμα τις συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης για κατοχή κάναβης.
Επίσης η αντιτρομοκρατική έκανε ανενόχλητη τη δουλειά της στη Φιλοσοφική και κατάφερε να εξαρθρώσει τη Συνωμοσίατων Πυρήνων της Φωτιάς.
Όσον αφορά το επιχείρημα ότι οι πρυτάνεις φοβούνται να ζητήσουν την επέμβαση της αστυνομίας, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει όντως να αντιμετωπιστεί με «όχημα» ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της φύλαξης στα πανεπιστήμια.
Πως όμως θα γίνει αυτό, όταν τα πανεπιστήμια δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προσλάβουν φύλακες και καθαρίστριες;
Τα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων είναι πολλά και γιγαντώθηκαν την 8ετία των μνημονίων: Υποχρηματοδότηση, έλλειψη διδακτικού προσωπικού, αδυναμία προσλήψεων, έλλειψη ερευνητικού έργου, αδιαφάνεια στη διάθεση των κονδυλίων, πελατειακές σχέσεις των πρυτανικών αρχών με τις φοιτητικές παρατάξεις…
Ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
Τέλος, σχετικά με το επιχείρημα ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για την κατάργηση του ασύλου, προφανώς ισχύει από τη στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια έχει καλλιεργηθεί το στερεότυπο ότι το άσυλο είναι η πηγή όλων των δεινών.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Τα προβλήματα δεν θα λυθούν με την καταστολή, αλλά με ένα σοβαρό και στοχευμένο σχέδιο στην κατεύθυνση που θα ορίσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα, με γνώμονα τις ανάγκες της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης