Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν κατά Orban - Προσφεύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ για τον νόμο «Stop Soros»

Κομισιόν κατά Orban - Προσφεύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ για τον νόμο «Stop Soros»
Η Κομισιόν προσφεύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά του νόμου «Stop Soros»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα (25/7) να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ουγγαρίας για τον επονομαζόμενο «Stop Soros» νόμο, ο οποίος καθιστά την υποστήριξη προς τους αιτούντες άσυλο ποινικό αδίκημα».
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ουγγαρίας αναφορικά με τη νομοθεσία που ποινικοποιεί τις δραστηριότητες για την υποστήριξη στους αιτούντες άσυλο και περαιτέρω περιορισμούς στο δικαίωμα αίτησης ασύλου.
Μέσω της ανακοίνωσής της, ενημερώνει ακόμη ότι αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ουγγαρία σχετικά με την μη παροχή τροφής σε μετανάστες που αναμένουν να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης και βρίσκονται υπό κράτηση στις ζώνες τράνζιτ της Ουγγαρίας στα σύνορα με τη Σερβία.
Άλλη μια απόφαση που ελήφθη σήμερα στην Κομισιόν αφορά την παραπομπή της Ουγγαρίας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τον αποκλεισμό μη Ευρωπαίων υπηκόων με καθεστώς μακροπρόθεσμου κατοίκου απ’ την εξάσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος.
Στη σημερινή της ανακοίνωση, η Κομισιόν υπογραμμίζει πως τον Ιούλιο του 2018 είχε στείλει επιστολή στη Βουδαπέστη για τον νόμο «Stop Soros» και καθώς η απάντηση που έλαβε τότε ήταν μη ικανοποιητική επανήλθε στο θέμα τον Ιανουάριο του 2019.
Αναλύοντας την απάντηση των ουγγρικών Αρχών, η Κομισιόν έκρινε ότι η πλειοψηφία των ανησυχιών ακόμα δεν έχουν απαντηθεί και αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο δικαστήριο.
Ειδικότερα, η Κομισιόν κρίνει πως η ουγγρική νομοθεσία είναι ασύμβατη με το ευρωπαϊκό δίκαιο στα εξής σημεία:

*Ποινικοποίηση της βοήθειας σε αιτούντες άσυλο

Ο ουγγρικός νόμος περιορίζει το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να επικοινωνούν και να επικουρούνται από τις αρμόδιες εθνικές, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστήριξης στις αιτήσεις ασύλου.
Αυτό παραβιάζει την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου και την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής.

*Παράνομος περιορισμός του δικαιώματος ασύλου

Ο νέος νόμος και η συνταγματική τροπολογία για το άσυλο εισήγαγαν νέες προϋποθέσεις για να κριθεί μη αποδεκτή μια αίτηση ασύλου, περιορίζοντας το δικαίωμα ασύλου μόνο σε άτομα που φθάνουν στην Ουγγαρία απευθείας από μέρη όπου διατρέχουν κίνδυνο η ζωή ή η ελευθερία τους.
Αυτοί οι πρόσθετοι όροι αποκλείουν άτομα που εισήλθαν στην Ουγγαρία από χώρα όπου δεν διώχθηκαν αλλά δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλούς τρίτης χώρας.
Συνεπώς, αυτοί οι όροι περιορίζουν το δικαίωμα ασύλου κατά τρόπο που δεν είναι συμβατός με το δίκαιο της ΕΕ ή το διεθνές δίκαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης