Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προ των πυλών ένα «άτακτο» Brexit - Τελεσίγραφο Johnson σε Juncker για εξάλειψη του backstop

Προ των πυλών ένα «άτακτο» Brexit - Τελεσίγραφο Johnson σε Juncker για εξάλειψη του backstop
Ο Johnson δηλώνει αποφασισμένος για αποχώρηση από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου 2019
(upd) Όλο και πιο πιθανή μοιάζει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Boris Johnson να ξεκαθαρίζει ότι η βασική του προτεραιότητα είναι το Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, ανεξάρτητα από το τι θα φέρουν οι διαπραγματεύσεις με την Ένωση.
Ο B. Johnson δήλωσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Z.C.Juncker ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία) για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit).
Η εκπρόσωπος του Juncker τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική δυνατή για την ΕΕ.
Απάντηση στον Johsnon έδωσε και ο ειδικός διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, ξεκινώντας μία κόντρα με άγνωστα αποτελέσματα.
Επίσης ο κ. Barnier τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Theresa May.
Ο κ. Barnier προσέθεσε ακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τη βασική προτεραιότητα του Johnson η οποία δεν είναι άλλη από ένα Brexit ούτως ή άλλως, μία απόφαση η οποία λαμβάνεται και προκειμένου «να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στα κράτη – μέλη της ΕΕ».
«Ένα no deal Brexit δεν αποτελεί επιλογή της ΕΕ αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα.
Είμαστε πρόθυμοι να συνομιλήσουμε εποικοδομητικά, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία αλλαγή στην υπάρχουσα συμφωνία», ξεκαθάρισε ο κ. Barnier.
Προσέθεσε ακόμη ότι «το βασικό είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να διατηρήσουμε τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές ώστε να υπάρξει αλληλεγγύη προς τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ.
Παραμένω εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού κα πρόθυμος να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία»
Από την πλευρά του ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου 2019.
 «Προτιμώ την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία, ωστόσο αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν σε αλλαγές, θα πρέπει να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, καλώντας την ΕΕ να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία.  
«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι πολύ καλύτερο από την παρούσα συμφωνία με την ΕΕ», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα.
Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου 2019».
«Η αποστολή μας είναι να φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου με στόχο την ένωση και την εκ νέου κινητοποίηση του μεγάλου μας Ηνωμένου Βασιλείου και να καταστήσουμε αυτή τη χώρα τη σπουδαιότερο μέρος στη Γη.
«Η συμφωνία της αποχώρησης απορρίφθηκε τρεις φορές...οι όροι της είναι απαράδεκτοι γι' αυτό το κοινοβούλιο και γι΄αυτή τη χώρα», είπε.
Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι για να προχωρήσει το Brexit πρέπει να καταργηθεί το ιρλανδικό backstop, η πολιτική ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την επιστροφή σκληρών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό με σαφήνεια ότι ο δρόμος προς τη συμφωνία περνά μέσα από την κατάργηση του backstop», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινά μια νέα προσέγγιση προκειμένου να υπάρξει μια ανεξάρτητη πολιτική στον τομέα του εμπορίου και ως εκ τούτου δεν θα διορίσει Βρετανό επίτροπο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Θέλω να αρχίσω να αποδεσμεύω τους αξιωματούχους μας για να αναλάβουν αυτή τη νέα αποστολή (της επίτευξης εμπορικών συμφωνιών) άμεσα.
Ως εκ τούτου δεν θα διορίσουμε σε καμία περίπτωση Βρετανό επίτροπο για την νέα Κομισιόν που να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου», είπε.
«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα για μια νέα προσέγγιση, που θα ολοκληρωθεί με την έξοδό μας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου».
Ο Boris Johnson δήλωσε ότι η Βρετανία βρίσκεται μπροστά στο ξεκίνημα μιας χρυσής εποχής και δεσμεύτηκε ότι θα μετατρέψει τη χώρα στην πλουσιότερη και πιο ευημερούσα χώρα του πλανήτη.

Τελεσίγραφο Johnson σε Juncker: Να εξαλειφθεί το backstop για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας B. Johnson δήλωσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Z.C.Juncker ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία) για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit), σύμφωνα με εκπρόσωπο του νέου ενοίκου του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Johnson και ο Juncker είχαν σήμερα το απόγευμα την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία έπειτα από την εκλογή του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.
Σύμφωνα με τον Βρετανό εκπρόσωπο, ο Johnson επισήμανε στον πρόεδρο της Επιτροπής ότι η Συμφωνία Αποχώρησης που επιτεύχθηκε μεταξύ της προκάτοχου του T. May και της ΕΕ, δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο στην μορφή που έχει σήμερα.
Η εκπρόσωπος του Juncker τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική δυνατή για την ΕΕ.

Juncker: Η συμφωνία «διαζυγίου» που έχει επιτευχθεί με τη Βρετανία είναι η μοναδική δυνατή

Η συμφωνία «διαζυγίου» που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική δυνατή για την ΕΕ, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Boris Johnson.
«Ο πρόεδρος Juncker μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Boris Johnson και, αφού τον άκουσε, του είπε ότι η συμφωνία εξόδου είναι η καλύτερη και η μοναδική δυνατή για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Mina Andreeva.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης