Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 12/9 η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων σε -0,60% και αυξάνει στο 40% από 33% τα όρια αγοράς ομολόγων στο νέο QE και η εμπλοκή με τα CACs

tags :
Στις 12/9 η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων σε -0,60% και αυξάνει στο 40% από 33% τα όρια αγοράς ομολόγων στο νέο QE και η εμπλοκή με τα CACs
Τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στις αγορές μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Ταυτόχρονα θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE με αγορές κρατικών ομολόγων με μηνιαίο ρυθμό 15 δισεκ. ενώ θα συνεχίσει τις επανεπενδύσεις σε τίτλους που απέκτησε από προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.
Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης, το βασικό επιτόκιο παρέμβασης το οποίο θα παραμείνει στο 0%.
Προτάσεις που υπάρχουν να μειωθεί σε αρνητικό -0,25% προσκρούει σε πολλές αντιρρήσεις.
Το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης βρίσκεται στο 0,25% και δεν θα αλλάξει.
Το πιθανότερο είναι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να μειωθεί στο -0,60% από -0,40% δηλαδή περαιτέρω μείωση -0,20%.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι μειώνοντας ακόμη περισσότερο σε αρνητικό έδαφος το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, το οποίο με βάση το οποίο καταθέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ την πλεονάζουσα ρευστότητα τους… πιέζονται τα έσοδα των τραπεζών.
Π.χ. οι κυπριακές τράπεζες που έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα υποχρεώνονται να καταθέτουν στην ΕΚΤ την ρευστότητα τους και χάνουν άπαξ και το επιτόκιο είναι αρνητικό -0,40%.
Image

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE;
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με ρυθμό 15 δισεκ. μηνιαίως.
Μια από τις παραμέτρους που θα θέσει η ΕΚΤ και φαίνεται ότι εξετάζεται είναι να αυξηθούν τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων ανά κράτος από 33% σε 40%.
Προφανώς και μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε στην ΕΚΤ την δυνατότητα να αγοράζει περισσότερα κρατικά ομόλογα αντί να περιμένει να λήξουν και να επαναγοράσει.

Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο ονομάζεται CACs δηλαδή ρήτρες συλλογικής δράσης

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του ESM (παράγραφος 3 του άρθρου 12), το μοντέλο CACs έχει καταστεί υποχρεωτικό σε όλα τα νέα κρατικά χρεόγραφα της ζώνης του ευρώ με διάρκεια άνω του έτους που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Οι ρήτρες συλλογικής δράσης είναι ρήτρες επί ομολόγων που επιτρέπουν να γίνουν αλλαγές στις συμβάσεις στα ομόλογα αυτά σε ψηφοφορία από τους ομολογιούχους.
Πρακτικά τα CACs είναι ρήτρες που σχετίζονται με το καθεστώς της χρεοκοπίας, της στάσης πληρωμών και του default στα κρατικά ομόλογα.
Αν η πλειοψηφία των ομολογιούχων εγκρίνει τις αλλαγές στις συμβάσεις των ομολόγων, τότε ισχύει για όλα τα ομόλογα.
Σε αντίθεση με τις εταιρείες, δεν υπάρχει διαδικασία πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης για τους εκδότες κρατικών ομολόγων.
Ως εκ τούτου, οι ρήτρες συλλογικής δράσης σε κρατικά ομόλογα συμβάλλουν στην πιο ομαλή και προβλέψιμη αναδιάρθρωση του χρέους όταν υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής ή εξυπηρέτησης του χρέους.
Τα ομόλογα ενός κράτους αφορούν συνήθως πολλαπλές διαφορετικές εκδόσεις ή "σειρές" (με διαφορετικές διάρκειες, ποσά τόκων κ.λπ.).
Τα CACs ενός μεμονωμένου μέλους επιτρέπουν τη διεξαγωγή της πλειοψηφίας στο επίπεδο όλων αυτών των "σειρών", χωρίς την ανάγκη πλειοψηφίας σε επίπεδο κατόχων κάθε "σειράς".
 Αυτό μειώνει τον κίνδυνο "αναμονής", δηλαδή ότι μια μικρή ομάδα ομολογιούχων αποφασίζει να μην συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση, σχηματίζοντας μια μειοψηφία για να την εμποδίσει.
. Αυτές οι "παραχωρήσεις" μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην επίλυση μιας κρίσης χρέους.
Στην αναθεωρημένη Συνθήκη του ESM  δεσμεύονται όλα τα μέλη να εισαγάγουν CACs στα νέα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ που εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης