Τελευταία Νέα
Διεθνή

Varadkar: Ελπίζω ότι ο Johnson δεν έχει επιλέξει να προχωρήσει σε «no deal Brexit»

Varadkar: Ελπίζω ότι ο Johnson δεν έχει επιλέξει να προχωρήσει σε «no deal Brexit»
Ελπίζω ότι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει επιλέξει το «no deal Brexit», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Boris Johnson, έχει επιλέξει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, δήλωσε σήμερα (25/7/2019) ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, αλλά τόνισε ότι εναπόκειται στη Βρετανία να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση.
Στην πρώτη του ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός, ο Johnson δήλωσε σήμερα ότι το λεγόμενο «basckstop» για τα ιρλανδικά σύνορα, που προβλέπεται στη συμφωνία «διαζυγίου», θα πρέπει να καταργηθεί ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ.
Ωστόσο, ο Varadkar δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αποχώρησης ή μεταγενέστερη εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία αν η χώρα δεν αποδεχθεί το «basckstop».
Ζητώντας την κατάργηση του «basckstop», ο Johnson ζητά στην ουσία μια έξοδο «χωρίς συμφωνία», ανέφερε ο Varadkar.
«Ελπίζω ότι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει επιλέξει το “no deal Brexit”, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τους ίδιους», δήλωσε ο Varadkar σε δημοσιογράφους.
«Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η θέση της Ιρλανδίας δεν έχει αλλάξει: Το “backstop” αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας αποχώρησης», τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
«Χωρίς το “backstop”, δεν υπάρχει συμφωνία αποχώρησης, δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος, δεν υπάρχει φάση υλοποίησης και δεν θα υπάρξει συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μέχρι να επιλυθούν όλα αυτά τα θέματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Varadkar δήλωσε ακόμη ότι ανυπομονεί να συναντήσει σύντομα τον Johnson και να ακούσει τις θέσεις του.
Ωστόσο, δήλωσε ότι η απόφαση για το εάν η Βρετανία θα φύγει με ή χωρίς συμφωνία εναπόκειται αποκλειστικά στο Λονδίνο.
«Το “no deal Brexit” είναι μια βρετανική απειλή.
Οι μόνοι που μπορούν να προκαλέσουν ένα “no deal Brexit” είναι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης