Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα θα μειώνει τα επιτόκια για όσο θέλει ο Erdogan

tags :
Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα θα μειώνει τα επιτόκια για όσο θέλει ο Erdogan
Aπό την αρχή του 2019, οι επενδυτές έχουν αποσύρει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τουρκικά ομόλογα.
O διοικητής που μόλις ανέλαβε καθήκοντα του επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας ακολούθησε τις εντολές του προέδρου Erdogan και προχώρησε σε επιθετική μείωση επιτοκίων κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή, δεδομένου ότι οι χρηματαγορές προσδοκούν μείωση 2% μέχρι το τέλος του 2019, αλλά ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, τα επιτόκια θα είναι πολύ πιο πάνω από το σημείο όπου βρίσκονταν πριν από έναν χρόνο.
Η επόμενη μείωση αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
Συμπτωματικά, αυτή είναι και η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που φαίνεται ότι πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια της ευρωζώνης σε αρνητικά επίπεδα, κάτι που θα μπορούσε άνετα να εκμεταλλευτεί η Τουρκία για να κινηθεί το ίδιο επιθετικά και κατά τη δική της συνεδρίαση.
Το τεχνητό αίσθημα ανάκαμψης στην Τουρκία προσπαθεί να αντισταθμίσει τις έντονες γεωπολιτικές ανησυχίες των τελευταίων μηνών.
Η πρόσφατη αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 έφερε τη χώρα απέναντι από μια αμερικάνικη απειλή για κυρώσεις, η Συρία σιγοβράζει, ενώ πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν κυρώσεις της ΕΕ για τις παράνομες γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο.
"Οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν, αλλά η ζήτηση για τουρκικά χρεόγραφα παραμένει εύθραυστη, όπως ανέφεραν σήμερα 25/7/2019 αναλυτές της Deutsche Bank.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από την αρχή του 2019, οι επενδυτές έχουν αποσύρει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τουρκικά ομόλογα, ενώ η θέση των ξένων επενδυτών υπολογίζεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, κοντά στο 11%.
Σύμφωνα με το Reuters, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι ακόμα και μετά την επιτοκιακή μείωση μαμούθ της 25/7/2019, τα λεγόμενα "πραγματικά" τουρκικά επιτόκια στην Τουρκία - δηλαδή το ονομαστικό επιτόκιο έναντι του πληθωρισμού - εξακολουθούν να είναι από τα υψηλότερα διεθνώς.
"Η λίρα υποχώρησε 1% αμέσως μετά την απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, αλλά επανέκαμψε σύντομα. Πάντως, η πίεση που προσπαθεί να ασκήσει η κυβέρνηση Erdoganγια νέα ώθηση εν όψει της νέας συνεδρίασης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο του 2019, αναμένεται να προκαλέσει νευρικότητα σε ξένους και εγχώριους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης