Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο Draghi ζητά βοήθεια από Γερμανία και Ευρωζώνη αλλά δεν τον ακούει κανείς

Bloomberg: Ο Draghi ζητά βοήθεια από Γερμανία και Ευρωζώνη αλλά δεν τον ακούει κανείς
H Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει υπερπλεονάσματα, δεν δείχνει να κατανοεί το πρόβλημα
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi φωνάζει όλο και πιο δυνατά για βοήθεια ώστε να ανακάμψει η οικονομία της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν τον ακούει κανείς, ειδικά στο Βερολίνο, σχολιάζει το Bloomberg, στον απόηχο της χθεσινής συνέντευξη τύπου του κεντρικού τραπεζίτη.
Την Πέμπτη ο Draghi προειδοποίησε ότι το outlook επιδεινώνεται διαρκώς και ότι αδιαμφισβήτητα οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να ενισχύσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Η οκταετής θητεία του Draghi η οποία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, σημαδεύτηκε από τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, τις αγορές ομολόγων και τα TLTROs.
Παρά το γεγονός ότι υπόσχεται νέα ποσοτική χαλάρωση , ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο, οι δηλώσεις του καταδεικνύουν ότι η ΕΚΤ πλησιάζει στα όρια των δυνάμεών της.
Την ίδια ώρα η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει υπερπλεονάσματα, δεν δείχνει να κατανοεί το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι ο μεταποιητικός τομέας της συρρικνώνεται.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz, ο οποίος λίγο πριν τις δηλώσεις Draghi, ανέφερε ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να «χαλαρώσει» τη δημοσιονομική της πολιτική, καθώς «δεν είναι απαραίτητο ή σοφό να ενεργούμε σαν να βρισκόμασταν σε κρίση».
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η ΕΚΤ καταπολεμά την κρίση εδώ και χρόνια και βρέθηκε αντιμέτωπη με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τη μάχη με τον αποπληθωρισμό.
Εισήγαγε καινοτόμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων του QE και των TLTROs, τα οποία πλημμύρισαν την Ευρωζώνη με ρευστότητα.
Την ίδια ώρα, δεσμεύτηκε να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ανακάμψουν οι τιμές.
Ωστόσο, παρά την οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία έξι χρόνια και τις 10 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο (κοντά στο 2%).
Πρόκειται για ένα στοιχείο που απειλεί την αξιοπιστία της ΕΚΤ, ειδικά εν μέσω εμπορικών εντάσεων και Brexit.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Richard Barwell, οικονομολόγος της BNP Paribas Asset Management, υπάρχει η αίσθηση ότι η ΕΚΤ ξύνει τον πάτο του βαρελιού.
Ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν δράση όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης