Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί ο Boris Johnson να διαλύσει την ΕΕ; - Τα 3 σενάρια και ο εφιάλτης της von der Leyen – Ο Farage «παραμονεύει»

tags :
Μπορεί ο Boris Johnson να διαλύσει την ΕΕ; - Τα 3 σενάρια και ο εφιάλτης της von der Leyen – Ο Farage «παραμονεύει»
Εάν πετύχει ο Johnson, ο δρόμος της εξόδου από την ΕΕ θα ανοίξει και για άλλες χώρες
Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, έχει μετατραπεί στον χειρότερο εφιάλτη των Βρυξελλών.
Αντικατέστησε την… πολύ «λίγη» Theresa May, η οποία δεν κατάφερε να φέρει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την άλλη, ο Boris Johnson είναι ένας εκ των ηγετών της εκστρατείας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.
Και είναι πιθανό να μην ακολουθήσει τα βήματα της περιοριστικής πολιτικής των Tories, αν και ακόμη δεν έχει διακριθεί για τις μεγάλες αποφάσεις του.
Μέχρι τώρα έχει αντιταχθεί  στη Συμφωνία Απόσυρσης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση της May με την ΕΕ, μόνο για να την υποστηρίξει "με διστακτικότητα" κατά την τρίτη ψηφοφορία.
Γι’ αυτό και ο διάσημος Brexiteer, Nigel Farage αμφιβάλλει ότι η Johnson μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αν και ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αναφέρει ότι θα είναι ανοικτή σε άλλη παράταση της επίσημης ημερομηνίας εξόδου.
Οι επιλογές του Johnson είναι περιορισμένες: είτε πείθει την ΕΕ να προβεί σε θεμελιώδεις αλλαγές στη Συμφωνία Απόσυρσης - κάτι που φαίνεται απίθανο - είτε ακυρώνει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, είτε οδηγεί τη χώρα στην έξοδο χωρίς συμφωνία.
Στο παρελθόν, κατέστησε σαφές ότι είναι ανοικτός στην τρίτη επιλογή.
Σύμφωνα με το σενάριο του χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα υιθετήσουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι θα επαναφέρουν τους δασμούς στα αγαθά που προέρχονται από την ΕΕ.
Αυτό είναι το σημείο αμφισβήτησης: εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ επανεισάγουν τους δασμούς, τότε τα σύνορα (συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας) θα μπορούσαν να διακόψουν την αλυσίδα εφοδιασμού και να προκαλέσουν ελλείψεις και αυξανόμενες τιμές.
Από την άλλη πλευρά, οι Brexiteers διαβεβαίωσαν τους επικριτές τους ότι οι τεχνολογικές βελτιώσεις μπορούν να κάνουν τη διαδικασία ομαλή και άσκοπη και ότι οι δεσμοί θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν η ΕΕ λάβει αυτήν την απόφαση.
Βέβαια, σε μια άλλη λογική, ο νέος βρετανός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θέλει να πάρει μια συμφωνία, αλλά επίσης ότι είναι έτοιμος να οδηγήσει σε έξοδο χωρίς συμφωνία αν είναι απαραίτητο.
Και αυτή η στρατηγική δεν βοηθά…
Ειδικά την ΕΕ, για την οποία ο Johnson είναι η λιγότερο ευνοϊκή επιλογή υπό αυτή την έννοια, επειδή φαίνεται πιο ασφαλής στο να περπατήσει μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτό εξηγεί τις νευρικές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.
Γι’ αυτό έχουν καταρτιστεί 3 σενάρια από τους αναλυτές:
-Αν ο Johnson δεν καταλήξει σε συμφωνία και πιέσει για παράταση, τότε οι μέρες του ως πρωθυπουργός θα είναι λίγες
-Αν φύγει χωρίς συμφωνία, θα αντιμετωπίσει τα σενάρια κρίσης για εβδομάδες, ενώ θα κατηγορείται για κάθε κακή οικονομική είδηση
-Εάν κατορθώσει να επιτύχει μια καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπει στην ιστορία ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο τελευταίο σενάριο, ο ίδιος ο Johnson θα έχει δείξει το δρόμο και για άλλες χώρες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης