Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Salvini απαγορεύει την αποβίβαση 135 μεταναστών στην Ιταλία

Ο Salvini απαγορεύει την αποβίβαση 135 μεταναστών στην Ιταλία
Ο Matteo Salvini απαγορεύει την αποβίβαση 135 μεταναστών στην Ιταλία
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Salvini ανακοίνωσε σήμερα (26/7) ότι δεν θα επιτρέψει σε ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, το Gregoretti, να αποβιβάσει τους μετανάστες που διέσωσε στη Μεσόγειο, απαιτώντας για άλλη μια φορά να συμφωνήσουν πρώτα οι ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα κατανεμηθούν οι άνθρωποι αυτοί.
Το Gregoretti διέσωσε 135 ανθρώπους από δύο λέμβους στα ανοιχτά της Μάλτας αργά το βράδυ της Πέμπτης αλλά αναμένει ακόμη εντολή για το πού θα τους μεταφέρει.
«Δεν θα δώσω καμία έγκριση να αποβιβαστούν μέχρι να δεσμευτεί η Ευρώπη να παραλάβει όλους τους μετανάστες που επιβαίνουν» στο σκάφος, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ηγέτης της Λέγκα και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.
Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ 14 χωρών ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένας «μηχανισμός αλληλεγγύης» για να κατανέμονται οι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο.
Προκάλεσε όμως την οργή του Matteo Salvini, όταν διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να αποβιβάζονται πρώτα στην Ιταλία.
Οι μετανάστες που σώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή επέβαιναν σε δύο σαπιοκάραβα.
Αρχικά τους είδαν και ενημέρωσαν τις αρχές Τυνήσιοι ψαράδες, ενώ κατόπιν τους εντόπισαν και Ιταλοί ψαράδες, τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τη Μάλτα.
Οι Ιταλοί είπαν ότι έμειναν επί 24 ώρες κοντά τους, για να τους βοηθήσουν και να τους καθησυχάσουν, εν αναμονή της άφιξης βοήθειας.
«Τους δώσαμε νερό, κρακεράκια...
Ήμασταν σε μόνιμη επαφή με την ιταλική ακτοφυλακή.
Η Μάλτα όμως δεν απάντησε ποτέ», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο καπετάνιος του αλιευτικού που επέστρεψε το πρωί στο λιμάνι της Σκίακα, στη δυτική Σικελία.
Τελικά, ένα περιπολικό του ιταλικού λιμενικού έφτασε από τη Λαμπεντούζα για να τους σώσει και να τους μεταφέρει στο Gregoretti, όπου βρίσκονταν ήδη άλλοι μετανάστες που είχαν διασωθεί νωρίτερα.
Το βράδυ της Τετάρτης η ακτοφυλακή διέσωσε 77 ανθρώπους –οι μισοί ήταν γυναίκες και παιδιά– που είχαν αναχωρήσει τρεις ημέρες νωρίτερα από τη Λιβύη.
Όλοι τους μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη έφτασαν επίσης δύο πλοιάρια από την Τυνησία, στα οποία επέβαιναν 34 άνθρωποι –τα 12 ήταν παιδιά.
Την Πέμπτη, το λιμενικό της Μάλτας διέσωσε 76 μετανάστες από ένα πλοιάριο που έμπαζε νερά ενώ σήμερα η χώρα δέχτηκε άλλους 67 που επέβαιναν σε ένα σκάφος που αντιμετώπιζε προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης