Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Στις 1000 μονάδες επόμενη ισχυρή αντίσταση για τον ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Κων. Φέγγος (VERSAL): Στις 1000 μονάδες επόμενη ισχυρή αντίσταση για τον ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Άρθρο του Κωνσταντίνου Β. Φέγγου, Προέδρου  VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Επαναφορά στα επίπεδα προ των εκλογών έκανε το χρηματιστήριο τη βδομάδα που πέρασε.
Αυτό σημαίνει ότι απορροφήθηκε το πρώτο κύμα πωλήσεων που είχε δημιουργηθεί εν μέρει από την άστοχη κίνηση της αναστολής διαπραγμάτευσης του ΟΠΑΠ, αλλά κυρίως από όσους αγόρασαν βραχυπρόθεσμα, παίζοντας το γεγονός ότι θα εκλεγεί μια κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις.  
Όταν αυτοί προσπάθησαν να πουλήσουν, ανακάλυψαν την θλιβερή Ελληνική πραγματικότητα.  
Το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει κανένα βάθος, ικανό να απορροφήσει κραδασμούς.
Λίγοι παίκτες δραστηριοποιούνται και ο «αντίλογος» στις αποφάσεις τους είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
Βασικός λόγος για το παραπάνω, είναι ότι το χρηματιστήριο για πολλά χρόνια έχει αποτύχει στο κύριο ρόλο του που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και αποτελεί απλώς ένα τόπο διαπραγμάτευσης κυρίως για επαγγελματίες.
Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να το υποστηρίξει.
Θα έχει εξάλλου αρκετά κίνητρα για να το κάνει.
Η διασφάλιση διαφάνειας που προσφέρει η εισαγωγή στο χρηματιστήριο και η ύπαρξη αυστηρής εποπτείας, έχει συνδεθεί ακόμα και με πακέτα ευρωπαϊκών επιδοτήσεων όπως το λεγόμενο πακέτο Junker.
Φυσικά, μέχρι στιγμής ο κύριος όγκος των χρημάτων που έχουν εισρεύσει στα ταμεία των επιχειρήσεων από αυτό το πακέτο, είναι με τη μορφή ομολογιακών εκδόσεων, που και αυτές όμως είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
Επίσης, για την απορρόφηση των κονδυλίων, έχουν δημιουργηθεί εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εταιρείες, όπως ΑΚΕΣ (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών), ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) και άλλες, που σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.  Φυσικά, το σύντομο για την Ελλάδα, πολλές φορές παίρνει παρατάσεις.
Τώρα στο χρηματιστήριο, είδαμε τις τράπεζες πάλι να δυσκολεύονται να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα τιμών, καθώς η αγορά δεν έχει καταλάβει ποιο θα είναι το νέο μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της επίλυσης του θέματος των κόκκινων δανείων.  
Από την άλλη είδαμε πολλές εταιρείες που μέχρι τώρα ήταν στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος να δίνουν μεγάλα κέρδη. Το ίδιο συνέβη και για εταιρείες που αναμένεται να ωφεληθούν από τις κυβερνητικές αποφάσεις  όπως η ΔΕΗ.
Την ίδια περίοδο, πολλές εταιρείες δίνουν μερίσματα, κάνοντας τους μετόχους τους ευτυχείς, αν και η αποκοπή μερισμάτων έχει πτωτική επίδραση στους δείκτες που δεν αναπροσαρμόζονται για τις αποκοπές.
Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, ξεπερνώντας τις 880 μονάδες ο δείκτης (εφόσον αυτό διατηρηθεί για τρεις μέρες ή συνοδευτεί με αύξηση του τζίρου), δίνει στόχο για ψηλότερα επίπεδα τιμών.  
Το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης θα είναι οι περίπου 1.000 μονάδες, αν και υπάρχουν μικρότερες αντιστάσεις στις 920 και στις 960 μονάδες.
Η αγορά αναμένει τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης που θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως επίσης και τις κρίσεις που θα διατυπώσουν οι διάφοροι οίκοι αξιολόγησης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Μετά την επιτυχία της έκδοσης 7επτούς ομολόγου με χαμηλό επιτόκιο, και την πτώση των spreads, επίσης αναμένουμε τις τράπεζες να προσπαθήσουν να δανειστούν με χαμηλότερα επιτόκια. Όλα αυτά θα δώσουν το στίγμα των επόμενων κινήσεων της αγοράς και αναμένονται να είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Κων. Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης