Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard Chartered: Βραχύβια η θετική επίδραση της μείωσης επιτοκίων στις αγορές

tags :
Standard Chartered: Βραχύβια η θετική επίδραση της μείωσης επιτοκίων στις αγορές
Από τη στιγμή που η αγορά έχει προεξοφλήσει μία μείωση επιτοκίων, όταν συμβεί δεν πρόκειται να τις επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό
Μικρής κλίμακας και βραχυχρόνιας διάρκειας θα είναι η επίδραση από τις μειώσεις επιτοκίων κυρίως της Fed αλλά και της ΕΚΤ, τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία, όπως εκτιμά η Standard Chartered σε ανάλυσή της.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό όμιλο έχει γίνει πολύ συζήτηση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έχει προκαλέσει και σύγχυση, για την επίδραση που μπορεί να έχει μία αναπάντεχη απόφαση των κεντρικών τραπεζών τόσο στις αποτιμήσεις των assets όσο και στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο Steve Englander, κορυφαίος αναλυτής της Standard Chartered, υποστηρίζει σε σχόλιό του ότι ισχύουν τα ακόλουθα:

- Στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο δεν θα υπάρχει σημαντική επίδραση στις αποτιμήσεις και την οικονομική δραστηριότητα εάν η Fed προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (σ.σ.: το χαρακτηρίζει ως απίθανο) τον Ιούλιο ή κατά 25 μονάδες βάσης τον ίδιο μήνα και ακόμη 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
- Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει μικρή επίδραση, κάτι που έχει καταγραφεί ξεκάθαρα στην περίπτωση της Ιαπωνίας.
- Εάν μία κεντρική τράπεζα κινηθεί πιο γρήγορα απ’ ότι έχουν προεξοφλήσει οι αγορές αυτό μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η θετική επίδραση θα είναι βραχύβια.

Συνεχίζοντας ο αναλυτής τονίζει ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης σε όλες τις χώρες της G10 έως το τέλος του 2019.
Παράλληλα εκτιμάται ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 69 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2019 και κατά 105 μονάδες βάσης έως τα μέσα του 2020.
Αποτέλεσμα από τον Νοέμβριο του 2018 έως το τέλος του 2019 το μέσο επιτόκιο να έχει μειωθεί κατά 42,5 μονάδες βάσης.
Στις αγορές ομολόγων εκτιμάται ότι η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού θα φθάσει στο 1,75% στα τέλη του 2019 (με τη Standard Chartered να τοποθετεί την απόδοση στο 1,655) και του 10ετούς στο 2,1% (η Standard Chartered εκτιμά ότι θα φθάσει στο 1,75%).

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση μεταξύ των επενδυτών σχετικά με την αγορά περιουσιακών στοιχείων και τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιβεβαίωση ή όχι των προσδοκιών των αγορών για τη νομισματική πολιτική.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες δεν έχουν αποφύγει την τιμολόγηση της αγοράς, ενώ μερικές έχουν ενθαρρύνει σιωπηρά ή ρητά αυτή την τιμολόγηση.
Η αναπροσαρμογή της μελλοντικής χαλάρωσης στην αγορά χρήματος θα πρέπει να επηρεάσει πολύ γρήγορα, αν όχι αμέσως, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, την αγορά ομολόγων, εμπορευμάτων και μετοχών.
Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτής της αναπροσαρμογής εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, όχι αμέσως.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο γρήγορα γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος.
Για παράδειγμα η χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών τον Ιανουάριο θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο μέχρι τον Ιούλιο, αλλά ίσως όχι.
Οι επενδυτές πρέπει να εκτιμήσουν εάν η σταθερή δραστηριότητα θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αντισταθεί στις προσδοκίες ή να την δικαιώσει.
Αυτή η τιμολόγηση δεν έχει απαραιτήτως θετικές συνέπειες για όλες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Εάν ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται οριακά άνω των 3.000 μονάδων όταν ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, όλα δείχνουν ότι η μελλοντική κερδοφορία θα είναι περιορισμένη.
Θετική έκπληξη δεν είναι η νομισματική πολιτική σε αυτήν την περίπτωση αλλά για παράδειγμα μία συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο.
Οι επενδυτές εξετάζουν τις επιπτώσεις της καθυστέρησης και της χαλάρωσης
Η σύγχρονη οικονομική θεωρία στηρίζεται στην άποψη ότι οι αγορές ενσωματώνουν γρήγορα εκπλήξεις.
Εάν η Fed ή άλλη κεντρική τράπεζα ανακοινώσει μια αλλαγή πολιτικής, ο αντίκτυπος της μετατόπισης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων πιθανότατα θα γίνει αισθητός γρήγορα.
Όταν οι επενδυτές θεωρούν περισσότερο πιθανή μία μείωση κατά 50 μονάδες σε σχέση με μία κατά 25 μονάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων, οι τιμές των μετοχών και τα νομίσματα επηρεάζουν σχεδόν αμέσως και προσαρμόζονται στη διαφαινόμενη αλλαγή τάσης στη νομισματική πολιτική.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί καταγράφεται η ανεργία στις ΗΠΑ, οι πραγματικές αποδόσεις του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Χρησιμοποιούμε την πραγματική απόδοση του 2ετούς ομολόγου ως μία πιο καλή ένδειξη της μακροπρόθεσμης πορείας των αγορών.
Μια έκπληξη πολιτικής μπορεί να εντείνει ή να επιβραδύνει τον ρυθμό της χαλάρωσης, αλλά αν δεν γίνει αυστηρότερη, δεν θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
Το γεγονός ότι η οικονομία φαίνεται κάπως ισχυρότερη τώρα μπορεί να αντικατοπτρίζει τη χαλάρωση που υπάρχει σήμερα στην τιμή, ή μπορεί να σημαίνει ότι το πραγματικό επιτόκιο ισορροπίας είναι υψηλότερο από όσο νομίζαμε.
Πιθανότατα δεν θα ξέρουμε για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά όσο εμπεριέχεται ο πληθωρισμός, οι επενδυτές πιθανότατα θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν τις προσδοκίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης