Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑ» οι ΗΠΑ - Σταθερό το outlook

tags :
Scope: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑ» οι ΗΠΑ - Σταθερό το outlook
Η Scope Ratings διατηρεί αμετάβλητες τις αξιολογήσεις των ΗΠΑ 
Σε «ΑΑ» -και όχι η ανώτατη «ΑΑΑ»- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών η Scope Ratings, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει την πλούσια, ανταγωνιστική και διαφοροποιημένη οικονομία της χώρας, το διαφανές και υπεύθυνο θεσμικό της πλαίσιο και την ασύγκριτη θέση του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Αντιθέτως, περιορίζεται από την αποδυνάμωση των προοπτικών δυνητικής ανάπτυξης λόγω της υποτονικής παραγωγικότητας και της αύξησης του εργατικού δυναμικού, του υψηλού και αυξανόμενου επιπέδου του δημόσιου χρέους και των σημαντικών ενδεχόμενων υποχρεώσεων από τις υποχρεώσεις συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης.
Με την έλλειψη διμερούς πολιτικής συνεργασίας, αυτά τα διαρθρωτικά ζητήματα είναι απίθανο να αντιμετωπιστούν επαρκώς στο εγγύς μέλλον.
«Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στη μεγαλύτερη χρονική περίοδο επέκτασης της ιστορίας της, με πραγματικό ΑΕΠ 20% πάνω από το επίπεδο πριν από την κρίση που καταγράφηκε το 2007. (…)
Με την προοπτική πτώσης του πληθωρισμού και χαμηλότερων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, από την πιθανότητα περιορισμού της παραγωγικής ικανότητας, την αυξανόμενη συναίνεση για χαμηλότερο ουδέτερο επιτόκιο και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες προοπτικές, ο οίκος προβλέπει τουλάχιστον μία μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος και τουλάχιστον δύο ακόμη κατά τη διάρκεια του 2020. (…)
Παρά τις ενυπάρχουσες πιστωτικές δυνάμεις, η αξιολόγηση των ΗΠΑ περιορίζεται από διάφορα δομικά χαρακτηριστικά.
Πρώτον, η δυνητική αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της πτώσης του συνολικού παράγοντα και της παραγωγικότητας της εργασίας και εκτιμάται τώρα σε περίπου 1,9% για την δεκαετία 2020-29. (…)
Επιπλέον, επισημαίνoνται τα ανησυχητικά κοινωνικά αποτελέσματα που επισημάνθηκαν από το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του προσδόκιμου ζωής, του συνεχώς υψηλού μεριδίου του πληθυσμού, ανάλογα με τα ομοσπονδιακά προγράμματα για τη διατροφή, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τη στέγαση, τη διάβρωση της κοινωνικοοικονομικής κινητικότητας, τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης, τα στάσιμα εισοδήματα μεταξύ πολλών νοικοκυριών και η μεγαλύτερη ανισότητα εισοδήματος και πλούτου.
Δεύτερον, η συσσώρευση δημοσιονομικών ελλειμμάτων ως απάντηση στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, οδήγησε σε απότομη αύξηση του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης από 65% του ΑΕΠ το 2007 σε περίπου 106% το 2018.
Τρίτον, και σχετικά, εκτιμούμε επίσης ότι οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις αποτελούν σημαντικό βάρος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης