Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιχειρηματικές επενδύσεις και ακίνητα φρένο για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο β' τρίμηνο του 2019

tags :
Επιχειρηματικές επενδύσεις και ακίνητα φρένο για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο β' τρίμηνο του 2019
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η αγορά ακινήτων για έκτο τρίμηνο
Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό, τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών περιόρισε την πτώση των εξαγωγών και τη μείωση των αποθεμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να μετριάσει τις ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας.
Αλλά η αρκετά θετική έκθεση από το Τμήμα Εμπορίου την Παρασκευή (26/7/2019) είχε μερικά ανησυχητικά σημεία για την δεκαετή οικονομική ανάπτυξη.
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η αγορά ακινήτων για έκτο τρίμηνο.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, στις αρχές του Ιουλίου 2019 χαρακτήρισε τους δύο τομείς ως "τομείς αδυναμίας της οικονομίας". Πάντως, είναι πιθανό να αποτελέσουν αφορμή για μείωση επιτοκίων από την FED στη συνεδρίασή της στις 30 και 31/7/2019, για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, λόγω των αυξανόμενων κινδύνων από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η Fed αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στη συνεδρίασή της στις 30-31 Ιουλίου.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε σε ετήσιο ρυθμό 2,1% κατά το β' τρίμηνο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 1,8%, για το ίδιο διάστημα. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η ταχύτητα με την οποία η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες στον πληθωρισμό, είναι μεταξύ 1,7% και 2,0%.
Ο πρόεδρος Donald Trump, του οποίου η διοίκηση έχει επιδιώξει να ενισχύσει την οικονομία μέσω μαζικών φορολογικών περικοπών και κρατικών επενδύσεων υποβάθμισε την επιβράδυνση της οικονομίας και κατηγόρησε την Fed για την απώλεια της δυναμικής.
Η αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη που δημοσίευσε η κυβέρνηση σήμερα Παρασκευή 26/7/2019 επιβεβαίωσε ότι η οικονομία δεν κατάφερε πετύχει το ποσοστό-στόχο του 3% που είχε θέσει ο Λευκός Οίκος από το 2008. Αντ' αυτού, σε ετήσια βάση, φαίνεται να κινήθηκε μόνο κατά 2,5%.
Ο Trump, ο οποίος θέλει να καυχιέται για την οικονομία ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της πρώτης θητείας του, είχε επισημάνει την ετήσια αύξηση ως δείκτη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του.
Οι οικονομολόγοι, οι οποίοι προβλέπουν ότι η ετήσια ανάπτυξη θα συνεχιστεί γύρω στο 2,5%, λένε ότι η μαζική δημοσιονομική ώθηση, η οποία περιελάμβανε πακέτο φορολογικών περικοπών ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν είχε μακροχρόνια επίπτωση στην ανάπτυξη, αυξάνοντας παράλληλα το χρέος της χώρας.
"Τα στοιχεία καθιστούν σαφές το γεγονός ότι οι φορολογικές περικοπές δεν οδήγησαν σε μόνιμη μεταστροφή προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ", δήλωσε ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM στη Νέα Υόρκη.
Η έκθεση του ΑΕΠ έδειξε επιτάχυνση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο, αν και η τάση παρέμεινε πολύ κάτω από το στόχο του 2% της Fed.
Το δολάριο σημείωσε άνοδο στα υψηλά επίπεδα διμήνου σε σχέση με ένα καλάθι νομισμάτων, καθώς οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες αποδυνάμωσαν περισσότερο τις προσδοκίες για μια πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της FED.
Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, σημείωσε άνοδο 4,3% το δεύτερο τρίμηνο, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό από το τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Η δαπάνη υποστηρίζεται από το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχεδόν 50 χρόνια και βοήθησε να αντισταθμιστεί μια αδυναμία που παρατηρήθηκε στις εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 5,2%.
Η πτώση των εξαγωγών οδήγησε σε μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα, το οποίο μειώθηκε κατά 0,65% του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο.
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν σε ποσοστό 0,6% το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που αποτελεί την πρώτη συρρίκνωση από το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπήρξε ρυθμός μείωσης κατά 10,6% των δαπανών για τις κατασκευές.
Οι δαπάνες για τα πνευματικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της ανάπτυξης, αυξήθηκαν.
Οι επιχειρηματικές δαπάνες για τον εξοπλισμό ανέκαμψαν με ρυθμό 0,7% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά θεωρούνται περιορισμένες λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αεροδιαστημικός κολοσσός της Boeing.
Η Boeing κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία απώλειά της λόγω του κόστους επίλυσης προβλημάτων που έχουν προκύψει στα αεροσκάφη τύπου 737 MAX.
Η αύξηση των κρατικών επενδύσεων επιταχύνθηκε, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις στη δεκαετία, αλλά οι δαπάνες για τον τομέα των οικοδομών συρρικνώθηκαν για έκτο τρίμηνο, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την Μεγάλη ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης