Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (Εθνική Tράπεζα): Δημιουργούνται οι συνθήκες για μεγάλη αύξηση των επενδύσεων

Μυλωνάς (Εθνική Tράπεζα): Δημιουργούνται οι συνθήκες για μεγάλη αύξηση των επενδύσεων
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δηλώνει αισιόδοξος ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να πυροδοτήσουν μια μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία

Ένα άλμα επενδύσεων μέσα στα επόμενα χρόνια, από Έλληνες και ξένους που πιστεύουν στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».
Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να πυροδοτήσουν μια μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Μάλιστα, αφού υπογραμμίζει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης και η αυξημένη αβεβαιότητα κατά την περίοδο της κρίσης ήταν το βασικό εμπόδιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων, αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομίας θα επιστρέψει πλήρως όταν συντρέχουν σωρευτικά οι κατάλληλες προϋποθέσεις».
Όπως εξηγεί, «η σταθερότητα δηλαδή της οικονομικής πολιτικής, η συνεπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ένα πιο λειτουργικό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό.
Μεταξύ άλλων, εννοώ σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη δομή και στον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, στην αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, στην παιδεία και στη νομοθεσία για τις χρήσεις γης».
«Έτσι θα προσελκύσουμε τις άμεσες επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να ευελπιστούμε σε έναν νέο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης», τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι «χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται προσπάθεια, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».
Κατά τον ίδιο, καθοριστικό ρόλο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την οικονομική ανάπτυξη, θα παίξουν η αποφασιστικότητα και ταχύτητα υλοποίησης.
Σε μια αναφορά του στην πρόσφατη περιπέτεια της χώρας και σε λάθη που κλόνισαν την τραπεζική πίστη και αύξησαν τα κόκκινα δάνεια, επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πλήγμα για την ελληνική οικονομία ήταν ότι «από άστοχους χειρισμούς, τόσο δικούς μας όσο και των εταίρων, άνοιξε η συζήτηση για το Grexit.
Αυτό τρομοκράτησε τον κόσμο της οικονομίας».
Προσθέτει πως «προκάλεσε τεράστια φυγή κεφαλαίων, δραματική μείωση της οικονομικής  δραστηριότητας, γιγαντιαία αύξηση της ανεργίας και συρρίκνωσε την εμπιστοσύνη στις συναλλαγές,  την εξυπηρέτηση χρέους και τον οικονομικό προγραμματισμό του ιδιωτικού τομέα».
Σημειώνει ότι «τα προβλήματα της οικονομίας θα μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε με μικρότερο κόστος, κοινωνικό και οικονομικό, σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, χωρίς τον πανικό που δημιούργησε η δυνητική έξοδος από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».

"Πρώτο μέλημα των τραπεζών πρέπει να είναι η μείωση των κόκκινων δανείων"

Για τις τράπεζες αναφέρει ότι πρώτο μέλημά τους πρέπει να είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ δεν βλέπει ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα πριν να ολοκληρωθεί το εγχείρημα αυτό που θα απαιτήσει τουλάχιστον μία τριετία.
Όπως αναφέρει «το πρώτο μέλημα των ελληνικών τραπεζών πρέπει να είναι η μείωση των κόκκινων δανείων.
Ως εκ τούτου, οι εποπτικές Αρχές δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε ανακατάταξη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, πριν να ολοκληρωθεί το εγχείρημα αυτό.
Η ολοκλήρωση θα χρειαστεί τουλάχιστον μία τριετία.
Η ψηφιακή επανάσταση στον τραπεζικό κλάδο με τη συνακόλουθη μείωση του κόστους λειτουργίας μπορεί δυνητικά να δημιουργήσουν συνθήκες ανακατατάξεων,  αλλά όχι άμεσα, στο μέλλον».
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, τονίζει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος.
Όπως αναφέρει ο κ. Μυλωνάς «ήδη έχουν μειωθεί κατά 27 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία δεν διευκόλυνε για ρυθμίσεις ούτε τις τράπεζες ούτε τους δανειολήπτες.
Επίσης, σε βάθος τριετίας, θα μειωθούν περαιτέρω κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτήν τη δέσμευση έχουν αναλάβει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και ο εν λόγω στόχος δείχνει απόλυτα  εφικτός.
Διότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στην αγορά και τα εργαλεία διαχείρισης του προβλήματος είναι περισσότερα.
Έχει δημιουργηθεί μια αγορά με πολλούς ξένους παίκτες, οι οποίοι έχουν επιτύχει ικανές οικονομίες κλίμακας.
Έχουν επίσης διορθωθεί θεσμικές δυσλειτουργίες, παρά το γεγονός ότι  υπάρχει και άλλο περιθώριο.
Ακόμη, έχε αρχίσει να βελτιώνεται η οικονομίας και αυτό βοηθάει πολύ.
Η ανεργία μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων».
Προσθέτει ότι η μείωση των κόκκινων δανείων «θα επιταχυνθεί με την επιτυχή εφαρμογή του Νόμου 4605 (νέος νόμος Κατσέλη), αλλά και ενδεχόμενη ενεργοποίηση του λεγόμενου APS που είναι το πρόγραμμα εγγυήσεων για μέρος των πωληθέντων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, αλλά και του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και με την πιο αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης».

Για Εθνική Τράπεζα

Οσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, τονίζει ότι «αλλάζει ριζικά» με ανανέωση της διοικητικής ομάδας, με άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των πελατών και απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά.
«Δημιουργούμε την Εθνική του αύριο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι "η Εθνική Τράπεζα άρχισε να αλλάζει και αλλάζει ριζικά", προσθέτοντας "ανανεώσαμε τη διοικητική μας ομάδα με νέα, πολύ ικανά στελέχη, ανταποκρινόμαστε πιο γρήγορα στα αιτήματα των πελατών μας, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς, αρχικά στην εταιρική τραπεζική αλλά πλέον και στη λιανική, ενισχύουμε συνεχώς την ποιότητα του ισολογισμού μας (μείωση κόκκικων δανείων  μέσω δυο μεγάλων συναλλαγών και ανταλλαγή παραγώγου Titlos έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου).
Ανοίγουμε νέες προοπτικές για την Εθνική και αυτό αρχίζουν και μας το αναγνωρίζουν εντός και εκτός των εθνικών συνόρων.
Πριν από δύο μήνες παρουσιάσαμε το τετραετές μας πλάνο στο Λονδίνο και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, με τη διαφάνεια και την αναλυτική περιγραφή της στρατηγικής μας.
Πριν από δύο εβδομάδες η ορθότητα των επιλογών μας επαληθεύτηκε με την επιτυχή έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 400 εκαττομμυρίων ευρώ.
Ασφαλώς έχουμε ακόμη να  κάνουμε πολλά και μεγάλα βήματα, αλλά δεν έχουμε πετύχει και λίγα...".  
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι οι πελάτες απαιτούν σήμερα περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται ταχύτερα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.
"Η ψηφιακή εποχή έχει ήδη φθάσει στην Ελλάδα και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή άμεσα όλοι", δηλώνει και προσθέτει ότι οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν εκατοντάδες εκαττομμύρια στις νέες τεχνολογίες και "στην Εθνική Τράπεζα κινούμαστε με πολύ γρήγορα βήματα στην κατεύθυνση αυτή, αυτοματοποιώντας εσωτερικές διαδικασίες και προσφέροντας νέες υπηρεσίες από το κινητό τηλέφωνο και το ίντερνετ (π.χ. εφαρμογή για τη διαχείριση προσωπικού προϋπολογισμού  PFM)".   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης