Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς

Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς
"O ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση", αναφέρει ο Π. Σκουρλέτης
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς», υπογραμμίζει ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Όπως αναφέρει «το να διαμορφώσει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούν να εκφραστούν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται π.χ. ως κεντροαριστεροί ή σοσιαλδημοκράτες ή δεν ξέρω τι άλλο, είναι καλό.
Άρα, λοιπόν, έχει σημασία να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή, πάνω σε ποια προγραμματική πρόταση θα συγκροτείται -και δεν εννοώ τη συρραφή κάποιων θέσεων μόνο- αλλά και με ποιες ιδεολογικές αναφορές και με ποια ταυτότητα».
«Η προσπάθειά μας πρέπει να εστιάσει στο γεγονός ότι οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια ταυτότητα σύγχρονης πληθυντικής Αριστεράς», προσθέτει.
Ο ίδιος, απαντώντας στο ερώτημα τι αναμένεται να γίνει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ , επισημαίνει ότι «πάμε να διαμορφώσουμε τους όρους μιας νέας πληθυντικής Αριστεράς της εποχής μας, που πέρα από το θέμα της αντικαπιταλιστικής προοπτικής θα πρέπει να αναδεικνύει στην ταυτότητα της, την αυταξία της δημοκρατίας και τη συνεχή πάλη για την διεύρυνσή της σε όλα τα πεδία της κοινωνικής και πολιτικής ζωής».
Συμπληρώνει ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συλλογικότητα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, αλλά και μια νέα οικολογική ριζοσπαστική προσέγγιση.
Ακόμη, τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση, όταν μάλιστα ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση προσανατολισμού και στρατηγικής», όπως και «τη γοητεία μιας εκ του ασφαλούς αντιπολίτευσης που θα είναι ισοπεδωτική, λαϊκιστική και που δεν θα έχει στοιχεία μιας ενιαίας προγραμματικής πρότασης», ενώ ταυτόχρονα «θα πρέπει να καλύψει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην επιρροή του στην κεντρική πολιτική σκηνή σε σχέση με την απουσία του από επιμέρους κοινωνικούς χώρους (σωματεία, συνδικάτα, τοπική αυτοδιοίκηση)».
«Μαζικό κόμμα σημαίνει πρώτα απ' όλα παρουσία στους μαζικούς χώρους», αναφέρει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει «προφανώς για εμάς δεν είναι αδιάφορη η αριθμητική διάσταση του κόμματος», αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έδειξε ότι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να κάνει υπερβάσεις. '
Αρα ο κίνδυνος του κόμματος-σκαντζόχοιρος, δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ακόμη, μιλά για «αισθητή αύξηση των οργανωμένων μελών μας σε όλη τη χώρα» τόσο προεκλογικά, όσο και μετά τις εκλογές.
Κληθείς να σχολιάσει ότι πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάψει να λειτουργεί με τη λογική του 4%, τη λογική ενός κόμματος περιθωρίου, να δημιουργήσει μηχανισμούς και να βρει τα πατήματά του ως κόμμα εξουσίας", ο κ. Σκουρλέτης απαντά ότι «ο  ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν κόμμα περιθωρίου ακόμα και όταν βρισκόταν στο 4%.
Η στρατηγική του ανάλυση και προσέγγιση για τα πράγματα δεν ήταν μιας Αριστεράς του περιθωρίου».
«Εγώ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ σαν μια εκδοχή των κομμάτων του παλαιού δικομμματισμού, όπου κάθε φορά τα διάφορα μονοπρόσωπα βιλαέτια ανεχόντουσαν αυτόν που ήταν στην κορυφή και ετοίμαζαν τη διαδικασία διαδοχής του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδικεί μια τέτοια παράδοση.
Διεκδικεί να φτιάξει ένα σύγχρονο, ανοιχτό, μαζικό Αριστερόπολιτικό υποκείμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι το ποσοστό 31,5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ «δείχνει ότι έχει εμπεδωθεί η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος», ότι «αυτή η σχέση θα πρέπει να αποκτήσει και οργανικά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερους πολιτικούς δεσμούς» και πως «αυτό θα γίνει μέσα από κοινωνικούς αγώνες και μέσα στους κοινωνικούς χώρους».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης