Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Νέα σύνοδος στη Βιέννη με στόχο τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Αυστρία: Νέα σύνοδος στη Βιέννη με στόχο τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν
Η σύνοδος γίνεται έναν μήνα μετά από την προηγούμενη άκαρπη συνάντηση που έγινε στην αυστριακή πρωτεύουσα
Σύνοδο στην Βιέννη πραγματοποιούν σήμερα, Κυριακή 28/7, οι χώρες που είχαν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, με στόχο τη διάσωση της  συμφωνίας αυτής.
Η σύνοδος διεξάγεται εν μέσω μιας ενίσχυσης  των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, οι οποίες επηρεάζουν πρωτίστως την μεταφορά πετρελαίου.
Η σύνοδος γίνεται έναν μήνα μετά από την προηγούμενη άκαρπη συνάντηση που έγινε στην αυστριακή πρωτεύουσα και δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Σημειώνεται ότι το κείμενο της συμφωνίας που σύναψαν το 2015 οι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη, είχε στόχο να εγγυηθεί τον αυστηρά ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που όμως άρχισε να χάνει τη σημασία του σταδιακά μετά την μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον το 2018 από τη συμφωνία και την επιβολή από τις ΗΠΑ εκ νέου κυρώσεων στο Ιράν, στις οποίες η Τεχεράνη απάντησε αποδεσμευόμενη στις αρχές αυτού του μήνα από ορισμένες υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας.
Το Ιράν απειλεί με σταδιακή αποδέσμευσή του από την συμφωνία εφόσον οι υπόλοιπες χώρες που την έχουν υπογράψει (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) δεν του επιτρέψουν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Μάλιστα, στις αρχές του Ιουλίου το Ιράν άρχισε να ξεπερνά το εγκεκριμένο από την συμφωνία όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο και το επιτρεπόμενο επίπεδο εμπλουτισμού, προχωρώντας σε παραβιάσεις που θεωρούνται όμως αναστρέψιμες σε αυτό το στάδιο.
Παράλληλα, ζητά να μπορεί να επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες διακυβεύτηκαν από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης