Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την ΕΕ με ακύρωση της Συμφωνίας για το Προσφυγικό – Ετοιμάζει και «θερμό» Αύγουστο με έρευνες στο Καστελόριζο

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την ΕΕ με ακύρωση της Συμφωνίας για το Προσφυγικό – Ετοιμάζει και «θερμό» Αύγουστο με έρευνες στο Καστελόριζο
Η Άγκυρα απειλεί ευθέως την ΕΕ να ακυρώσει τη Συμφωνία για το Μεταναστευτικό, προκειμένου να αποτρέψει τις κυρώσεις
Με όπλο το μεταναστευτικό η Τουρκία επιχειρεί να φρενάρει κάθε σκέψη για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της εκ μέρους της ΕΕ ακόμη και στην περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των τουρκικών   έκνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ. Ταυτόχρονα η Άγκυρα, προετοιμάζεται για έναν  «θερμό» Αύγουστο με τον σχεδιασμό σεισμικών ερευνών στην  ελληνική υφαλοκρηπίδα, νοτίως του Καστελόριζου.
Το  τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε προς τις Βρυξέλλες ότι εάν η ΕΕ προχωρήσει στην επιβολή στοχευμένων μέτρων, ήτοι νομικών κυρώσεων, για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει εν αμφιβόλω κάθε στρατηγική συνεργασία με την Άγκυρα, σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης και της συμφωνίας των δύο πλευρών  για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Το καθεστώς Erdogan απειλεί ευθέως την ΕΕ, πως εάν προχωρήσει στην επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τότε εκ των πραγμάτων θα τιναχθεί στον αέρα η ευρωτουρκική συμφωνία για το Μεταναστευτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 Την ίδια ώρα πάντως, κύκλοι στις Βρυξέλλες επιχειρούν να καθησυχάσουν την Άγκυρα, καθιστώντας σαφές ότι η συζήτηση και η αναμενόμενη υποβολή προτάσεων για στοχευμένα μέτρα δεν σημαίνουν και αυτόματη υιοθέτηση νομικών κυρώσεων.
Άλλωστε, οι ίδιες κοινοτικές πηγές φρόντισαν να αναφέρουν προς την Τουρκία ότι, όπως έχει διαφανεί από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, «δεν υπάρχει καμιά διάθεση» μεταξύ των κρατών-μελών για λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Εξήγησαν ότι οι σχετικές προτάσεις δεν θα υποβληθούν πριν από τον Οκτώβριο (σ.σ. με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα) και ότι στο μεσοδιάστημα θα εκδηλωθούν μεσολαβητικές προσπάθειες για δρομολόγηση διευθέτησης-πακέτο σε ενεργειακά-Κυπριακό, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο σενάριο επιβολής νομικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τουρκικές απειλές αποτελούν συνέχεια του τηλεφωνήματος του Mevlut Cavusoglu προς τη Federica Mogherini, στις 15 Ιουλίου 2019, οπότε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επιχειρήσει -ανεπιτυχώς- να μπλοκάρει την πρώτη δέσμη πολιτικών/διπλωματικών μέτρων που δρομολόγησε η ΕΕ για τις τουρκικές γεωτρήσεις.

Τα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας
 
Τα πολιτικά/διπλωματικά μέτρα που έλαβε η ΕΕ κατά της Τουρκίας, για τις «έκνομες δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο», έχουν τεθεί σε πορεία υλοποίησης.
Θεωρείται δεδομένη η αποκοπή των 145,8 εκατομμυρίων ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια για το 2020, έχουν ήδη τερματιστεί οι υψηλοί ευρωτουρκικοί πολιτικοί διάλογοι, έχουν μπει στο ψυγείο οι συζητήσεις για την Αεροπορική Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δήλωσε παρούσα στην έκκληση της ΕΕ για εξέταση των πολιτικών δανειοδότησης της Άγκυρας, ως αποτέλεσμα των «έκνομων δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο».
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δήλωσε ότι δεν θα χορηγηθούν νέα δάνεια προς την Τουρκία, τα οποία σχετίζονται με έργα του δημόσιου τομέα, τουλάχιστον έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
«Ως τράπεζα της ΕΕ, θα ακολουθήσουμε τις συστάσεις του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, θα λάβουμε μια περιοριστική προσέγγιση όσον αφορά στην υποβολή νέων χρηματοδοτήσεων προς έγκριση στο Συμβούλιό της για το υπόλοιπο της χρονιάς», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Reuters

Τουρκικές έρευνες νοτίως του Καστελόριζου

Την ίδια ώρα έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην ευρύτερη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθεί να σχεδιάζει η Τουρκία εντείνοντας την επιθετική της πολιτική.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, έθεσε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού για να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και στον 29ο μεσημβρινό, ξεκινάει δηλαδή από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο, μετά τις 15 Αυγούστου 2019, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή της Κυριακής».   
Τότε λήγει και η αποστολή του εξελιγμένου ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο αξιοποίησής του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει προαναγγελθεί από την Άγκυρα.
Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί στενά η Αθήνα, η οποία μέσα όλων των υφιστάμενων διαύλων έχει κοινοποιήσει προς την τουρκική πλευρά τις κόκκινες γραμμές της.  
Ουσιαστικά το «Oruc Reis» αποτελεί το τέταρτο τουρκικό πλοίο που η Άγκυρα θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η τουρκική παρουσία στις ζώνες περί την  Κύπρο την ίδια ώρα, παραμένει έντονη.
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια αεροσκάφη και UAVs επιτηρούν τη γεώτρηση του Faith» στα δυτικά της Κύπρου σε διαρκή βάση.
Προκειμένου μάλιστα να παρατεθεί η ναυτική παρουσία εκεί, ανακοινώνονται διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις.
Τελευταίο παράδειγμα η έκδοση της NAVTEX 839/19 στις 26 Ιουλίου σε μία εκτεταμένη περιοχή στα δυτικά της Κύπρου, που έχει στο νοητό κέντρο της το σημείο, όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih».     
Αυτή η τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα ενώ παράλληλα προετοιμάζει δεύτερη επιχείρηση κατά των Κούρδων στα ανατολικά του Ευφράτη, ουσιαστικά παραπέμπει στο δόγμα των «δυόμισι πολέμων»  που άρχισε να εμφανίζεται στη δεκαετία του 1990 και το 2014 αναβιώνει στην Τουρκία.

Σε τρία μέτωπα

Παραπέμπει στη δυνατότητα της Τουρκίας να διεξαγάγει πολεμικές επιχειρήσεις σε τρία διαφορετικά μέτωπα, στα ανατολικά τα δυτικά και αν χρειαστεί και στα νότια.
Εν ολίγοις, πιθανή διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας δεν πρόκειται να μειώσει την  κινητικότητά της στην  ανατολική Μεσόγειο, η οποία άλλωστε στηρίζεται σε ναυτικές και όχι χερσαίες δυνάμεις.
Για την Αθήνα, το μεγάλο ερώτημα εντοπίζεται πάντα στη δυνατότητα μεσολάβησης κάποιας τρίτης δύναμης έναντι πιθανής απόφασης της Άγκυρας να οδηγήσει σε τριβές.
Παρά τη σαφέστατη διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo περί ανοικτής γραμμής επικοινωνίας της Αθήνας με την Ουάσινγκτον, το τρέχον επίφοβο καθεστώς των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία δεν καθησυχάζει κανέναν.

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν πιστεύω ότι πραγματικά πρόκειται ο Erdogan να φέρει τρυπάνι μέσα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, θα ήταν τεράστια ανευθυνότητα
 
Την εκτίμησή του ότι δεν θα κάνουν έρευνα οι Τούρκοι στο Καστελλόριζο εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι πράξη ανευθυνότητας  από την πλευρά της Τουρκίας.
«Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί, δεν πιστεύω ότι πραγματικά πρόκειται ο Erdogan να φέρει τρυπάνι μέσα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, θα ήταν τεράστια ανευθυνότητα εκ μέρους του», είπε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ σημείωσε ότι «ο Erdogan και η Τουρκία είναι σε περίεργη φάση» και «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να παρακολουθούμε με σύνεση και ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας».  
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση , καμία ελληνική κυβέρνηση να αφήσει ανυπεράσπιστη την εθνική μας κυριαρχία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και μεταξύ άλλων σημείωσε πως «έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική εξωτερική πολιτική και οι ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές».
«Στέλνουμε το μήνυμα και στην Άγκυρα ότι θέλουμε να είμαστε φίλοι, να έχουμε καλές σχέσεις και αυτό σημαίνει ότι σέβεται ο ένας την κυριαρχία του άλλου», πρόσθεσε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης